Новини компаній

Як зміцнити імунітет під час сезонних захворювань: міфи та поради

16 April 2020, 16:31

Усім відомо, що міцний імунітет – це запорука здоров'я. А в період сезонних хвороб варто передусім про нього подбати. Як стверджують лікарі, діагнозу “застуда” як такого не існує. Група захворювань, що супроводжуються підвищенням температури тіла, нежитю та пирхотою в горлі, називається “гострі респіраторні вірусні інфекції” (вони ж ГРВІ). Спричиняють такі захворювання віруси, яких нараховують кілька сотень. Ці захворювання дуже заразні та передаються від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто разом із мікроскопічними крапельками рідини в повітрі, що видихається під час чхання, кашлю або розмови.

Віруси ГРВІ, потрапивши в наш організм, проникають у здорові клітини (наприклад, клітини слизової оболонки верхніх дихальних шляхів) і, розмножуючись там, руйнують їх. Наслідки такого ворожого вторгнення могли б бути досить поганими, якби не імунна система.

Імунна система – це охоронний комплекс нашого організму, який виконує захисні функції. Вона являє собою сукупність біохімічних речовин і різних клітин, а також органів і тканин, у яких ці клітини народжуються та накопичуються. Завдання імунної системи: якнайшвидше визначити ворога, локалізувати його та знищити. Імунітет – це здатність нашої імунної системи чинити опір “чужинцям”, які намагаються проникнути в наш організм і нашкодити йому. Зокрема це стосується вірусів.

Зміцнення імунітету – ключ до гарного самопочуття. Не секрет, що крім білків, жирів і вуглеводів, для підтримання здоров'я в нашій їжі повинна міститися достатня кількість необхідних нам вітамінів і мінеральних речовин. І для імунної системи це теж, звичайно, важливо. А ось той факт, що кишківник є частиною не тільки травної, а й імунної системи, чомусь менш відомий. Важливо пам'ятати: щоб підвищувати імунітет харчування має бути повноцінним, тобто щоденний раціон треба урізноманітнювати, потрібно отримувати всі необхідні вітаміни й мінерали, допомагати працювати кишківнику та нормалізувати його мікрофлору. Варто разом із лікарем підібрати індивідуальний комплекс вітамінів, склад яких відповідатиме потребам вашого організму (особливо в період сезонних захворювань).

Корисно:

1. Пити достатню кількість води. Рекомендована норма – 30 мл на 1 кг ваги.

2. Отримувати з їжею достатню кількість харчових волокон (клітковини, пектину тощо). Для нормальної роботи кишківника щодня необхідно з'їдати не менш як 500 г свіжих овочів і фруктів, а також вживати в їжу цільні злаки та необроблені крупи, тобто складати здоровий раціон.

3. Можна додати у свій раціон продукти, що містять антиоксиданти та корисні макро- й мікроелементи. Наприклад, екзотичні суперфуди (ягоди годжі, спіруліна), приправи та спеції (імбир, куркума). До речі, купити їх у формі БАДів можна в магазині Рідні Медтехніка, тут також можна придбати й інші препарати для імунітету: вітаміни, фіточаї тощо.

Шкідливо:

1. Хибною є думка, що вживання “ударних” доз вітаміну C сприяє прискоренню одужання. Ба більше, тривале його вживання у великих дозах може призводити до утворення каменів у нирках. Вітаміни приймати корисно і потрібно, але тільки в помірних дозах (які рекомендує лікар), адже вітамінний надлишок шкідливий.

2. Очисні клізми й “детокс”. Поклади шлаків і токсинів у кишківнику, що нормально працює, – це міф. Занадто активна стимуляція роботи кишківника “чистить” його від своєї корисної мікрофлори, що здоровішим його явно не робить.

Отже, найкращий спосіб захиститися від сезонних вірусів та інфекцій – це зміцнення імунітету!

Будьте здорові!

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі