Місто

У Житомирі кілька чиновників у масках поклали квіти до пам’ятних знаків ліквідаторам аварії на Чорнобильський АЕС

26 April 2020, 12:24

У Житомирі 26 квітня керівництво області, зокрема заступник голови обласної ради Максим Вілівчук та заступник голови облдержадміністрації Віктор Градівський, вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на Чорнобильський АЕС.

Про це повідомляє пресслужба облради.

«З нагоди 34-річниці Чорнобильської катастрофи посадовці поклали квіти до меморіальної дошки першого Міністра України у справах захисту населення від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Георгія Готовчиця, меморіального пам’ятника працівникам органів внутрішніх справ – жертвам Чорнобиля, пам’ятного знаку «Чорна біль» та до знаку «Пожежним, які врятували світ». Пам'ять героїв, які врятували Україну та весь світ від радіаційного лиха, вшанували хвилиною мовчання», - йдеться у повідомленні.

Довідка облради про Чорнобиль:

26 квітня 1986 світ став свідком жахливої катастрофи в історії людства, наслідки якої досі віддаються жахливим відлунням.

Чорнобильській катастрофі присвоїли сім балів з 7 можливих за міжнародною шкалою ядерних подій (INES), що зробило її найбільшою техногенною катастрофою тих часів. Слід зазначити, що 7 балів також присвоїли аварії на АЕС Фукусіма-1, Японія, в 2011 році, де в результаті землетрусу теж сталася катастрофа.

В результаті аварії на Чорнобильській АЕС було викинуто в 100 разів більше радіації, ніж від ефекту атомних бомб, скинутих на Хіросіму і Нагасакі в 1945-у році.

Ядерні дощі пройшли так далеко, що дійшли навіть до Ірландії.

800 тисяч чоловіків ризикували своїм життям та здоров'ям, аби запобігти наслідкам аварії і стабілізувати ситуацію. Вони трудилися в зоні підвищеного ризику, піддаючись впливу радіації. 25 тисяч з них померли, а понад 70 тисяч стали інвалідами. 20% з цих смертей були самогубствами.

Близько 97% радіоактивних речовин залишилися в напівзруйнованому саркофазі ЧАЕС.

200 тонн радіоактивних матеріалів досі перебуває в реакторі Чорнобильської АЕС.

Аварія на Чорнобильській АЕС визнана найсерйознішою і гіршою аварією в ядерній історії людства.

Як вшановували ліквідаторів аварії на ЧАЕС 26 квітня 2019 року дивіться у фоторепортажі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЧАЕС облрада пам'ятний знак Чорнобиль  
Матеріали по темі