Здоров'я

​Житомирські медики радять не забувати про заходи особистої безпеки та гігієни навіть в умовах послаблення карантину

13 May 2020, 15:54

З понеділка, 11 травня Уряд почав послаблювати карантин на території України. Поступове послаблення карантинних обмежень передбачає відкриття парків та скверів для прогулянок, відновлення роботи літніх майданчиків кафе та ресторанів, дозвіл на оптову та роздрібну торгівлю непродовольчими товарами. В Житомирі поступово почали відновлювати роботу магазини одягу та заклади громадського харчування.

За словами заступниці головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги Людмили Бондаренко, подібні послаблення карантину можуть призвести до хибного враження, що небезпека минула і загроза коронавірусної інфекції відступила. Втім, лікарка радить житомирянам не забувати про заходи безпеки та засоби індивідуального захисту.


«Люди думають, що сонечко виглянуло, якось веселіше на душі стало і, можливо, вже не так небезпечна коронавірусна інфекція. Але - це хибне враження. бо ми маємо приклади країн, де взагалі спекотно, але це ніяк не впливає на розповсюдження такої інфекції. Нічого абсолютно не змінилось, потрібно дотримуватись і соціальної дистанції, яка пропонується - не менше двох метрів між людьми. Потрібно носити маски, обов’язкова особиста гігієна, миття рук, правильне миття рук до 40 секунд з миючими засобами. Провітрювання приміщень, вологе прибирання. Всі розуміють, що зараз весна і наш імунітет ослаблений, тому варто вживати більше продуктів, які мають у своєму вмісті мікроелементи, вітаміни. Це овочі, фрукти. Не забувати про білки, вуглеводи. Харчування має бути раціональним і збалансованим», - розповідає заступниця головного лікаря КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Людмила Бондаренко.

Особливо обережними лікарка радить бути в місцях масових скупчень людей. Так само дбати про безпеку необхідно, якщо вам раптом закортіло кави чи ви маєте потребу придбати весняний чи літній одяг.

«Якщо все ж таки хочеться випити кави, то краще її купити і вийти на вулицю, пити її не за столиком, не поряд з іншими людьми. Все ж таки уникати скупчення людей. Якщо людина не може помити руки, то є кишенькові антисептики, якими можна обробляти руки. Це якось, але замінює миття рук з миючими засобами. Але все ж більш надійно, коли ми миємо руки за допомогою миючих засобів. Якщо потрібно купити якісь речі на літо, то я все ж пропонувала б почекати і серйозно до цього поставитись. Подумати, чи варто це робити, чи ні. Бо він наражає себе на небезпеку. Я думаю, що ні одне нове вбрання не варте того, щоб захворіти на коронавірусну інфекцію», - закликає заступниця головного лікаря КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги».

Наагадаємо, карантин в Україні буде продовжений після 22 травня, але він буде адаптивним, а відновлення міжміських і приміських перевезень як і робота дитсадків передбачена третім етапом виходу з карантину.

Як повідомляв Житомир.info, карантин в Україні почався з 12 березня 2020 року: на засіданні 11 березня Уряд затвердив заходи, які необхідно вжити через загрозу епідемії коронавірусної інфекції в Україні та для недопущення поширення COVID-19. Обмеження мали діяти по 3 квітня 2020 року, але 25 березня в Україні була оголошена надзвичайна ситуація на всій території країни, а карантин продовжили до 24 квітня 2020 року. На засіданні Уряду 22 квітня карантин в Україні продовжили до 11 травня 2020 року – цей день прем’єр-міністр Денис Шмигаль назвав «Днем К», точкою відліку початку виходу з карантину. ввечері 7 травня на урядовому порталі оприлюднили постанову Кабінету міністрів про послаблення карантинних заходів з 11 травня 2020 року.

Динаміку поширення коронавірусу в Житомирській області дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 карантин поради лікар маски  
Матеріали по темі