Влада

МВС пропонує конфісковувати майно «мінерів» за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян

16 July 2020, 12:06

Уряд підтримав законопроект, розроблений МВС, щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян. Зокрема, проектом закону пропонується встановити як обов’язкове додаткове покарання – конфіскацію майна.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков 15 липня – інформує пресслужба МВС.

«Кількість завідомо неправдивих повідомлень про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності за останні час набула загрозливого масштабу. У 2019 році слідчими Нацполіції розпочато досудове розслідування 2000 тисяч кримінальних проваджень. Правоохоронці вимушені реагувати на кожне таке повідомлення, задіюючи значну кількість спеціальної техніки та особового складу», - зазначив Арсен Аваков.

За його словами, повідомлення носять комплексний характер, коли одночасно повідомляється про замінування одразу десятків об’єктів.

«Законопроектом пропонується як обов’язкове додаткове покарання – конфіскацію майна. Передбачено також посилення кримінальної відповідальності у вигляді позбавлення волі строком від 4 до 8 років з конфіскацією майна, якщо об’єктами неправдивого повідомлення стали критично важливі об’єкти інфраструктури чи споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади, або заклади охорони здоров’я та освіти», - інформує МВС та наголошує, що за цей законопроект має проголосувати Верховна рада.

Зараз стаття 259 КК України «Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності» передбачає покарання:

ч.1 Завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, - карається позбавленням волі на строк від 2 до 6 років;

ч.2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, - карається позбавленням волі на строк від 4 до 8 років.

Нагадаємо, в Житомирській області правоохоронці в 2019 році перевіряли кілька десятків повідомлень про замінування, більшість із них надійшли на електронну пошту й стосувалися обласного центру.

Щодо покарання, то в Єдиному державному реєстрі судових рішень вдалося знайти кілька вироків, ухвалених в 2019 році та у першому півріччі поточного року.

29 квітня 2019 року приблизно о 16 годині 40 хвилин, чоловік (уродженець м.Житомира, громадянин України, освіта середня спеціальна, не одружений, зі слів працюючого вантажником в магазині «АТБ Маркет», раніше не судимий) повідомив оператору «102» неправдиву інформацію про нібито завершену підготовку вибуху в приміщенні під`їзду № 2 житлового будинку. Вироком Богунського районного суду м.Житомира від 4 грудня 2019 року суд затвердив угоду про визнання винуватості: чоловіка визнали винним у вчиненні злочину за ч.1 ст.259 КК України та призначили узгоджене покарання у вигляді трьох років позбавлення волі, на підставі ст.75 КК України засудженого звільнили від відбування покарання з іспитовим строком на 1 рік.

25 червня 2019 року, о 10 годині 47 хвилин, чоловік (громадянин України, з середньо-спеціальною освітою, не працюючий, одружений, раніше не судимий), який перебував у стані алкогольного сп`яніння поблизу Любарського районного суду Житомирської області, у робочий день, подзвонив по номеру спецлінії «102» та повідомив про підготовку вибуху у Любарському районному суді. 29 листопада 2019 року Любарський районний суд вироком затвердити угоду про визнання винуватості: чоловіка визнали винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 259 КК України, призначили йому узгоджену сторонами міру покарання у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки; відповідно до ст. 75 КК України та звільнили засудженого від відбуття призначеного покарання з випробуванням встановивши йому іспитовий строк тривалістю 1 рік, якщо він протягом цього строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього судом обов`язки.

29 червня 2019 року, о 14 годині 07 хвилин, чоловік (громадянин України, неодружений, з середньою освітою, інвалід І групи, проживаючого без реєстрації, раніше не судимий), перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, в будинку за місцем проживання повідомив оператору «102» неправдиву інформацію про нібито завершену підготовку вибуху в приміщенні вокзалу у м. Житомирі, не уточнюючи якого саме вокзалу. Вироком від 22 листопада 2019 року Андрушівський районний суд затвердив угоду про визнання винуватості: чоловіка визнали винним у вчиненні злочину за ч.1 ст.259 КК України та призначили узгоджене покарання у вигляді трьох років позбавлення волі, на підставі ст.75 КК України засудженого звільнили від відбування покарання з іспитовим строком на 1 рік.

14 грудня 2019 року близько 20 год. 10 хв. неповнолітній громадянин перебуваючи в міському парку здійснив виклик служби «102» та повідомив про замінування кафе «Аромат» в м. Малині Житомирської області по вул. Паркова, 3. Постановою Малинського районного суду від 27 січня 2020 року підлітка визнали винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.183 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб) та застосували до нього захід адміністративного впливу у виді попередження.

27 грудня 2019 року, приблизно о 20 год. 21 хв., чоловік (уродженець с.Торчин Коростишівського району, громадянин України, не працюючий, не одружений, раніше судимий 10.09.2019 Бориспільським міськрайонним судом Київської області за ст.187 ч.1 КК України (Розбій) до 3 років позбавлення волі, звільнений від відбування покарання з іспитовим строком 2 роки), перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння та знаходячись на вул. Якубовського с.Торчин Коростишівського району, будучи ображеним діями працівників Коростишівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області, які на його думку, не виконують покладених на них обов`язків, умисно здійснив екстрений виклик на спеціальну телефонну лінію «102» чергової частини ГУНП в Житомирській області та повідомив завідомо неправдиві відомості про підготовку вибуху адміністративної будівлі, а саме сільського клубу розташованої за адресою: вул. Центральна, 1 с. Слобідка Коростишівського району. Вироком Коростишівського районного суду від 23 квітня 2020 року чоловіка визнали винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.259 КК України та призначили йому покарання у виді 3 (трьох) років позбавлення волі. Зараз цей вирок оскаржується в Житомирському апеляційному суді.

Як повідомляв Житомир.info, у 2020 році в Житомирській області перше «мінування» було 4 березня: на електронну адресу обласного управління Нацполіції надійшло повідомлення про замінування приміщення синагоги на вулиці Малій Бердичівській, 7.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МВС замінування вибухівка вирок суд  
Матеріали по темі