Політика

Верховна рада зробила перший крок до зменшення застави на місцевих виборах, «за» голосували лише двоє житомирських мажоритарників

30 April 2020, 17:42

На позачерговому засіданні Верховної ради 30 квітня прийнято за основу проєкт закону «Про внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України (щодо розміру грошової застави)».

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

«Метою ухвалення законопроекту є усунення дискримінаційного підходу, що встановлений Виборчим кодексом України до розміру грошової застави для кандидатів у міські голови у містах з кількістю виборців понад 90 тисяч та виборчих списків партій до місцевих рад (обласних та міських з кількістю виборців більше 90 тисяч). Законопроектом пропонується внести зміни до абзацу першого частини другої статті 225 Виборчого кодексу України, визначивши розмір грошової застави у сумі чотири мінімальні заробітні плати, встановленої на день початку виборчого процесу, на кожні 90 тисяч виборців відповідного єдиного обласного, міського виборчого округу для кожного виду виборів окремо. Тобто йдеться про зменшення розміру грошової застави у дев’ять разів», - зазначається у повідомленні.

За законопроєкт у першому читанні проголосували 248 народних депутатів. З шести мажоритарників від Житомирської області «за» голосував Володимир Арешонков (депутатська група «Довіра»), а з п’ять представників президентської фракції «Слуга народу» зменшення застави підтримав лише Богдан Кицак, Ігор Герасименко, Тетяна Грищенко та Сергій Кузьміних утримались, Дмитро Костюк не голосував.

Нагадаємо, на пленарному засіданні 19 грудня 2019 року Верховна рада ухвалила Виборчий кодекс України з пропозиціями президента Володимира Зеленського: «за» проголосували 330 народних депутатів, втому числі – п'ять мажоритарників від Житомирської області (Тетяна Грищенко була на засідання відсутня). . За новим Виборчим кодексом у Житомирі застава для кандидата в мери та списку депутатів міської ради становитиме 378 тис. грн, за реєстрацію списку кандидатів в депутати Житомирської обласної ради партії треба буде заплатити 1 млн 790 тис. Грн, тоді як розмір застави на місцевих виборах у 2015 році для кандидата на посаду мера Житомира та за реєстрацію списку кандидатів у міську раду був 10 тис. 206 грн, реєстрація списку в Житомирську облраду – 47 тис. 930 грн.

Як повідомляв Житомир.info, на сесії 5 березня 2020 року депутати Житомирської обласної ради проголосували за звернення до Верховної ради щодо зменшення розміру грошової застави на місцевих виборах. Відповідний проєкт рішення зі зверненням підготував голова регламентної комісії Житомирської облради, очільник обласної організації ВО «Свобода» Сидір Кізін.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР вибори застава законопроєкт Виборчий кодекс  
Матеріали по темі