Здоров'я

Верховна рада прирівняла медиків, які померли від COVID-19, до загиблих військовослужбовців

7 May 2020, 15:34

Верховна рада на позачерговому засіданні 7 травня ухвалила зміни до закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» (щодо додаткових гарантій прав медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, та членів їх сімей).

За законопроєкт №3376-1 в цілому проголосували 340 народних депутатів.

На розгляд парламенту було подано три законопроєкти, вранці 7 травня пресслужба парламенту повідомила, що Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендував прийняти проєкт закону №3376-1, поданий групою депутатів на чолі з Давидом Арахамією (фракція «Слуга народу»).

Пресслужба парламенту зазначає, що прийнятим законом встановлено, що держава забезпечує страхові виплати в таких розмірах медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров'я:

1) у разі встановлення групи інвалідності протягом 1 (одного) календарного року, що настала внаслідок захворювання коронавірусною хворобою (COVID-19), за умови, що таке захворювання пов'язане з виконанням професійних обов'язків в умовах підвищеного ризику зараження - залежно від встановленої працівнику групи інвалідності та ступеня втрати професійної працездатності, але не менше, ніж 300-кратному розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року;

2) у разі смерті працівника - у 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Розмір та порядок здійснення страхових виплат визначається Кабінетом Міністрів України. У разі настання обставин, передбачених пунктом 1 частини третьої цієї статті, страхова виплата призначається і виплачується працівникові протягом одного місяця з дня виникнення права на страхову виплату.

У разі настання обставин, передбачених пунктом 2 частини третьої цієї статті, страхова виплата призначається і виплачується разово та в рівних частинах членам сім’ї, батькам та утриманцям померлого працівника протягом одного місяця з дня виникнення права на страхову виплату. Члени сім’ї та батьки померлого працівника визначаються відповідно до Сімейного кодексу України.

У разі настання обставин, передбачених пунктом 2 частини третьої цієї статті, під час дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), медичний працівник, смерть якого настала внаслідок інфікування коронавірусною хворобою (COVID-19), прирівнюється за своїм статусом до військовослужбовця, який проходив військову службу, смерть якого настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби (виділено ред.). Члени сім’ї такого працівника, його батьки та утриманці користуються усіма правами та гарантіями, передбаченими законодавством України для членів сім’ї, батьків та утриманців військовослужбовців, які проходили військову службу та смерть яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби з урахуванням положень цього Закону.

Відповідні зміни внесено до статті 39 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Законом також встановлено, що «у разі залучення до боротьби з коронавірусною хворобою COVID - 19 державними і комунальними закладами охорони здоров’я студентів-медиків старших курсів (5 і 6 курс) та інтернів, допущених до роботи відповідно до вимог статті 24 Кодексу законів про працю на таких студентів-медиків та інтернів поширюється в повному обсязі дія частин другої - шостої цієї статті».

Дія цього Закону поширюється на всі випадки інфікування або смерті внаслідок інфікування коронавірусною хворобою (COVID-19) медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров'я, державних наукових установ, які виконували професійні обов'язки в умовах підвищеного ризику зараження коронавірусною хворобою (COVID-19), що мали місце з моменту встановлення Кабінетом міністрів карантину відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Нагадаємо, станом на ранок 7 травня у Житомирській області коронавірус діагностували у 127 медичних працівників: за добу підтвердили 14 нових випадків в Андрушівській районній лікарні.

Як повідомляв Житомир.info, 4 травня 2020 року стало відомо, що лікарню у Бердичеві закрили на карантин, наступного дня в ОДА підтвердили інформацію, що в житомирській лікарні №2 призупинили госпіталізацію пацієнтів через спалах COVID-19 серед медпрацівників.

Динаміку поширення коронавірусу в Житомирській області дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР коронавірус медик. закон  
Матеріали по темі