Події

Хата загорілася, а господиню вдарило струмом: подробиці пожежі у будинку сім’ї з Житомирської області, в якій виховується 9 дітей

25 June 2020, 10:33

У селі Червоні Хатки Романівського району Житомирської області блискавка залишила багатодітну родину з дев’ятьма малюками без даху над головою. Під час потужної грози старенька дерев'яна хатина, де мешкала родина, згоріла.

Тимчасовий прихисток родині дали односельці. Рятувальники ж кажуть, що, якби на будинку чи поблизу був блискавковідвід, лиха можна було б оминути.

Про цей йдеться в сюжеті ТСН від 24 червня.


«Гримнуло, що аж затрусилося під ногами. Як вийшов на двір – у сусіда дим з криши йде. Я одразу подзвонив до служби порятунку», – згадує сусід потерпілої родини Анатолій Ткачук.

В будинку в цей момент були всі дев'ятеро дітей та їхня матір Світлана Кільніцька. Жінка стояла коло вхідних дверей, і в цю мить трималася за металеву ручку. Її вдарило струмом.

«Мене врятували лише капці. Вона мене пронзила, в мене досі пальці болять. Чесно, я ще не вірю, що таке відбулося», – ділиться жінка.

За її словами, кімнати миттєво наповнилися димом, а вона із дітьми вибігла на вулицю.

«Я встигла лише схопити документи і дітей повитягувати. Почала кричати: «Діти, йдемо з хати, ми, напевно, горимо», – додає пані Світлана.

Люди намагалися самотужки загасити полум'я до приїзду рятувальників. Але навіть професіоналам на це знадобилося три години.

«Дерев'яна будівля. Коли громовиця вдаряє у дерево, будівлю, її неможливо практично загасити, поки не вигорає все, дуже великий розряд йде енергії», – пояснює командир відділення Романівської державної пожежної частини Олександр Коцюбко.

У селі Червоні Хатки цього місяця від розряду блискавки горить уже друга хата. Будинки могли б урятувати блискавковідводи, кажуть рятувальники.

«Це ж не просто так були придумані ці блискавковідводи, їх треба ставити скрізь», – зазначає Коцюбко.

У будинку Кільніцьких громовідхильника не було.

«У нас тільки жесть була, накрита шифером», – каже пані Світлана.

Загалом у селі журналістам вдалося знайти лише один блискавковідвід. Кілька років тому громовиця вдарила по даху будинку пана Анатолія, тоді він і встановив у дворі громовідхильник.

Тим часом постраждалій родині прихисток надала сусідка Надія Губерт. Жінка каже: не могла дивитися на дітей, які залишилися без даху над головою. А їх у родині Кільніцьких – семеро синів та дві донечки. Найменшому – лише два рочки.

«Що діти сидять на вулиці і з мамою. Мені було погано від цього. Кажу: «Швидко грузіть їх у машину, веземо хоч у цей маленький будиночок», – розповідає пані Надія.

За словами сільського голови, згоріла оселя ремонту не підлягає, а в селі на продаж виставлені лише два будинки. Ціна стартує від 80 тисяч гривень. Грошей на купівлю хати в сільраді немає, тому їх почали збирати по людях.

Нагадаємо, ввечері 22 червня у селі Червоні Хатки Романівського району Житомирської області блискавка вдарила у будинок, де мешкала сім’я з 9 дітьми. Від удару блискавки загорівся дах.

Як повідомляв Житомир.info, 22 червня 2020 року у Житомирській області внаслідок грози сталося знеструмлення 72 населених пункти, а блискавка «підпалила» дерево.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пожежа ДСНС рятувальники Романівський район  
Матеріали по темі