Місто

У Житомирі ввечері 21 квітня перекриють майдан Соборний й почнуть змінювати розмітку, яку ще доопрацьовують проєктанти

21 April 2020, 18:58

У Житомирі проєктанти та поліція перевірятимуть, чи відповідає стара схема руху, яку вирішили повернути на майдан Соборний, новим нормам ДБН. Після цього комунальники зможуть нанести розмітку на майдані. Проте перекриватимуть рух на Соборному сьогодні, 21 квітня, о 21:00. Про це розповів заступник міського голови Олександр Шевчук.

«У нас з 21 на 22 квітня обмеження руху. Сьогодні о 21:00 обмежено рух на майдані Соборному. Зараз почали малювати пішохідні переходи, на вулицях, які примикають до майдану. Було зауваження, що проєкт і схема організації дорожнього руху на майдані Соборному не відповідає на сьогодні ДБН у зв'язку тим, що проєкт розроблявся у 2017 році, а у 2018 році були зміни до ДБН, а саме по організації дорожнього руху. Була скликана комісія з безпеки дорожнього руху у зв'язку з тим, щоб надати проєктанту завдання проаналізувати проєкт 2017 року на відповідність до ДБН. Буде це завтра чи післязавтра – все залежить від відповіді проєктанта, чи відповідає дана розмітка на майдані чинним нормам», – каже заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.


Водночас членів комісії з безпеки дорожнього руху, депутат міської ради Іван Фурлет каже, що ще зранку у міській раді домовилися відтермінувати зміну схему руху і доопрацювати два варіанти, а у п'ятницю зустрітися повторно.

«Зранку була зустріч з представником поліції, проєктантом, міським головою, частиною членів комісії з безпеки дорожнього руху щодо того, що робити на майдані Соборному, якщо ми розуміємо, що є певні зауваження. Після тривалих дискусій, дійшли до висновку, що і при тому, і при тому рішенні потрібно буде якісь витрати неси для убезпечення руху: тимчасові блоки, напівсфери й так далі. Домовились до того, скільки це потребує вкладень, доопрацювати й визначитися, з яким вектором, якою схемою руху ми повинні рухатись. За годину до 14-ї терміново зібрали всіх членів комісії яких тільки можливо для ухвалення незрозумілого рішення. Очевидно, що заступник міського голови, який зараз відповідальний за втілення цього рішення, вирішив показати, хто в домі господар. А також показати, якщо він вирішив, то воно так і буде, всупереч іншим членам комісії з безпеки руху й думці частини громадян міста Житомира і принципам безпеки, які закладені в плані сталої міської мобільності, який місто Житомир затвердив першим в Україні», – стверджує Іван Фурлет.

Він вважає, що проєкт із тимчасовою схемою руху потрібно покращити й все ж залишити на постійній основі.

«Я відстоюю позицію, що теперішню схему потрібно вдосконалювати й наносити її на постійній основі. Відповідно за наявністю ресурсів максимально її облагороджувати, тобто ставити знаки на постійно, відмежовувати простір і так далі», – додає Іван Фурлет.

Нагадаємо, на засіданні міськвиконкому 15 квітня вирішили повернути на майдан Соборний розмітку відповідно до схеми організації дорожнього руху, яка діяла до листопада 2019 року. Малювання розмітки коштуватиме близько 100 тис. грн. Водночас міська комісія з безпеки дорожнього руху не ухвалила остаточного рішення щодо зміни схеми руху на центральному майдані Житомира й деякі члени комісії сподівалися, що мер не підпише рішення виконкому. Втім, міський голова рішення підписав і його разом з новою-старою схемою оприлюднили.

Як повідомляв Житомир.info, до нанесення нової розмітки на Соборному впродовж кількох місяців точились дискусії стосовно доцільності реорганізації руху на центральному майдані міста: зміни анонсував на той час заступник мера Житомира Дмитро Ткачук, у вересні 2019 року в рамках Європейського тижня мобільності на Соборному організовували ПАРКування, яке показувало, що величезна площа може бути реорганізована під громадський простір. Саму обіцяну розмітку нанесли в середині листопада, і, за новою схемою, рух автомобілів мав відбуватись по зменшеному колу, яке змістили ближче до драмтеатру імені Івана Кочерги.

Нова розмітка на головному майдані міста викликала хвилю обговорень серед містян, зокрема – нарікання на «тягнучки» на заїзді з прилеглих вулиць. Житомирські депутати 18 грудня 2019 року сперечались через нову розмітку на сесії й врешті проголосували за те, щоб міськвиконком змінив організацію дорожнього руху на майдані Соборному й були проведені громадські обговорення з цього питання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Соборний розмітка Фурлет Шевчук  
Матеріали по темі