Здоров'я

У Житомирській обласній лікарні відкрили нову лабораторію для тестування на COVID-19

8 May 2020, 15:10

В обласні клінічній лікарні імені Гербачевського 8 травня відкрили нову вірусологічну лабораторію, де будуть тестувати на COVID-19.

Ремонт приміщення зробили за благодійні кошти, а на обладнання гроші виділили з обласного резервного фонду.

«Сам апарат коштує 1 млн 155 тис. грн на 300 тис. грн ми закупили тест-системи для цього апарату. Це порядка 230 досліджень ми можемо провести. Наразі планують виділити ще півмільйона і ми закупимо ще тест-системи, тобто проблем з тест-системами у нас не буде. В день ми можемо зробити близько 30 тестів», - говорить генеральний директор КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф.Гербачевського» Житомирського обласної ради Богдан Леськів.


Проте, в повну потужність лабораторія запрацює лише після перевірки. Матеріали на контрольне тестування мають відібрати та направити до обласного лабораторного центру до кінця наступного тижня.

«Ми зараз протестуємо апарат і зробимо контроль в референс-лабораторії, мається на увазі лабораторія нашого лабораторного центру. Треба зробити 15 проб, перевірити чи відповідають, чи не відповідають, переконаний, що буде 100% співпадіння. Вже після цього ми можемо спокійно починати працювати на цьому апараті», - сказав Богдан Леськів.

Після того, як зникне потреба в тестування на коронавірус, дане обладнання будуть використовувати для інших потреб лікарні, запевнили медики.

«На сьогодні заявлено 6 різних напрямків роботи цього апарату і це ще не кінець, далі будуть розроблятися відповідні тест-системи під цей апарат. Ми уже дізнавалися у постачальників і вони не виключають, навіть тест-системи, які будуть визначати сумісність органів. Ми зараз працюємо, щоб в обласній лікарні, ми планували з вересня, але в зв’язку з епідемією воно затримується, розпочати напрямок надання медичної допомоги по трансплантації - це нирки та серце», - каже Богдан Леськів.

Нагадаємо, зразки, відібрані у хворих з підозрою на коронавірус жителів Житомирській області, перевіряють у лабораторних центрах інших регіонів.

Як повідомляв Житомир.info, 6 травня 2020 року Житомирський обласний лабораторний центр попередив керівників медичних закладів, що через завантаження лабораторії 7-9 травня не буде приймати матеріал на тестування коронавірусу методом ПЛР, окрім матеріалів від важкохворих на COVID-19 та малолітніх дітей.

У цей же день на початку позачергового засідання міськвиконкому мер Житомира Сергій Сухомлин висловив обурення щодо листа директора обласного лабораторного центру Зіновія Парамонова стосовно обмеження проведення ПЛР-тестування. Міський голова вважає, що Парамонова, який також є головним санітарним лікарем області, треба звільнити.

А 7 травня головний санітарний лікар України розпорядився звільнити керівника Житомирського обласного лабораторного центру Парамонова.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лабораторія апарат тести обласна лікарня коронавірус  
Матеріали по темі