Здоров'я

​Як утилізують використані медичні маски, рукавички та одноразові костюми з житомирських лікарень

25 May 2020, 18:42

Одноразові захисні маски, рукавички, костюми з медичних закладів Житомирської області утилізують в обласному протитуберкульозному диспансері. За 45 хвилин інсинератор - так називають установку для термічного знищення відходів - перетворює небезпечне сміття на попіл.

Диспансер вже уклав угоди про утилізацію з 60 лікувальними закладами нашої області.

«Хочу сказати що 3.04 ми почали утилізацію і на сьогодні більше 2 тонн засобів індивідуального захисту тут було знешкоджено», - каже директор НКП «Житомирський протитуберкульозний диспансер» Віталій Дідик.


Перед тим, як доправити відходи на утилізацію, спершу кожен заклад їх дезінфікує, далі усе запаковують у пакети чи коробки.

«В лікувальних закладах йде знезараження хімічним методом, тобто деззасобами, і спеціальним медичним транспортом доставляє особа, яка відповідальна за це. Лікувальні заклади згідно з графіком та угодою доставляють нам на утилізацію засоби індивідуального захисту. Є особа, яка має допуск до утилізації. При температурі близько 1000 градусів проходить утилізація самих засобів індивідуального захисту», - розповідає директор НКП «Житомирський протитуберкульозний диспансер» Віталій Дідик.

За словами директора підприємства, такий метод утилізації - відносно екологічний.

Масового використовують засоби індивідуального захисту не тільки у медичних закладах, а й, наприклад, у патрульній поліції або в ТТУ. Там займаються утилізацією самостійно.

«Взагалі з початку карантину патрульним поліцейським було видано близько 12 тисяч 275 масок, також 6 тисяч пар рукавичок. З приводу утилізації, кожен патрульний після використання масок і рукавичок їх утилізує самостійно. Централізовано у нас немає такого, що ми збираємо, а потім передаємо для утилізації», - повідомляє пресофіцер патрульної поліції Житомирської області Ігор Іванюк.

Натомість у трамвайно-тролейбусному управлінні розповідають, що використані засоби індивідуального захисту раніше спалювали на території підприємства.

«Частково ми спалювали ці маски, але потім ми отримали інструкції, то наскільки я пам'ятаю ,ми їх утилізували шляхом вивозу на сміттєзвалище. Спалювали як, у нас була спеціальна бочка. Ми зробили таку бочку і всі, хто виходив, приходив зі зміни, кидали туди і ми їх спалювали», - говорить директор КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Андрій Нечуйвітер.

Фахівці зауважують, що перед тим, як викидати використану маску чи рукавички, їх потрібно продезінфікувати та запакувати у герметичну упаковку. Також не варто забувати, що використані одноразові засоби індивідуального захисту можуть бути небезпечними для інших людей.

Маски, рукавички, дезрозчини і лише потім валідатори: як розпочинається робочий день кондукторів житомирського ТТУ, дивіться у фоторепортажі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: утилізація знищення медичні відходи маска засоби захисту лікарня  
Матеріали по темі