Події

​Ексдепутату Житомирської міськради вручили повідомлення про підозру в ухиленні від сплати податків, суд арештував майна на 4,2 млн грн

24 April 2020, 14:09

23 квітня у Житомирі за матеріалами СБУ вручено повідомлення про підозру організатору центру з мінімізації податкових платежів.

Про це 24 квітня повідомила пресгрупа управління Служби безпеки України в Житомирській області.

«На Житомирщині Служба безпеки України задокументувала діяльність угруповання, учасники якого організували міжрегіональний центр з мінімізації податкових платежів при розмитненні імпортних автомобілів за заниженою оціночною вартістю. У ході досудового розслідування правоохоронці зібрали достатню доказову базу, яка підтверджує участь у цій схемі ексдепутата Житомирської міськради. Він раніше обіймав посаду першого заступника голови обласної військово-цивільної адміністрації одного зі східних регіонів України», - йдеться у повідомленні СБУ.

Зловмисник зареєстрував на підставних осіб кілька підконтрольних комерційних структур, чиї реквізити використовувалися під час імпорту автомобілів із Євросоюзу. Директором і бухгалтером фірм він призначив свою знайому. Ще один спільник, митний брокер, відповідав за «вирішення» митних формальностей при оформленні автомобілів.

Використовуючи підроблені документи, фігуранти штучно занижували реальну вартість обов’язкових відрахувань до бюджету.

Організатор використовував численні зв’язки серед працівників митниці, які він завів завдяки займаним посадам. Митники закривали очі на невідповідності у документах при оформленні авто. Встановлено, що за період активної діяльності угруповання бюджет недоотримав 8,2 мільйона гривень.

«На підставі зібраних доказових матеріалів організатору центру повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28 (вчинення злочину організованою групою), ч. 3 ст. 27 (види співучасників) та ч. 3 ст. 212 (умисне ухилення від сплати податків або зборів, якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України. Митному брокеру інкримінується ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 27 та ч. 3 ст. 212 КК України. Підприємниця підозрюється у вчиненні злочину за ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 212 КК України», - повідомили в СБУ.

Рішенням суду накладено арешт на майно фігурантів кримінального провадження: два банківських рахунки та заблоковано рух коштів на 23 банківських картках, шість автомобілів, 15 земельних ділянок, квартиру та частину житлового будинку, які належать їм на правах власності.

«Матеріали документування протиправних дій посадовців Житомирської митниці, причетних до функціонування ОЗУ, виділено в окреме кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України», - йдеться у повідомленні.

Заходи із документування діяльності організованого злочинного угруповання проводилися співробітниками УСБУ в Житомирській області спільно з управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС та прокуратурою.

За даними пресслужби прокуратури Житомирської області, усім трьом фігурантам справи у четвер, 23 квітня, вручено повідомлення про підозру у скоєнні злочину за ч.3 ст.28 (вчинення злочину організованою групою) ч. 3 ст. 212 (умисне ухилення від сплати податків або зборів, якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах) КК України.

«На даний час одному з фігурантів провадження застосовано запобіжний захід у виді застави на суму 147 тис. грн. Клопотання щодо застосування запобіжних заходів двом іншим фігурантам справи перебувають на розгляді у суді. На майно підозрюваних судом накладено арешт на загальну суму понад 4,2 млн грн», - повідомили в прокуратурі.

Нагадаємо, колишній депутат Житомирської міської ради (2010-2015), бізнесмен Михайло Пухтаєвич у березні 2015 року став першим заступником голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадія Москаля, на цій посаді він пропрацював до 23 серпня 2015 року.

31 травня 2018 року ексдепутата Житомирської міськради Михайла Пухтаєвича затримали на вулиці Небесної сотні, його звинувачували в ухиленні від сплати податків та «відмиванні» коштів. Наступного дня у коментарі Житомир.info він заявив, що його не затримували, він просто йшов вулицею.

Як повідомляв Житомир.info, у листопаді 2019 податківці розкрили злочинну схему: житомирянин організував нелегальне ввезення в Україну «євроблях», завдавши державі 6,4 млн грн збитків. 18 лютого 2020 на митному посту «Житомир» конфіскували дві вантажівки MAN, які хотіли видати за новіші, аби знизити акцизний податок в 40 разів.

У березні 2020 пресгрупа УСБУ в Житомирській області повідомила ексдепутату Житомирської міськради та колишньому заступнику голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Михайлу Пухтаєвичу про підозру в організації незаконної схеми розмитнення вантажних «євроблях», через що держбюджет недоотримав 8,2 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ Пухтаєвич розмитнення євробляха ухиляння від сплати податку арешт майна  
Матеріали по темі