Здоров'я

Як в умовах карантину отримати медичну довідку для школи чи університету та пройти профілактичний огляд у лікарів

22 June 2020, 16:40

Традиційно перед навчальним роком студентам та школярам потрібно отримати медичну довідку. Житомир.info поцікавився у лікарів, як пройти щорічний профілактичний огляд в умовах карантину.

Наразі амбулаторія працює не на повну потужність, втім здати кров та інші аналізи можна без перешкод.

«Нашим центром первинної медико-санітарної допомоги міста Житомира надаються медичні послуги нашому населенню. Зокрема - медичних документів, певних медичних свідоцтв, довідок, листків непрацездатності. Працюємо в умовах пандемії коронавірусу, тобто умови посиленого епідрежиму, тому амбулаторія працює не у повному складі. У нас сімейні лікарі та лікарі педіатри працюють дистанційно, надають консультативну допомогу своїм пацієнтами за телефонами. Не припиняли роботу по забору аналізів, в кожній лабораторії це відбувається», - говорить заступниця головного лікаря КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Людмила Бондаренко.


Пройти обстеження у вузькопрофільного спеціаліста можна за направленням. За словами лікарів: через карантин не можуть відмовити у важливих методах дослідження.

«Заклад первинної медичної допомоги, це лікар педіатр або сімейний лікар, який спостерігає цю дитину, він видає довідку за результатами свого спостереження. Якщо йому потрібно направити на консультацію до спеціаліста вторинного рівня, вузького спеціаліста він може це зробити без перешкод. Зараз впроваджені електронні направлення. Флюорографія надається населенню без направлення сімейного лікаря або лікаря педіатра. Достатньо мати паспорт, прийти в поліклініку, де відбувається флюорографічне дослідження і пройти флюорографію, з цим не має ніяких проблем. Карантин не впливає на такий метод дослідження, адже це є дуже важливий метод дослідження. Разом з коронавірусом у нас є й інші захворювання. Звичайно ми маємо проводити діагностику в повному об’ємі», - каже Людмила Бондаренко.

У амбулаторії кажуть, що не варто нехтувати щорічним оглядом та нагадують, що не всім потрібна довідка.

«Бажано краще їх пройти, бо наказ Міністерства охорони здоров’я про проходження учнями профілактичного огляду ніхто не скасовував. А ось з дитячими садочками, то довідка там не потрібна, вона давно там скасована. Тому, вимагати довідки для зарахування до дитячого садочку неправомірно на сьогодні», - зазначила Людмила Бондаренко.

На останок лікарі радять - без потреби не йти до поліклініки, якщо плануєте візит до медичного закладу, краще скористатися електронною системою «Поліклініка без черг».

«Я гадаю, що завчасно не потрібно проходити, потрібно проходити тоді, коли це потрібно. Тим паче карантинні заходи продовжені до 31 липня, ми не знаємо як далі з цим складеться. Можливо, буде дистанційне навчання і далі впроваджуватись. Панікувати не потрібно, завчасно таких рухів не треба робить. Можна записатися заздалегідь, для того, аби визначити свій час. Або зателефонувати, домовитися з лікарем і прийти у свій час, аби не висиджувати черги», - говорить Людмила Бондаренко.

Як під час карантину працюють поліклініки та амбулаторії сімейної медицини у Житомирі дивіться тут.

Нагадаємо, упродовж останніх трьох діб, з 20 по 22 червня, у Житомирській області було зареєстровано три летальні випадки, спричинені коронавірусною хворобою.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: довідка карантин поліклініка лікарі огляд  
Матеріали по темі