Новини компаній

Основні параметри сходових майданчиків

20 May 2020, 14:24

Сходовим майданчиком називається плоска горизонтальна залізобетонна конструкція, яка розташовується між двома сходовими маршами (серіями сходинок) або на рівні підлоги будь-якого поверху. Стандартна ширина сходового майданчика відповідає ширині маршу, довжина – ширині сходової клітки. Оскільки ці конструкції повинні служити довго і витримувати високі навантаження, їх виготовляють з важкого бетону класу міцності В15 і вище. Зазвичай сходові площадки спираються на поперечні стіни сходової клітки.

Маркування сходових майданчиків

Назва марки майданчика, за якою його можна вибрати з каталогу на https://ukfreewell.com.ua/ua/gbi/lestnichnyie-ploschadki.html, складається з 3 груп букв і цифр.

  1. У першій групі вказується позначення типу майданчика і його геометричні розміри – виміряні в дециметрах ширина і довжина.
  2. У другій групі наводяться розрахункові тимчасові навантаження.
  3. У третій групі вказується мала літера «к» за умови, що майданчик забезпечений опорними консолями.

У каталозі компанії Ukfreewell можна вибрати готові майданчики або моделі, призначені для подальшого облицювання керамічною плиткою їх верхніх частин. Останні випускаються недосформованими по висоті на 1 см.

Вимоги до марок бетону і сталі, які використовуються для виготовлення конструкцій, регламентуються відповідними ГОСТами.

Основні різновиди сходових майданчиків

Залежно від призначення сходові майданчики бувають:

  • Поверховими. Розташовуються в рівень з підлогою поверху.
  • Міжповерховими. Вони розташовуються між поверхами, на них стикуються сходи.

Сходові марші та, відповідно, сходові майданчики виготовляються в правому і лівому варіантах. Це дає можливість організовувати підйом за або проти годинникової стрілки.

Розміри сходових майданчиків повинні відповідати призначенню сходів і поверховості будинків. Мінімальна висота, на якій повинні розташовуватися ці конструкції, – 2 м одна від іншої. При виготовленні сходових майданчиків враховується, що в двоповерхових будинках мінімальна ширина сходового маршу становить 90 см, у триповерхових і більше – 120 см. Згідно з вимогами нормативної документації мінімальна ширина сходового майданчика для основних сходів повинна становити 120 см, для інших – відповідати ширині сходового маршу.

У каталогах компанії Укфрівел можна вибрати сходові майданчики таких різновидів:

  • плоскі або ребристі. Несучі ребра ребристих сходових майданчиків розташовуються перпендикулярно площині сходового маршу.
  • ребристі з напівмайданчиками. Напівмайданчик являє собою залізобетонну конструкцію, виготовлену у формі квадрата. Довжина сторони цього квадрата відповідає ширині одної сходової сходинки.

Як транспортувати, зберігати і використовувати сходові майданчики

Для кращого збереження цілісності виробів транспортувати і зберігати сходові майданчики слід у горизонтальному положенні. Встановлюються вони за допомогою кранів у процесі зведення поверхів будівлі після зведення стін. Сходові майданчики різних розмірів і конструкцій можливо застосовувати для облаштування сходів у мало- і багатоповерхових житлових, виробничих, адміністративних, торговельних будинках, у котеджному будівництві тощо.

Укфрівел випускає конструкції, які можна використовувати всередині будівель і назовні. Основні вимоги до навколишнього середовища – температура повітря не нижче -40 °С і відсутність агресивних середовищ. Компанія в строк виготовить будь-які залізобетонні вироби високої якості. Телефонуйте!

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі