Місто

​На майдані Перемоги житомиряни сперечалися через маски та ордена, а потім автопробігом вирушили до «вічного вогню»

9 May 2020, 13:49

Обмежувальна стрічка навколо танка, по периметру стоять патрульні поліцейські, а покласти квіти до постаменту пропускали по дві, три людини - так в Житомирі на майдані Перемоги під час карантину відзначили День пам'яті і примирення, День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Після 10 годину ранку на майдані Перемоги зібралося близько сотні житомирян. Дехто прийшов з портретами військових у радянській формі та з червоними прапорами. Більшість була у захисних масках, проте дистанції не дотримувалися.

Без суточок не обійшлося. Людей обурило, що дехто порушує карантинні норми та перебуває у громадському місті без маски. Втім знайшлися ті, хто вважає засоби індивідуального захисту «фейком».


«Ви хочете причепиться до мене не через маску, а не хочете щоб ми не поспілкувалися з нашими батьками, дідами, котрі пішли на той світ, щоб ми жили», - обурився житомирянин Олександр Коцюбко.

«Я ветеринарний лікар, дипломована людина. Я знаю, що таке вірус, мікроби. На нас наділи, пробачте, ці намордники, як кажуть в народі. Це сміх і гріх, треба боятися Бога, а не якихось мікробів та вірусів. Все, що пов'язано з цим вірусом - це фейк», - каже житомирянин Володимир Мирний.

Деякі молоді хлопці намагалися розібратися, чому житомирянин Олександр Коцюбко одягнув військову форму та ордена. На всі конфлікти поліція реагувала та заспокоювала присутніх.

Житомирянин Леонід Мацієвський вважає, що Другу світову війну використовують в інтересах пропаганди.

«9 травня – цей день, в принципі є «червоною ганчіркою» в багатьох значеннях. Це елемент радянської пропаганди, який зараз дуже добре перейняла російська пропаганда. Відповідно, потрібно контролювати, щоб тут не відбувалося якихось антиукраїнських дій, щоб не виходили люди з георгіївськими стрічками. Тому що там, де спочатку георгіївська стрічка, вигуки «спасибо деду за победу», прикриваються дідами, у мене також дід воював насправді, але я його чомусь на палку не одягаю. Відповідно, потім, як у тій пісні, приходить Гіркін і каже – «это наша земля, тут русские песни поют». Єдина проблема, що багато хто використовує Другу світову в своїх інтересах, інтересах пропаганди, щоб тут був «русский мир», а ми цього не хочемо», - говорить житомирянин Леонід Мацієвський.

До заходу долучився і народний депутат від «Опозиційної платформи – за життя» Юрій Павленко. Після покладання квітів люди колоною на автомобілях рушили до «вічного вогню».

Як відзначили День Перемоги біля монумента Слави дивіться у фоторепортажі

Нагадаємо, у Житомирській ОДА закликали не порушувати карантинний режим під час вихідних і не втручатимуться в діяльність партій, які закликають житомирян долучитись до автопробігу з нагоди Дня пам’яті та примирення. А вранці 8 травня на майдані Перемоги у Житомирі почали фарбувати танк на постаменті.

Як повідомляв Житомир.info, в минулому році 9 травня на мітинг пам’яті зібралися близько 3500 людей. На майдані Перемоги до ходи готувалися з сутичками, штовханиною та піснями. Ходу до монумента Слави очолили люди з портретами загиблих в АТО житомирян. Урочистості біля «вічного вогню» у Житомирі закінчилися частуванням солдатською кашею.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: День Перемоги автопробіг маски ордена карантин танк  
Матеріали по темі