Здоров'я

В житомирській комунальній поліклініці з 15 липня починає працювати лабораторія для тестування на COVID-19

14 July 2020, 16:53

На базі дитячої поліклініки на вулиці Святослава Ріхтера у Житомирі з'явилася лабораторія для діагностування COVID-19 шляхом ПЛР-тестування. 14 липня журналістам Житомир.info показали, у яких умовах будуть робити тести на коронавірус.

Офіційно лабораторія відкриється з 15 липня у тестовому режимі, а після контрольного тестування запрацює на повну потужність.

«Сьогодні ми хочемо показати, що лабораторія готова до відкриття і з завтрашнього дня починає працювати у тестовому режимі. Ми запросили сьогодні, бо з завтрашнього дня вхід до лабораторії, крім персоналу, буде заборонений – це режимний об’єкт. Півтора мільйона (коштувала) лабораторія з усім обладнанням, меблями, і 700 тис. грн ремонт, тут перероблялася вентиляційна система, вхід окремий робився, щоб згідно з технологією лабораторія могла працювати», – говорить Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.


«Ми повинні отримати позитивні та негативні результати і порівняти їх з лабораторним центром», – додала заступниця мера Марія Місюрова.

Лабораторія розташовується в окремому відділенні, у кількох кабінетах. Матеріали отримують через окремий вхід, на кожному етапі їх передають через віконця. В приміщенні всі спеціалісти працюють лише в захисних костюмах, після зміни обов'язково приймають душ та залишають лабораторію через окремий вихід. Для тих, хто має бажання здати матеріали на місці, є спеціальна кімната з окремим входом.

Перевіритися на коронавірус може кожен охочий, для певної категорії послуга буде безкоштовною.

«Для соціально вразливих верств, це у першу чергу, наші групи ризику: соціальні робітники, медичні працівники – для них це буде безкоштовно. Це стосується тих, хто відноситься до Житомирської територіальної громади. Якщо дійсно хоче просто пройти, це буде платно – 1330 грн», – розповідає Марія Місюрова.

«Дітям, які будуть знаходитись у нас на лікуванні, на стаціонарі, ця послуга буде безкоштовна. Вони всі будуть обстежені на ПЛР, якщо буде показ і лікар прийме рішення, що таке обстеження потрібно дитині», – наголошує директор КП «Дитяча лікарня ім. Башека» Житомирської міської ради Володимир Галайба.

Міський голова розповів, що розглядається можливість зробити ПЛР-тести безкоштовними для учасників бойових дій.

«Щовівторка у мене збори з громадськими організаціями учасників бойових дій. Сьогодні вони підняли питання про те, що навіть аби поїхати лікуватися чи пройти лікування у Бердичівського військовому шпиталі, їм потрібно пройти тести і треба кудись йти, платити кошти. Зараз будемо вирішувати питання, щоб для тих категорій також зробити: якщо людина потребує лікування, щоб вона не платила за ці тести», – сказав Сергій Сухомлин.

Втім, скільки тестів за добу зможуть робити у лабораторії, поки прогнозувати ніхто не беруться.

«Одночасна загрузка в ампліфікатор складає 94 тести, Австрійська компанія дає по їх інструкції пів години на результат. Тут ми подивимося, як воно працює, навіть якщо це буде півтори години, можна самим порахувати, скільки за добу це буде тестів. Я думаю, це буде сотні, сотні тестів, але почнемо працювати, і конкретна кількість буде ясно», – каже Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, 6 травня стало відомо про плани влади Житомира закупити власну лабораторію для ПЛР-тестування житомирян. Попередньо міський голова повідомляв, що така лабораторії може коштувати близько 1 млн 200 грн та зможе робити до 800 тестів на коронавірус за добу.

8 травня мер Житомира повідомив про домовленість з австрійською компанією про постачання ПЛР-тестів, які в рази дешевші від тих, які пропонують приватні лабораторії Києва.

Спочатку таку лабораторію планували відкрити на базі первинної ланки медицини, проте створення нової лабораторії потребувало б більше часу та додаткових фінансових вкладень. Тож вирішили купувати ПЛР-обладнання для уже діючої лабораторії на базі дитячої поліклініки по вулиці Святослава Ріхтера.

5 червня в лабораторії для ПЛР-тестування завершували ремонтні роботи та готувалися до відкриття. Мер Житомира розповів, що тут тестування для житомирян коштуватиме дешевше, ніж у приватних лабораторіях. 26 червня Марія Місюрова в програмі «Тема дня» на Житомир.info говорила, що лабораторію планували відкрити в перших числах липня.

12 червня на позачерговому засіданні виконавчого комітету на нову партію тестів для ПЛР-діагностики та шафи для лабораторії в житомирській дитячій поліклініці виділили майже 2 млн грн.

7 липня заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова анонсувала, що лабораторія для діагностування COVID-19 шляхом ПЛР-тестування, яку мали відкрити в середині червня в приміщенні дитячої поліклініки в Житомирі, може запрацювати з 13 липня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лабораторія коронавірус ПЛР тест дитяча поліклініка  
Матеріали по темі