Місто

​В'їзд до гіпермаркету «Епіцентр» у Житомирі перекрили, щоб привернути увагу до законності його будівництва

12 May 2020, 12:28

Вранці 12 травня активісти Національного корпусу заблокували в'їзд до будівельного гіпермаркету «Епіцентр». Люди були з плакатами та прапорами Національного корпусу.

Протестувальники зазначили, що у такий спосіб хочуть привернути увагу до законності будівництва даного об'єкту.

«Де ми зараз знаходимося, не має жодних документів ні на дорогу, ні на будівлю. Взагалі була виділена земля вдвічі менше за розміром 1,8 га, не зрозуміло для якого призначення. Існує вже кримінальне провадження після звернення Держгеокадастру, існує інше кримінальне провадження про нецільове використання землі. Фактично, ми тут зараз бачимо «одобренноє» самозахоплення землі, адже кримінальне провадження є, проблематика є, міська рада та мер про це все знають, але нічого не роблять. Ми намагаємося привернути більше уваги до цієї проблеми, до втрати державного бюджету, відсутності сплати податків, увагу ЗМІ, правоохоронних органів та не байдужих громадян», - каже Сергій Тамарін, керівник київського міського осередку Національного корпусу.


До протестувальників вийшов представник гіпермаркету, який запропонував надіслати письмове звернення.

«Якщо у них є питання щодо будівництва, документів, які необхідні для будівництва та його завершення – звертатися письмово, з переліком необхідних документів і відповідно до закону, до доступ до публічної інформацію, ми їх надамо. На що організатори цієї події зреагували не так, значить ціль і задачі даної акції не в тому, аби дізнатися правду, побачити документи, а певно у тому, щоб здійснювати і перешкоджати роботі нашого магазину. Найбільша позиція від житомирян щодо роботи нашого гіпермаркету те, коли тут стоїть черга з 60-и машин. Якщо говорити про певну категорію людей, то ми знаємо і бачимо завдяки засобам масової інформації про те, що відбувається навколо конкуренції в місті Житомирі», - сказав технічний директор «Епіцентр К» Житомир Андрій Дяченко.

Правоохоронці зазначили: наразі є відкрите кримінальне провадження, а після сьогоднішньої акції буде влаштовано перевірку.

«Ця подія зареєстрована, за нею буде проведена перевірка стосовно правомірності дій. У провадженні слідчого управління ГУНП в області перебуває кримінальне провадження стосовно забудови вказаного торгівельного центру. Зокрема, попередня кваліфікація була ст. 239 КК України і в цьому кримінальному провадженні призначено низку експертиз, у тому числі таких, які проводяться Київським Науковим інститутом судових експертиз», - каже речниця ГУНП у Житомирській області Алла Ващенко.

Протест тривав близько години, після чого співробітники «Епіцентру» самотужки прибрали бетонні блоки, які перешкоджали в'їзду, а правоохоронці запросили протестувальників поспілкуватися у міському відділі поліції.

Нагадаємо, 26 липня 2019 року депутати Житомирської міської ради проголосували за рішення, яке дозволило розпочати будівництво гіпермаркету мережі «Епіцентр». Зробити це їм вдалось із другої спроби. ПАТ «Нова лінія», яке входить до групи «Епіцентр», хотіло отримати дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 3,54 га за адресою Київське шосе, 4/2 у Житомирі. На цій земельній ділянці збираються побудувати торговий центр площею 18 тис. кв. м. Дане питання розглядали на позачерговій сесії Житомирської міської ради 24 липня, але для прийняття рішення не вистачило голосів.

Виступи і демарші житомирських депутатів під час обговорення питання будівництва гіпермаркету мережі «Епіцентр» на сесії 24 липня 2019 року, дивіться у відеосюжеті

Як повідомляв Житомир.info, 11 квітня 2020 року в Житомирі на Київському шосе відкрили будівельний гіпермаркет «Епіцентр»: на позачерговому засіданні міськвиконкому мер Житомира Сергій Сухомлин закликав містян не їхати на відкриття, а дочекатися завершення карантину, сама ж компанія «Епіцентр К» в офіційному коментарі пояснила, що вирішили відкрити магазин у Житомирі саме зараз «щоб забезпечити місто стратегічно важливими товарами та необхідною продукцією». Поліція перевіряла гіпермаркет у перші дні роботи і не виявила порушень.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль 4 травня повідомив, що під час карантину торгівля будівельними матеріалами заборонена, а будівельні гіпермаркети можуть торгувати лише медичними виробами, засобами гігієни, засобами зв’язку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Епіцентр активісти протест Національний корпус  
Матеріали по темі