Події

​У Житомирі СБУ провела обшуки та виявила 15 фіктивних фірм, які допомогли агропромисловим підприємствам «відмити» понад 200 млн грн

21 May 2020, 10:43

Служба безпеки України припинила у Житомирі діяльність міжрегіонального конвертаційного центру із загальним обігом у понад 200 мільйонів гривень.

Про це 21 травня повідомили в пресгрупі управління СБУ в Житомирській області.

«У межах досудового розслідування встановлено, що двоє організаторів конвертцентру використовували реквізити понад 15 комерційних структур з ознаками фіктивності, зареєстрованих на підставних осіб. «Обслуговувались» у конвертаційному центрі більш ніж 20 потужних агропромислових підприємств з Київщини, Житомирщини, Вінниччини, Миколаївщини, Черкащини, Чернігівщини та Хмельниччини.

«Бізнесмени купували частину сільгосппродукції для експорту за готівку у невеликих агровиробників. Для її легалізації організатори конверту укладали фіктивні угоди купівлі-продажу. Механізм дозволяв комерсантам протиправно збільшувати суми відшкодування з бюджету податку на додану вартість та переводити значні суми грошей у готівку. Організатори конверту отримували «комісію» за послуги залежно від суми «проконвертованих» коштів». – повідомили в СБУ.

Як повідомили в пресслужбі прокуратури Житомирської області, триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене повторно, за попередньою змовою групою керівників підприємств (ч. 3 ст. 191 КК України).

«У середу, 20 травня 2020 року, у межах досудового розслідування, … проведено низку санкціонованих обшуків в офісах приватних підприємств та за місцем проживання працівників підприємства. Під час обшуків виявлено та вилучено комп’ютерну техніку, бухгалтерські документи, печатки фіктивних підприємств, банківські картки та іншу офіційну і чорнову документацію про виконані фінансові операції й зняття коштів з банківських рахунків. За даними слідства, жителі Житомира, з метою одержання незаконного прибутку, організували фіктивну господарську діяльність з продажу сільськогосподарської продукції агрофірмам міста Києва та інших шістьох областей. У своїх незаконних оборудках фігуранти справи використовували фіктивні підприємства. У цілому, із жовтня 2019 року - дотепер прибутки зловмисників сягають декілька сотень мільйонів гривень», - повідомили в прокуратурі.

Наразі у кримінальному провадженні тривають необхідні слідчі (розшукові) дії, встановлюється причетність до організації протиправної діяльності інших осіб, вирішується питання щодо призначення відповідних експертиз. Досудове слідство проводить СУ ГУНП в області.

Нагадаємо, у травні 2019 житомирська податкова міліція викрила конвертаційний центр, через який з 2018 року пройшло понад 200 млн грн.

Як повідомляв Житомир.info, в листопаді 2018 року співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Житомирській області ліквідували конвертаційний центр та вилучили в його організаторів 1,2 млн грн готівки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: конвертаційний центр АПК фіктивна фірма обшук. 
Матеріали по темі