Політика

Верховна рада змінила виборче законодавство: зменшили грошову заставу на місцевих виборах, затвердили новий бюлетень

16 July 2020, 17:00

Верховна рада 16 липня проголосувала за законопроєкт, яким внесені зміни до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства.

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

«Законом усунено прогалини та неузгодженості, скорельовано строки, спрощено та уніфіковано виборчі процедури для спрощення виборчого процесу, уніфіковано норми Виборчого кодексу. Законом внесено значну кількість змін до Виборчого кодексу, які стосуються всіх видів виборів та всіх етапів виборчого процесу і передбачають коригування більш, ніж 200 з 289 статей цього Кодексу. Частина новел Закону стосується питань діяльності Центральної виборчої комісії, функціонування Державного реєстру виборців, притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності за правопорушення під час виборчого процесу. Внесеними Законом змінами до Виборчого кодексу, зокрема, передбачаються комплексні зміни щодо заповнення виборчих документів, процесу підрахунку голосів, подання документів кандидатами, спрощення окремих виборчих процедур. Законом встановлено обмеження для одночасного балотування на місцевих виборах, удосконалено законодавство з питань територіальної організації виборів та системи виборчих комісій на місцевих виборах, уточнено строки декларування майнового стану, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру кандидатами на виборні посади, зменшено грошову заставу на місцевих виборах», - йдеться у повідомленні.

За законопроєкт №3485 у другому читанні та в цілому проголосували 308 депутатів, жодного голосу за зміни не дали дві фракції – «Європейська Солідарність» та «Голос», з шести мажоритарників від Житомирської області п’ятеро проголосували «за», Сергій Кузьміних (фракція «Слуга народу) на пленарному засіданні відсутній.

Громадянська мережа «ОПОРА», аналізуючи прийняті правки до законопроєкту зазначає, що всі правки щодо форми виборчого бюлетеня підтримані.

Фото з сайту ОПОРИ

«Лівий берег» детальніше розповідає про оновлення виборчого законодавства за 101 день до проведення місцевих виборів.

Рада встановила межу для самовисування у 10 тис. населення (партизація). У містах з більшим населенням буде пропорційна система з відкритими списками, можна буде висуватися тільки від партії чи її осередку.

Рада вирішила не змінювати так званий кандидатський мінімум для просування кандидата в територіальному виборчому списку і лишила його на рівні 25%. Пропонували 5% та 50%.

Кандидати в депутати, які отримали кількість голосів виборців на рівні чи вище 25%, будуть розміщені на початку територіального виборчого списку відповідної організації партії в порядку зниження кількості голосів виборців.

Також парламент змінив форму виборчого бюлетеня. Він має стати більш зрозумілим для виборця. Впроваджено так званий трафаретний принцип бюлетеня, де партія обирається разом з кандидатом.

Розмір застави кандидатів знизили у 9 разів.

Нагадаємо, Верховна рада 15 липня проголосувала за призначення чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (крім виборів у Криму та виборів депутатів облради Луганської і Донецької областей) на неділю 25 жовтня 2020 року.

Як повідомляв Житомир.info, на пленарному засіданні 19 грудня 2019 року Верховна рада ухвалила Виборчий кодекс України з пропозиціями президента Володимира Зеленського: «за» проголосували 330 народних депутатів, втому числі – п'ять мажоритарників від Житомирської області (Тетяна Грищенко була на засідання відсутня). За новим Виборчим кодексом у Житомирі застава для кандидата в мери та списку депутатів міської ради становитиме 378 тис. грн, за реєстрацію списку кандидатів в депутати Житомирської обласної ради партії треба буде заплатити 1 млн 790 тис. Грн, тоді як розмір застави на місцевих виборах у 2015 році для кандидата на посаду мера Житомира та за реєстрацію списку кандидатів у міську раду був 10 тис. 206 грн, реєстрація списку в Житомирську облраду – 47 тис. 930 грн. На позачерговому засіданні Верховної ради 30 квітня 2020 року прийнято за основу проєкт закону про внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України щодо зменшення розміру грошової застави.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР вибори закон бюлетень  
Матеріали по темі