Місто

Коментуючи зміну розмітки на Соборному, мер Житомира згадав про недолугих чиновників, 300 млн грн та зменшення аварій

22 April 2020, 13:06

Мер Житомира Сергій Сухомлин вважає чудовим проєкт реконструкції майдану Соборного, але він коштує 300 мільйонів, а таких грошей у міста найближчим часом не буде. Також Сухомлин назвав зручною нову розмітку на Соборному й аварій стало менше, але її змінять, бо тимчасові знаки та огорожі псують вигляд центрального майдану міста.

Свій відеокоментар щодо розмітки на Соборному мер оприлюднив ввечері 21 квітня.

«Як казав класик – у нас є дві проблеми: перша – дороги, і друга – іноді буває так, чиновники (класик другою проблемою називав дурнів – ред.). Хочу поговорити про розмітку на майдані Соборному. Перш за все я хочу подякувати фонду GIZ за чудовий проєкт, над яким спільно працювали майже рік. І конкурс, який був проведений, і компанія, яка перемогла з чудовим проєктом реконструкції площ Перемоги і Соборної – це дійсно майбутнє Житомира і до цього треба йти. Я тільки підтримую те, що місто повинно розвиватися і надавати більше громадського простору для мешканців міста Але є невеличке «але» – вартість цього проєкту за оцінками проєктантів буде коштувати для міста Житомирі приблизно 300 мільйонів гривень. Разом з партнерами ми зараз шукаємо і, можливо, нам грантові фонди допоможуть з реалізацією цього проєкту», - сказав Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, на засіданні міськвиконкому 1 серпня 2018 року мер Сергій Сухомлин говорив, що на реконструкцію майданів Соборного та Перемоги Житомир може отримати грант в розмірі 10 млн євро. Переможця містобудівного конкурсу на кращу концепцію реконструкції майданів Соборний та Перемоги в Житомирі визначили в травні 2019 року, ним стало львівське комунальне підприємство «Інститут просторового розвитку», в проєкті якого була дотримана більшість принципів сталої мобільності, а ключовою пропозицією було зменшення транспортного транзиту через майдани.

Відео проєкту переможця конкурсу, опубліковане департаментом містобудування та земельних відносин 21 березня 2019 року

Сухомлин також не виключає, що реконструкція центральних майданів міста відбудеться й розмітка з малим кільцем повернеться.

«Восени минулого року була запропонована тимчасова розмітка на майдані Соборному, щоб відтестувати можливість введення малого кільця і перевірити наскільки зручно буде цим користуватися житомирянам. Було багато скептиків, які казали, що фура не проїде чи великий автобус не проїде, буде не зручно. Зручно, нормально, і досвід використання даної схеми показав, що за пів року кількість аварійних ситуацій (на майдані Соборному) значно зменшилася. Я за те, щоб з часом зробити реконструкцію двох майданів і Житомир виглядав, як на ескізних проєктах. Але я не думаю, що в цьому чи наступному році у нас будуть на це кошти, якщо тільки західні партнери не зможуть надати грант місту Житомиру. Залишати зараз, поки в нас немає фінансування, дану схему (руху транспорту) на Соборній ми не вбачаємо за можливе. Вона може існувати й авто можуть вільно пересуватися, але зовнішній вигляд майдану Соборного залишається не дуже гарним. Кількість тимчасових знаків, які там встановлені, тимчасова огорожа – це не прикрашає фактично центральну площу Житомира», - зазначив мер.

Сергій Сухомлин наголосив, що не буде повного повернення до старої схеми руху, а буде «більш безпечна, ніж була до цього».

Нагадаємо, на засіданні міськвиконкому 15 квітня вирішили повернути на майдан Соборний розмітку відповідно до схеми організації дорожнього руху, яка діяла до листопада 2019 року. Малювання розмітки коштуватиме близько 100 тис. грн. Водночас міська комісія з безпеки дорожнього руху не ухвалила остаточного рішення щодо зміни схеми руху на центральному майдані Житомира й деякі члени комісії сподівалися, що мер не підпише рішення виконкому. Втім, міський голова рішення підписав і його разом з новою-старою схемою оприлюднили. 21 квітня з 21:00 на майдані Соборному почали змінювати розмітку (див. фото зроблені вдень 22 квітня).

Як повідомляв Житомир.info, до нанесення нової розмітки на Соборному впродовж кількох місяців точились дискусії стосовно доцільності реорганізації руху на центральному майдані міста: зміни анонсував на той час заступник мера Житомира Дмитро Ткачук, у вересні 2019 року в рамках Європейського тижня мобільності на Соборному організовували ПАРКування, яке показувало, що величезна площа може бути реорганізована під громадський простір. Саму обіцяну розмітку нанесли в середині листопада, і, за новою схемою, рух автомобілів мав відбуватись по зменшеному колу, яке змістили ближче до драмтеатру імені Івана Кочерги.

Нова розмітка на головному майдані міста викликала хвилю обговорень серед містян, зокрема – нарікання на «тягнучки» на заїзді з прилеглих вулиць. Житомирські депутати 18 грудня 2019 року сперечались через нову розмітку на сесії й врешті проголосували за те, щоб міськвиконком змінив організацію дорожнього руху на майдані Соборному й були проведені громадські обговорення з цього питання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Соборний розмітка Сухомлин 
Матеріали по темі