Здоров'я

​На брифінгу в Житомирській ОДА розповіли, де можна зробити ПЛР та ІФА тести

12 June 2020, 11:36

В Україні діагностують коронавірус на підставі результатів полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР) та імуноферментного аналізу (ІФА). Де можна зробити ці тести в Житомирській області, 12 червня розповіли на брифінгу в ОДА.

«ІФА-тести сьогодні в області роблять в лабораторному центрі», - повідомила заступник голови Житомирської ОДА Наталія Остапченко.

ІФА тестування також можна пройти в приватній лабораторії «Сінево», щодо ПЛР-діагностики, то вона проводиться в лабораторному центрі та обласній клінічній лікарні ім. Гербачевського.

«На сьогоднішній день ПЛР-діагностика проводиться тільки в лабораторному центрі та в обласній лікарні. Всі обстеження в обох закладах проводяться безкоштовно. Для діагностики методом ІФА на сьогоднішній день можна пройти в лабораторному центрі. Серед приватних структур, які сьогодні роблять ІФА, це «Сінево», а ПЛР - це лише в двох закладах. Собівартість такого обстеження досить дороговартісна», - розповів начальник управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Микола Суслик.

«Лабораторний центр напряму підпорядковується міністерству охорони здоров’я і фінансується за рахунок коштів державного бюджету. Тож обласний бюджет та бюджети міст, районів не розраховуються за ПЛР-тестування. Утримання державою лабораторного центру на рік становить 46 млн грн, там працює 375 людей. Якщо порахувати витрати держави на проведення одного ПЛР-тестування, це буде близько 1600 грн, тобто воно дороговартісне, тому його роблять лише за показами», - пояснила Наталія Остапченко.

Нагадаємо, з середини травня в Україні запровадили імуноферментний аналіз для визначення наявності антитіл в організмі хворої на коронавірус людини. 18 травня міністр охорони здоров’я Максим Степанов розповів, кому робитимуть ІФА-тести та чи будуть вони безкоштовними.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі готуються до початку роботи власної лабораторії, в якій можна буде проводити ПЛР-діагностику: вже закупили обладнання, тест-системи і завершують ремонт в лабораторії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 вірус ПЛР тест ІФА лабораторія дослідження  
Матеріали по темі