Місто

З міського бюджету нарешті виділили кошти на проєктно-кошторисну документацію пам’ятника загиблим АТОвцям, який мають встановити у центрі Житомира

8 July 2020, 13:44

У грудні 2019 року виконком затвердив результати конкурсу на кращий пам’ятний знак «Воїнам Житомирщини - захисникам Вітчизни, загиблим у збройному конфлікті на Сході України». Проєктно-кошторисна документація вже мала б бути готова, проте у зв'язку з карантином кошти на її виготовлення депутати виділили лише на останній сесії, 18 червня.

«Фінансування було притримане, а тільки на останній сесії було виділено 100 тисяч гривень на виготовлення проєктно-кошторисної документації даного пам'ятного знака. Зараз на днях має бути витяг з рішення, з яким ми почнемо переговори з автором, переможцем конкурсу, побачимо її можливості, чи вона є сертифікованим архітектором чи ні, чи може на себе брати виготовлення проєктно-кошторисної документації або ж потрібно буде авторський колектив утворювати. Я думаю, що ми все ж таки будемо містобудівної радою збиратися, можливо, деякі моменти в пропорції, можливо, незначно щось зміниться, але по суті воно має бути таким, яким представлено на конкурсі і членам журі», – розповідає директор департаменту містобудування та земельних відносин міської ради Ігор Блажиєвський.


Після усіх прорахунків у сквері по вулиці Перемоги, 2 мають демонтувати все, що залишилося від радянського пам’ятного знаку «Орден», та вивчити несучу здатність фундаменту, а потім на цьому місці встановити композицію, присвячену захисникам, які загинули на Сході України.

Директор департаменту зазначає, що виготовлення нового пам’ятного знака буде недешевим, проте озвучувати будь-які цифри поки зарано.

«Я думаю, що ми б мали на даний момент проєкту-кошторисну документацію і вже б був другий етап. Там треба ж буде відповідно до кошторису дивиться, яка буде вартість, і вивчати питання, шукати у місцевому бюджеті кошти на будівництво цього пам'ятного знака. Зараз про це важко казати, тому що там граніт, бронза, тобто він буде недешевий, але це друге питання, зараз ми хочемо зробити проєктно-кошторисну документацію», – говорить Ігор Блажиєвський.

Нагадаємо, 25 листопада 2019 року завершився термін подання проєктів на кращий пам'ятний знак/композицію «Воїнам Житомирщини-захисникам Вітчизни, загиблим у збройному конфлікті на Сході України». Конкурсна комісія отримала 18 заявок.

Як повідомляв Житомир.info, 20 березня 2019 року на засіданні міськвиконкому затвердили результати конкурсу на кращу композицію пам’ятника АТОвцям, який проводили у 2018 році. Тоді планували встановити такий пам’ятний знак біля Монументу Слави на Корбутівці. Проте доки тривав сам конкурс родичі загиблих учасників АТО та представники громадських активістів забажали змінити локацію пам’ятника і запропонували встановити його у центрі міста. Тож проведений у 2018 році конкурс на кращий ескіз пам’ятника АТОвцям завершили, обрали переможців і виплатять їм грошові премії, згідно умов конкурсу, проте сам проєкт-переможець втілювати в життя не будуть. Призовий фонд попереднього конкурсу на пам’ятник АТОвцям становив 50 тис. грн: 30 тис. грн, 15 тис. грн та 5 тис. грн – відповідно зайнятого місця.

27 березня 2019 року був оприлюднений проєкт рішення виконкому про проведення нового конкурсу на кращий пам’ятний знак «Воїнам Житомирщини – захисникам Вітчизни, загиблим у збройному конфлікті на Сході України», який планують встановити у центрі Житомира за адресою вулиця Перемоги, 2. У травні проектантів запрошували до участі в конкурсі. Термін подачі конкурсних документів мав закінчитись 23 травня. 4 вересня на сайті Житомирської міськради з’явилося оголошення, яким громадськість запрошували до участі в оцінюванні конкурсних пропозицій на кращий пам'ятний знак/композицію «Воїнам Житомирщини - захисникам Вітчизни, загиблим у збройному конфлікті на Сході України». А 9 жовтня продовжили термін конкурсу, бо переможця не визначили.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пам’ятник АТО конкурс  
Матеріали по темі