Суспільство

Коронавірус прийшов на півтора-два роки. Зупинимо всю країну чи винесемо уроки? – епідеміолог Андрій Александрін у проєкті «Без корони»

17 April 2020, 19:47

Способи протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 мають визначати спеціалісти – епідеміологи та інфекціоністи, – а не політики.

У цьому переконаний голова Національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін. Саме на цьому він наголосив, спілкуючись з засновник житомирського бізнес-клубу Вадимом Ліскі у рамках інформаційно-роз’яснювального проєкту Житомирської волонтерської ініціативи «Без корони». Мета проєкту – боротьба із панічними настроями, викриття фейків та поширення корисної інформації щодо життя в реаліях епідемії.

Андрій Александрін наголошує: недоцільно готуватися до епідемії, коли вона вже настала. Треба бути готовими заздалегідь, й заходи мають бути системними.

«До інфекційних ризиків потрібно готуватися системно. Це складна робота, до якої потрібно йти, мабуть, навіть не один рік. А те, що у нашій країні сьогодні трапилось, на жаль, це передбачувана ситуація, і спеціалісти багато разів на це звертали увагу», – каже голова Національної експертної групи з інфекційного контролю.

Він акцентує: карантинні заходи, запровадженні урядом у боротьбі з коронавірусом, не завжди є ефективними. Натомість мають безліч «побічних ефектів»: унеможливлюють роботу бізнесу та «придушують» економіку в цілому.

«Є різні сторони медалі: є спеціалісти, а є політики. У нас кожен політик вважає, що він головніший спеціаліста і прийняття рішення лишається за ним. Те, що ми бачимо в Україні, це, на жаль, далеко від доказової медицини, далеко від госпітальної епідеміології, далеко від заходів інфекційної безпеки. І це не дуже ефективно. І, на жаль, ось ці всі неефективні заходи лише приведуть, мабуть, у тому числі і до певних економічних наслідків», – переконаний Андрій Александрін.

Такої ж думки і засновник житомирського бізнес-клубу Вадимом Ліскі.

«Економіка вкрай важлива, адже люди повинні заробляти, люди повинні мати змогу купувати продукти. Адже є друга проблема, і вона зі 100-відсотковою летальністю – це голод. І важливо цьому запобігти», – наголошує Вадимом Ліскі.

Андрій Александрін звернув увагу, що політики нині набагато краще забезпечені засобами індивідуального захисту, аніж лікарі, що теж є проблемою.

«Якщо у нашій країні здоровий президент носить респіратор та більшість депутатів Верховної ради одягають дороговартісні респіратори, яких немає у медичних працівників, то наше суспільство хворе. І хворе воно якраз, починаючи з перших осіб держави», – зазначає Андрій Александрін.

Він наголошує: боротьба з епідеміями при розумному підході не передбачає жорстких карантинних заходів.

«Я проти таких жорстких карантинних заходів. Поясню як фахівець. По-перше, ми маємо розуміти, що мікроорганізми і різноманітні патогени не живуть у нашому світі, це ми живемо у їхньому світі. І наша задача – навчитися співіснувати. І, в першу чергу, це задача не мікроорганізмів, а людини – зрозуміти, усвідомити усі ризики і жити в цьому. Якщо ми будемо зупиняти економіку в цьому році, в наступному… Адже наука росте, вчені все більше і більше виділяють смертоносних вірусів. Але ми повинні вчитися разом з ними жити. Ми повинні піднімати рівень особистої гігієни, запроваджувати заходи інфекційної безпеки на підприємствах, робити більш жорсткішими заходи інфекційного контролю в лікувальних установах. Ми маємо готуватися, але ми не повинні закриватися, за прикладом Японії, яка не ввела карантин, але у них практично немає летальності, у них не такий великий ріст захворюваності. Але вони вжили дуже жорстких заходів щодо організації особистої гігієни, які звучать приблизно так: при першій будь-якій можливості помити руки – помий, при першій можливості прийняти душ – прийми, при першій будь-якій можливості обробити руки антисептиком – зроби це. Коронавірус до нас же не прийшов на тиждень, два чи місяць. Коронавірус до нас прийшов на 1,5 чи 2 роки. Ми що, зупинимо всю країну? Чи нам краще зараз навчитися і запровадити заходи інфекційної безпеки?», – риторично запитує фахівець.

Він дає конкретні рекомендації, які, на його думку, були б більш дієвими, аніж, скажімо, закриття підприємств.

«Я узагалі не зупиняв би підприємства. Краще було б створити всі умови для того, щоб групи ризику, тобто люди, які найбільше схильні до середнього і тяжкого перебігу хвороби, обмежили спілкування з іншими. Я б з цього почав. Адже ті карантинні заходи, які запровадили у нашій країні, є не зовсім логічними. Ми дітей не водимо до шкіл і садочків, а дали їх своїм батькам – бабусям і дідусям. І при цьому ми постійно приїжджаємо і контактуємо з дітьми, а також з бабусями і дідусями. Відповідно, ми самі є джерелом можливого інфікування наших батьків. А це група ризику. Ми створюємо ажіотаж на ринку, закриваємо певні підприємства або не даємо людям можливості йти в аптеку, а люди з цукровим діабетом чи іншою патологією не можуть без певних препаратів. Вони будуть іти в аптеку та стояти в черзі. А це якраз ризикова поведінка. Адже ми знаємо, що 80% населення перенесе це у легкій формі, на ногах. І людина, яка буде ходити на роботу, навіть не підозрюватиме, що вона хворіє. Але при цьому виділятиме вірус. У нас немає відпрацьованих заходів, тому починається паніка. А вона завжди виникає від незнання. Потрібно вибудовувати правильну комунікаційну кампанію: визначати лідерів думок і через них доносити інформацію до населення. У нас є можливість підготуватися до осені, коли розпочнеться друга хвиля коронавірусної інфекції», – каже Андрій Александрін.

Також голова Національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін нагадав про заходи безпеки, яких має дотримуватися кожен.

«Треба слідкувати за провітрюванням приміщень: чим частіше ви будете провітрювати приміщення, тим краще. При будь-якій можливості – мити руки з милом. Якщо такої можливості нема, обробляти спиртовими антисептиками з вмістом спирту мінімум 60%; мінімізувати свій контакт з людьми, які мають прояви хвороби – чхають, кашляють. І не важливо, чи це друг, родич, близька людина. Це має увійти у звичку. Ми маємо навчитись поважати один одного: якщо ти хворий, не треба йти на роботу і заражати своїх колег», – закликав інфекціоніст.

Довідково

Житомирська волонтерська ініціатива – результат консолідації представників житомирського бізнесу, з метою реалізації сценаріїв протидії коронавірусу (COVID 19).

Житомирська волонтерська ініціатива була започаткована на засіданні Житомирського бізнес-клубу. Першим проктом такої ініціативи стало залучення фахівців епідеміологів для розробки протоколів роботи підприємств критичної інфраструктури та навчання медсестер в контексті оперативного реагування. В рамках Житомирської волонтерської ініціативи відбувається координація зусиль окремих підприємств щодо оперативного забезпечення ургентних потреб медичних закладів, лікарів, окремих соціально вразливих верст населення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі