Влада

​Недостатньо місця для розвороту візка, немає нарадчих кімнат: результати перевірки Корольовського райсуду Житомира

16 July 2020, 13:37

Представники уповноваженого з прав людини нанесли моніторинговий візит до Корольовського районного суду Житомира.

Про результати перевірки 16 липня повідомили на офіційному сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

«Регіональний представник Уповноваженого з прав людини в Житомирській області Петро Грибан спільно з регіональним координатором Уповноваженого ВРУ в Житомирській області Олена Коваленко та начальником відділу Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Дар’єю Гончаровою здійснили в рамках реалізації національного превентивного механізму візит до Корольовського районного суду м. Житомира. Під час візиту монітори перевірили доступність громадян до судочинства, умови перебування громадян у суді, тримання підсудних (засуджених) та доступність суду для осіб з інвалідністю», - йдеться у повідомленні.

Як зазначили перевіряючі, вхід до будівлі суду обладнано пандусом, який відповідає встановленим вимогам. На першому поверсі будівлі обладнано сходовий підіймач та ліфт. Прохід до суду здійснюється через металодетектор та турнікет. Пропускний режим здійснюють працівники Служби судової охорони. У приміщенні суду ведеться відеоспостереження.

Після огляду шести залів судових засідань для розгляду кримінальних справ встановлено, що вони обладнані у необхідній кількості технічними засобами фіксування кримінального провадження та технічними засобами проведення дистанційного провадження в режимі відеоконференції, дотримано температурний режим, достатньо природного та штучного світла. Загородження для підсудних виготовлено зі спеціального захисного скла, що відповідає встановленим вимогам.

Разом з цим, не всі зали судових засідань пристосовані для безперешкодної участі у судових засіданнях осіб з інвалідністю, які пересуваються на кріслах-візках, а саме наявна вільна від меблів площа не забезпечує радіус розвороту візка не менше 1,5 м.

В суді наявна лише одна кімната для конфіденційного спілкування адвоката з підсудним, яка знаходиться у підвалі. Окрім цього в суді відсутні кімнати для свідків, прокурорів, адвокатів, а також нарадчі кімнати при залах судових засідань.

«Згідно з інформацією, отриманою під час візиту, в суді немає працівників, які пройшли відповідне навчання, отримали сертифікати з надання домедичної допомоги та визначені відповідальними за надання такої допомоги. Під час перевірки умов тримання підсудних (засуджених) встановлено, що харчування, яке видається останнім Державною установою «Житомирська установа виконання покарань (№8)» упаковується в одноразовий поліетиленовий пакет. При цьому, столовими наборами утримувані не забезпечуються й відповідно за потреби мають вживати їжу руками», - йдеться у повідомленні про результати перевірки Корольовського райсуду Житомира.

При цьому, варто зазначити, що на шість залів судових засідань для розгляду кримінальних справ облаштовано по три камери для підсудних, що повною мірою забезпечує роздільне розміщення чоловіків і жінок, дорослих та неповнолітніх, інших осіб відповідно до вимог статті 8 Закону України «Про попереднє ув’язнення» та статті 88 Кримінально-виконавчого кодексу України.

Під час візиту також вивчався стан забезпечення заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Так, при вході до суду розміщено оголошення про карантин та про необхідність перебування відвідувачів у приміщені установи у захисних масках. Температурний скринінг при вході до будівлі працівників суду та відвідувачів здійснюють працівники Служби судової охорони. Для відвідувачів суду та працівників при вході та у залах судових засідань розміщено дезрозчини для обробки рук. Масками та рукавичками працівники суду забезпечені у достатньому обсязі.

«Звіт за результатами моніторингового візиту буде направлено до територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області», - повідомили на сайті уповноваженого з прав людини.

Нагадаємо, восени 2019 представники уповноваженого з прав людини перевірили Житомирський апеляційний суд і виявили, що засідання відбуваються з затримкою, а підсудні вимушені чекати у затісних камерах.

Як повідомляв Житомир.info, у Коростенському суді монітори виявили, що у суді відсутня табличка з назвою, закриті туалети та немає пандуса.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: омбудсмен уповноважений з прав людини моніторинг перевірка суд  
Матеріали по темі