Влада

Депутати Житомирської міської ради хочуть «децентралізувати» легалізацію грального бізнесу

21 July 2020, 12:26

Житомирська міська рада ухвалили звернення до Верховної ради, групи «Житомирщина» в Верховній раді, обласної ради та інших місцевих рад з приводу грального бізнесу.

Включити це питання до порядку денного на початку позачергової сесії 21 липня запропонував голова фракції Блоку Петра Порошенка, керівник бюджетної комісії Юрій Мойсеєв, який і зачитав текст звернення. Зауважимо, що в тексті йшлося про законопроєкт, який розглядає Верховна рада, хоча закон «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» народні депутати вже ухвалили 14 липня.

«Анонсовані мільярди, які може отримати державний бюджет, – це гроші з кишень тисяч громадян, які стали заручниками залежності своїх рідних. Врешті, скільки ж мають програми українці, щоб державний бюджет отримав ці мільярди, про які говорять ініціатори законопроєкту. Не секрет, що заклади з гральними автоматами впливають на підвищення рівня злочинності в містах та селах, а сама гральна залежність призводить до руйнування родин, психологічних розладів, а подекуди навіть самогубств. Тож ми хочемо запитати: кого цей законопроєкт зробить щасливим та яку користь він принесе суспільству? Тому звертаємося до народних депутатів України – не вводити в дію закон України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» та підтримати проєкт постанови Верховної ради про його відміну. Натомість пропонуємо розробити законопроєкт, який надавав би право місцевим громадам самостійно визначатися, чи потрібні гральні заклади в містах та селах», - зачитав Юрій Мойсеєв.

Пропоноване звернення також прокоментував мер Житомира Сергій Сухомлин.

«Ми розуміємо, що цей бізнес, який займає приміщення на першому поверсі, може платити ту оренду, яку не може платити нормальний «білий» бізнес, який працює в місті. Другий момент: ці цифри від легалізації грального бізнесу, 7 мільярдів – це сума велика, але це кошти, які будуть вилучені конкретно з Житомирської об’єднаної громади, перейдуть власникам цих закладів, а на ці кошти могли б купити дітям одяг, щоб в школу піти, чи інше. Тому нічого для громади цей бізнес не дає і в цьому зверненні абсолютно логічно, щоб громада сама могла приймати рішення, як в Сполучених Штатах – є громади, які приймають рішення і там алкоголь заборонений повністю, чи гральний бізнес заборонений повністю. І якщо ми кажемо про децентралізацію. То повинна громада сама вирішувати – потрібний цей бізнес на території чи ні», - сказав Сергій Сухомлин.

Під час обговорення звернення щодо грального бізнесу своє обурення висловив депутат від ВО «Свобода» Геннадій Махорін.

«У зверненні розлого говориться про те, яка це біда для родин, але в останньому абзаці йдеться про те, що потрібно наступним законопроєктом дати право громадам визначати, чи потрібний їм цей гральний бізнес. Таким чином проявляються вуха нашої «жаби»: чому платять в державний бюджет за гральний бізнес, хай платять краще в місцевий бюджет. То ми проти грального бізнесу, чи за нього? Чи хрестик зніміть, чи... Тому давайте знімемо цей абзац про право громадам, а натомість треба запропонувати законопроєкт, щоб гральний бізнес був акумульований у певній зоні, наприклад «село Кидалово», чи зона «Жінчині сльози», - обурювався Геннадій Махорін.

Мер Сергій Сухомлин зауважив, що він теж пропонував таку ідею: в Чорнобильській зоні зробити «Чорнобиль-ленд» і розвивати цю зону за допомогою грального бізнесу.

«Закон вже прийнятий, сьогодні Верховна рада буде розглядати можливість відміни цього закону. І будуть такі громади, які за ігровий бізнес, наприклад – місто Одеса. Тут громадам треба мати право вирішувати – потрібні громаді ці кошти, чи ні. Я впевнений, що в Житомирській громаді 99% проголосують проти цього», - сказав Сергій Сухомлин.

Врешті депутати проголосували за звернення. Після цього мер повідомив, що всі питання порядку денного розглянуті, й закрив позачергову сесію.

Нагадаємо, 16 липня мер Житомира підписав розпорядження про скликання позачергової сесії міської ради на 21 липня. У порядку денному було шість питань.

Як повідомляв Житомир.info, вранці 20 грудня 2019 прем’єр-міністр Олексій Гончарук дав доручення Нацполіції почати масову перевірку діяльності всіх операторів держлотерей на дотримання закону про заборону грального бізнесу, а ДФС мала організувати перевірки ліцензій всіх так званих «державних лотерей». Водночас міністр внутрішніх справ Арсен Аваков озвучив свою вимогу до Нацполіції: до 16 години 20 грудня відповідно до постанови КМУ припинити функціонування гральних закладів. 20 грудня 2019 правоохоронці перевіряли роботу «лотерей» в центрі Житомира, на вулиці Театральній. За кілька годин 20 грудня у Житомирській області прикрили 7 «лотерей», а інші просто зачинилися самі. Загалом за два місяці у Житомирській області перевірили 310 гральних закладів, з них діючими виявилися 15.

Який вигляд в середині березня 2020 року мали колишні заклади держлотерей у Житомирі дивіться у фоторепортажі

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міськрада гралиний бізнес ігрові автомати ВР Мойсеєв Сухомлин Махорін звернення  
Матеріали по темі