Місто

На виконкомі у Житомирі сперечалися про відміну плати за полив присадибних ділянок у липні

15 July 2020, 11:59

Нараховувати плату за полив присадибних ділянок у приватному секторі за липень чи ні – про це сперечалися члени виконавчого комітету Житомирської міської ради під час чергового засідання, яке відбулося 15 липня.

Заступник начальника управління комунального господарства Житомирської міськради Віталій Шевчук запропонував до розгляду проєкт рішення «Про призупинення нарахування плати за поливання присадибних ділянок у приватному секторі Житомирської міської об’єднаної територіальної громади у липні».

Необхідність ухвалити рішення Віталій Шевчук обґрунтував тим, липень видався доволі прохолодним, та й, за прогнозами синоптиків, у найближчі дні спека не очікується. Тож люди нині не поливають свої городи й квітники біля дому, бо немає необхідності.

«Враховуючи карантинні обмеження, погодні умови першої половини липня та прогноз погоди на наступні дні липня, прошу прийняти рішення комунальному підприємству «Житомирводоканал» Житомирської міської ради не здійснювати нарахування плати з 1 липня по 30 липня за поливання присадибних ділянок у приватному секторі Житомирської міської об’єднаної територіальної громади у разі відсутності засобів обліку холодної води», – запропонував Шевчук.

Заступниця Житомирського міського голови Світлана Ольшанська запитала, скільки відсотків домогосподарств у приватному секторі забезпечені лічильниками.

Віталій Шевчук доповів, що після ухвалення рішення про збільшення плати за полив присадибних ділянок для абонентів, які не мають лічильників, та штрафи за полив зі шлангів, містяни почали активніше встановлювати засоби обліку води.

«Після прийняття нашого рішення процес пішов по встановленню лічильників. Якщо порівнювати, то десь відсотків 20 встановили лічильники. А до цього 12 тисяч абонентів були з лічильниками і 5,5 тисяч – без лічильників», – зазначив заступник начальника управління комунального господарства.

Проти ухвалення такого рішення висловилася секретар міської ради Наталія Чиж, адже, вважає вона, таке рішення поставить жителів приватного сектору у нерівні умови.

«Я голосувала проти внесення цього рішення, і у мене до вас питання. Ми зараз говоримо про рівні умови для житомирян. Виходить, що, коли ми прийняли рішення, житомиряни, 20%, поставили лічильники. Сьогодні ми говоримо: ні, ми все відміняємо. То що, нам зняти лічильники? Тобто, якщо пішов дощ, тоді всі можуть користуватися водою безкоштовно. Хоча на депутатських комісіях, на депутатських слуханнях ми весь час слухаємо водоканал і знаємо про збитки бюджету. Якщо ми говоримо про рівні умови, вибачте мене, будь ласка, якщо ми не приймаємо рішення, не знімаємо плату, тоді ми стимулюємо людей ставити лічильники. Якщо йде дощ і вони не користуються водою, то вони нічого і платити не будуть. У чому проблема?», – обурювалася Наталія Чиж.

На те Віталій Шевчук вкотре відповів, що у прохолодні дощові дні люди не користуються водою для поливу, тому за це і не варто нараховувати плату.

«Ви мене не чуєте. То люди мусять поставити лічильники. 20% поставили, тепер що, нам їх зняти, цим 20-ти відсоткам людей, які поставили лічильники? Ми говоримо про рівні умови. Є таке рішення. Якщо людина розуміє, що іде дощ, не потрібно поливати, то нехай ставить лічильники, показує, що вони нею (водою) не користуються. Оскільки я маю присадибну ділянку, у мене приватний будинок, я знаю точно, що навіть при таких погодних умовах через день кожен поливає свою ділянку. Я говорю про лічильники і про справедливу плату і відношення до людей. Чому одна група населення Житомира має сплачувати по лічильнику за користування водою, а з іншою ми граємося: не йде дощ – платимо, іде дощ – не платимо», – наголосила Наталія Чиж.

Віталій Шевчук у діалозі з Наталією Чиж зазначив, що плата не враховується за день, коли йде дощ, та за два дні після дощу. Він раз-у-раз запевняв, що люди не поливають ділянки у прохолодну погоду, секретар міськради переконувала, що таки поливають та запросила свого опонента до себе додому.

«Я вам говорю – поливають. Поливати будуть і платити будуть просто за тарифом, хто прописаний у будинку. Я вам проведу екскурсію. Приїжджайте», – запросила Чиж Шевчука.

Світлана Ольшанська запитала у доповідача, чи водоканал на 100% опрацював заявки, які надійшли до комунального підприємства щодо встановлення лічильників.

Віталій Шевчук відповів, що КП своєчасно опрацювало усі заявки стосовно опломбовування засобів обліку води.

«Встановлювати лічильники може будь-яка приватна структура, яка має на це відповідний дозвіл. Задача водоканалу своєчасно опломбувати ці лічильники. По пломбуванню всі заявки опрацьовані і всі лічильник опломбовані», – повідав Шевчук.

Після цього Наталія Чиж резюмувала, що проблем водоканалу в цьому питанні немає, а є небажання жителів приватного сектору ставити лічильники.

«Я вважаю, що таке рішення не можна зараз приймати. Всі мають поставити лічильники і бути в абсолютно однакових умовах», – висловилася секретар міської ради.

Врешті, виконком більшістю голосів погодив рішення про призупинення нарахування плати за полив присадибних ділянок у приватному секторі в липні.

У пресслужбі КП «Житомирводоканал» у коментарі Житомир.info повідомили, що станом на 1 липня 2020 року в Житомирі нараховується 18 744 абоненти приватного сектору, з них без приладів обліку води – 5 454. За інформацією, наданою у комунальному підприємстві, станом на 1 квітня 2020 року кількість абонентів у приватному секторі, у яких не було лічильників, становила 6153.

Нагадаємо, 8 травня на позачерговому засіданні виконавчого комітету ухвалили рішення не нараховувати плату за полив присадибних ділянок у травні, адже місяць видався дощовим. Плату за полив мали нараховувати з червня. Втім, наприкінці червня виконком прийняв рішення «Про призупинення нарахування плати за поливання присадибних ділянок у приватному секторі Житомирської міської об’єднаної територіальної громади у червня 2020 року».

Як повідомляв Житомир.info, 28 квітня 2020 року виконком проголосував за збільшення тривалості поливального сезону: замість трьох місяців плату за полив буду брати за п’ять місяців: з 1 травня по 30 вересня. Крім того, для тих, хто немає лічильника на воду, збільшили і площу поливу з 2 соток до 5 соток, а ще ввели штрафи за полив зі шлангів. Таким чином, за поливальний сезон власники присадибних ділянок, які не мають лічильників, повинні будуть заплатити майже 5 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: полив вода водоканал приватний сектор ділянка виконком  
Матеріали по темі