Політика

У «бурштиновій справі» захисник екснардепа від Житомира просив закрити кримінальне провадження по одній зі статей

23 June 2020, 11:35

Вищий антикорупційний суд відмовив у задоволенні клопотання про закриття кримінального провадження відносно обвинуваченого Борислава Розенблата в частині пред`явленого обвинувачення за ч. 2 ст. 369-2 КК України (Зловживання впливом) у «бурштиновій справі».

Резолютивна частина відповідної ухвали ВАКС від 17 червня 2020 року оприлюднена 19 червня.

«У задоволенні клопотання захисника Красовського В.М. про закриття кримінального провадження відносно обвинуваченого ОСОБА_5 в частині пред`явленого обвинувачення за ч. 2 ст. 369-2 КК України у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР 28 листопада 2016 року за № 42016000000003712 - відмовити. Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її проголошення. Заперечення проти неї можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч. 1 ст. 392 КПК України», - йдеться в ухвалі.

Зазначимо, що покарання за статтею, яку просив скасувати захисник екснардепа, - штрафом від 750 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 12 тис. 750 грн до 25 тис. 500 грн) або позбавленням волі на строк від 2 до 5 років. Також Борислав Розенблат обвинувачується у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 368 КК України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), яке карається позбавленням волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Нагадаємо, 28 жовтня 2019 року Верховний суд України задовольнив клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і направив кримінальне провадження по «бурштиновій справі» з Печерського районного суду м. Києва до Вищого антикорупційного суду для розгляду.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 19 червня 2017 року в Інтернеті почала поширюватися інформація про те, що в Києві на хабарі затримали охоронця народного депутата від Житомира Борислава Розенблата, сам нардеп назвав це затримання спланованою провокацією. 20 червня детективи НАБУ та прокурори САП повідомили про підозру шести особам, причетним до вимагання та одержання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні, серед яких – два охоронці народного депутата Борислава Розенблата. 6 липня 2017 року у Верховній раді показали оперативне відео, в якому фігурує нардеп від Житомира та «агент Катерина».

Детективи НАБУ склали обвинувальний акт, який 20 серпня 2018 року передали прокурорам САП для вручення підозрюваним та подальшого скерування до суду. У Голосіївському районному суді міста Києва на 23 жовтня 2018 року було призначене перше засідання у «бурштиновій справі», де Борислав Розенблат є одним з обвинувачуваних. 18 лютого 2019 року Київській апеляційний суд задовольнив клопотання адвокатів Борислава Розенблата та визнав підсудність кримінального провадження стосовно народного депутата за Печерським районним судом міста Києва, а не за Голосіївським райсудом.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд Розенблат бурштинова справа ВАКС  
Матеріали по темі