Культура

​Після двомісячної перерви актори житомирського драмтеатру відновили репетиції

26 May 2020, 18:11

Після вимушеної двомісячної перерви актори Житомирського академічного музично-драматичного театру ім. І. Кочерги відновили репетиції. Зараз працюють над прем'єрною виставою «Дарагой тавариш Б-г» за оповіданням відомого українського письменника Анатолія Крима.

«Такий момент хвилюючий, тому що 27-28 березня повинна була бути прем'єра, але через карантин ми не встигли вийти до глядача, хоча квитки на виставу вже продані. Зараз через певний час ми відновлюємо репетиції і намагаємось закінчити розпочату справу, тобто дитя повинно народитися», - каже режисерка Житомирського академічного музично-драматичного театру ім. І. Кочерги Наталія Тімошкіна.

На роботу викликають поки акторський склад, оркестр та ансамбль долучать до репетицій пізніше.

«В театрі зараз холодно», - говорять актори та зігріваються чаєм та кавою. Сьогодні вони мають лише одне бажання - знову вийти на сцену та зіграти для зали наповненої глядачами.


«Більшість часу ми проводимо тут, це наша сім'я, наш дім, наше все і тут на два місяці відібрали це все, як у дитини відібрати цукерку чи іграшку. Така пустота була, скучили один за одним, але ми на дистанції проводили репетиції, передзвонювались, у вайбері спілкувалися, тому життя продовжувалось, «show must go on», - коментує актор театру Олександр Шкарупа.

Актори діляться: навіть попри активні дистанційні репетиції, тривала перерва впливає на майстерність.

«Тобі варто два-три тижні не вийти на сцену і ти вже втрачаєш форму, ти голосово втрачаєш форму, ти втрачаєш зв'язок зі сценою, з глядачем. Це дуже важко, втрачаєш фізичну форму, тому що в нас дуже багато хто, і я у тому числі, декілька кілограмів зайвих (набрали)», - додає акторка Оксана Павлова.

Також у театрі розглядають можливість показувати вистави просто неба.

«До речі, про відкриті локації і вистави під відкритим небом ми вже давно говоримо, але так треба було, щоб карантин нас підштовхнув і, я думаю, що ми до цього дійдемо і в цьому є свій сенс і, мені здається, що глядачу може сподобатись, скажімо, чому б не подивитись «Фараони» десь під вербою, в таких натуральних умовах», - зауважує режисерка театру Наталія Тімошкіна.

За словами директорки театру Наталії Ростової, карантин зруйнував, як творчі, так і фінансові плани. Зокрема, за квартал театр недоотримав близько 1 млн гривень від продажу квитків.

«Театр має бюджетну підтримку на заробітну плату і на виплату по електроносіях. Всі інші витрати обслуговує театр за рахунок коштів, які ми отримуємо від вистав. Сьогодні ми просимо відстрочку по воді й усім іншим технічним питання, адже доходу сьогодні немає», - розповіла директорка Житомирського академічного музично-драматичного театру ім. І. Кочерги Наталія Ростова.

На рівні уряду зараз лише обговорюють те, як працюватимуть такі установи і які обмеження для них діятимуть, тобто офіційних розпоряджень поки немає. Натомість у житомирському театрі сподіваються, що зможуть показати нову прем’єрну виставу вже у червні.

Нагадаємо, з 12 березня 2020, коли в Україні запровадили карантинні обмеження, у Житомирі скасували кінопокази та перенесли концерти і театральні вистави.

Як повідомляв Житомир.info, 76-й театральний сезон у Житомирі розпочали з тисячної вистави «‎За двома зайцями».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: театр драмтеатр репетиція вистава актор  
Матеріали по темі