Здоров'я

​Кому в житомирських лікарнях робитимуть тести на коронавірус безкоштовно

16 July 2020, 16:44

Хто може зробити ІФА та ПЛР тест у житомирських лікарнях безкоштовно та за яких умов, 16 липня Житомир.info дізнавався у міського голови Сергій Сухомлина.

«Платні ІФА-тести для людей, які не є членами Житомирської об’єднаної територіальної громади, і для дорослих, які лягають на планові операції, - це не передбачено ні постановою МОЗ, ні іншим документом. Те, що ми прийняли на виконкомі - це безкоштовні тести для всіх людей, які потребують ургентного лікування (доставлені «швидкою допомогою» або самозвернення у зв’язку зі станом, який потребує невідкладного медичного або оперативного втручання), для дітей, які лікуються у нашій дитячій лікарні за направленням сімейного лікаря, не зважаючи на те, планова чи ургентна ситуація. Прийняли рішення про те, що всі діти безкоштовно проходять ІФА-тестування. Усі категорії, які соціально не захищені, є перелік категорій, вони також будуть проходити тести безкоштовно. Учасники АТО, тут є виключення: учасники АТО, учасники бойових дій, які на лікування потрапляють у наші лікарні, або до обласної лікарні, тут ми не робили виняток, чи до Бердичівського шпиталю, ми робимо тести безкоштовно для того, щоб вони могли пройти курс лікування або реабілітації. Медичні працівники один раз на місяць проходять тести безкоштовно і таку ж процедуру ми будемо запускати при підготовці до першого вересня для працівників освіти. Якщо людина пройшла ІФА і є підозра, тобто якщо пройшла ІФА для того, щоб потім пройти ургентне лікування, то ПЛР тест для них буде безкоштовний», - пояснює Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.


За словами міського голови, у майбутньому люди пенсійного віку також зможуть розраховувати на безкоштовне тестування на COVID-19.

«Якщо потрібна планова госпіталізація у наші заклади, я казав про соціально незахищені верстви населення, ми будемо розглядати це на наступному етапі, думаю, на наступному тижні», - каже Сергій Сухомлин.

Якщо ви маєте право на безкоштовний тест, але вас змушують плати - в мерії рекомендують одразу повідомляти про такі випадки.

«Я пропоную, якщо ситуація невідкладна, заплатити, але по кожній ситуації інформувати чи мене особисто, чи начальника управління, чи заступника Марію Олександрівну Місюрову. Впевнений, що кошти вам повернуть і з кожною такою ситуацією будемо жорстко розбиратися», - говорить міський голова.

Нагадаємо, у житомирських лікарнях зробити ІФА-тест на коронавірус можна за 120 грн, а ПЛР – за 1330 грн.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 липня у Житомирі відкрили амбулаторії, поліклініки та розважальні центри, які працюватимуть до 22.00, також запрацювали кінотеатри, які були закриті на карантин з 12 березня.

А на базі дитячої поліклініки на вулиці Святослава Ріхтера у Житомирі з'явилася лабораторія для діагностування COVID-19 шляхом ПЛР-тестування, яка з 15 липня 2020 року почала працювати в тестовому режимі

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус тест ПЛР ІФА лабораторія діагноз  
Матеріали по темі