Місто

​У Житомирі відновили роботу речові ринки «Хлібний» та «Староміський»: як працюють та чому відкрилися ще до рішення Кабміну

15 May 2020, 17:07

У Житомирі з 12 травня відновили роботу речові ринки «Хлібний» та «Староміський». Підприємці отримали дозвіл на відкриття від міської ради минулого тижня за умови дотримання усіх санітарних норм.

«Норми - це 1,5 метри, масковий режим, постійна дезінфекція, на входах у ринки у нас стоять охоронці, перевіряють температуру, без масок ніхто не заходить. Кожен підприємець стоїть один від одного на відстані від 3 метрів. Стосовно примірки, якщо у нас хтось приходить, підприємець виходить з кіоску, заходить покупець, його завішують шторкою. Він (покупець) поміряв, продавчиня поставила дзеркало. Розрахувались, гроші залишили, у всіх є дезінфектори. Така система. Ми вдячні депутатам міської ради, меру особисто Сергію Івановичу вдячні за довіру, за те, що дійсно повірили, Сан Саничу Шпиті», - розповідає заступник директора фірми «Рада» Сергій Прокопович.


Деякі продавці намагаються розпродати зимовий одяг, а хтось залишив теплі речі на наступний сезон і очікує на поставку нової колекції. Торговельні ряди майже без покупців. Ціни, за словами продавців, зараз з мінімальною накруткою, проте приміряти речі дозволяють не всі.

«Ми зараз не даємо приміряти. Так, візуально (ред. покупець обирає). Отримали дозвіл на тому тижні, відкрились з вівторка», - каже продавчиня ринку «Хлібний».

«Весь сезон зимовий залишився. Зараз поступово переходимо на літній. Те, що залишилось. будемо осінню сподіватись на реалізацію. Ось ми відкрились, сьогодні четвертий день і людей немає, можливо, це пов'язано з транспортом», - говорить Олена, продавчиня ринку «Староміський».

Якщо на Хлібному ринку відкриті майже усі торговельні точки, «Староміський» - напівпорожній.

«Той ринок (ред. Хлібний) був більш насичений, а Староміський ринок вже потихенько.., час бере своє. Тут теж життя йшло, а сьогодні тут люди не готові фінансово. Там вийшли, у них товару було більше, а тут виходить у людей менше і економічно тут слабші були», - стверджує заступник директора фірми «Рада» Сергій Прокопович.

За словами міського голови, на виконкомі окремо питання про відкриття речових ринків не розглядали, адже вони реалізують непродовольчі товари, якими торгувати вже дозволили.

«Виконком дозволив працювати продовольчим ринкам і всім підприємцям, які працюють не з продовольчою групою товарів і не потрібно було окреме рішення виконкому саме по речовим ринках. Кабінет міністрів в своїх перших постановах, коли приймалися постанови по закриттю, обмеженню, карантинних заходах, роботі підприємств в своїх перших постановах - там ринків не було в цій постанові. Це вже рішення приймалося на рівні головного санітарного лікаря, обласними і міськими комісіями, виходячи з тої ситуації, яка була в місті. Для продовольчих ринків є обов'язковою чи захисний екран, чи плівка, яка захищає продукти харчування. Для речових ринків, ми розуміємо, що це неможливо. Тому разом з підприємцями ми тоді вирішили, що має бути обмежувальна стрічка, чи якийсь бар'єр і одноразові рукавички, якщо потрібно зробити примірку взуття чи одягу», - пояснює Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Якщо ринок порушив норми, то він наступного разу може відкритися не раніше ніж через 7 днів. Перевіряти роботу ринків мають працівники Держпродспоживслужби та поліція.

Нагадаємо, 14 травня Кабінет міністрів ухвалив зміни до постанови № 211 від 11 березня 2020 року, які дозволять відновити роботу непродовольчих ринків.

Як повідомляв Житомир.info, 29 квітня 2020 року Кабмін дозволив працювати продуктовим ринкам та затвердив вимоги до їх роботи під час карантину. 1 травня 2020 року «Житній» ринок у Житомирі запрацював після майже 1,5 місяця карантину, 5 травня на ринку відновив роботу м’ясний павільйон. Станом на 12 травня у Житомирській області відновили роботу 9 агропродовольчих ринків з 42.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ринок. Хлібний Староміський одяг взуття карантин  
Матеріали по темі