Події

У Житомирі до двох років обмеження волі засудили чоловіка, який побив кондуктора та відібрав у підлітка велосипед

9 July 2020, 11:04

У Житомирі до двох років обмеження волі засудили чоловіка, який побив кондуктора тролейбуса, а також відібрав у підлітка велосипед.

Вирок Житомирського апеляційного суду стосовно двох вказаних кримінальних справ, які були об’єднані в одну, 26 червня був оприлюднений у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У матеріалах суду описані обставини злочинів. Конфлікт з кондуктором тролейбуса, який переріс у бійку, стався ще у лютому 2019 року неподалік залізничного вокзалу.

«19.02.2019 року близько 17 год. 10 хв. ОСОБА_1, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, знаходився у громадському транспорті – тролейбусі № 2062 за маршрутом № 3 (Ялинка – Смолянка – Вокзал), поблизу вул. Вокзальної, 13 у м. Житомирі, де у нього раптово виник злочинний умисел, направлений на вчинення хуліганства. Реалізуючи свій злочинний умисел, в зазначений день, час та місці, діючи з прямим умислом, з мотивів явної неповаги до суспільства, які виражалися в зневажливому ставленні до громадського порядку та існуючих у суспільстві загальновизнаних правил поведінки і моральності, зневазі до оточуючих, що супроводжувалось особливою зухвалістю, яка виразилась у насильстві, в присутності інших пасажирів, розпочав словесний конфлікт з кондуктором тролейбусу ОСОБА_2, в ході якого ображав словами брутальної лайки та погрожував фізичною розправою останньому. У подальшому, ОСОБА_1, підійшовши до ОСОБА_2 , наніс два удари кулаком правої руки в область обличчя, один удар кулаком лівої руки в ділянку губ та один удар в тім`яну ділянку голови останнього», – йдеться у вироку.

Зазначено, що своїми умисними діями чоловік заподіяв потерпілому тілесні ушкодження у вигляді синців та крововиливу на обличчі, які відносяться до легкого тілесного ушкодження.

В результаті кондуктор не міг продовжувати працювати, а тому тролейбус № 2062 припинив свою роботу та повернувся до Житомирського трамвайно-тролейбусного управління.

Інший злочин обвинувачений скоїв у березні 2019 року: на Київському шосе відібрав у підлітка велосипед та подався у бік столиці.

Відповідно до вироку суду першої інстанції, чоловіка визнали винним у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.186, ч.1 ст.296 КК України, йому було призначено покарання: за ч.1 ст.186 КК України у виді 3 (трьох) місяців арешту; за ч.1 ст.296 КК України у виді 2 (двох) років обмеження волі.

На підставі ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, було призначено ОСОБА_1 остаточне покарання у виді 2 (двох) років обмеження волі.

Однак на підставі ст. ст.75, 76 КК України ОСОБА_1 було звільнено від відбування призначеного покарання, якщо він протягом одного року шести місяців іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені обов`язки: періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи.

Втім, в апеляційній скарзі прокурор зазначив, що «призначаючи ОСОБА_1 покарання, суд першої інстанції не надав належної оцінки даним, що характеризують особу обвинуваченого, який за місцем проживання характеризується посередньо, не працює, фактично не пов`язаний з соціальними інститутами, які могли б сприяти його перевихованню без ізоляції від суспільства, а також не врахував думку потерпілого ОСОБА_2, який наполягав на суворому покаранні обвинуваченного. Крім того зазначає, що суд першої інстанції не врахував суспільну небезпечність ОСОБА_1 , який раніше хоч і не судимий, однак відносно нього 03.11.2017 року до Богунського районного суду м. Житомира було скеровано обвинувальний акт за ч.1 ст.296, ч.1 ст.122 КК України. Вказує, що суд першої інстанції безпідставно врахував, як обставину пом`якшуючу покарання обвинуваченого, визнання вини та щире каяття, оскільки ОСОБА_1 свою вину у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.296 КК України фактично не визнав та не розкаявся. Вважає, що суд першої інстанції необґрунтовано застосував щодо ОСОБА_1 ст.75 КК України».

Апеляційну скаргу прокурора Житомирської місцевої прокуратури суд задовольнив частково.

«Вирок Корольовського районного суду м. Житомира від 09 квітня 2020 року щодо ОСОБА_1 в частині призначеного покарання скасувати та ухвалити в цій частині новий вирок.
Призначити ОСОБА_1 покарання:
-за ч.1 ст.186 КК України у виді 3 (трьох) місяців арешту;
-за ч.1 ст.296 КК України у виді 2 (двох) років обмеження волі.
На підставі ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, призначити ОСОБА_1 остаточне покарання у виді 2 (двох) років обмеження волі», – йдеться у вироку.

Як повідомляв Житомир.info, 19 лютого 2019 року на перехресті вулиць Гоголівської та Вокзальної в Житомирі нетверезий парубок учинив конфлікт з кондуктором тролейбуса, а потім ще й вдарив його. Один з пасажирів тролейбусу №3, де стався інцидент, надав редакції відео конфлікту між кондуктором та нетверезим парубком.

25 березня 2019 року на перехресті вулиці Саєнка та Київського шосе громадянин відібрав велосипед у підлітка та поїхав в сторону міста Києва. Інспектори роти тактико-оперативного реагування затримали чоловіка, який поводився агресивно, та передали його працівникам слідчо-оперативної групи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд вирок бійка тролейбус грабіж  
Матеріали по темі