Економіка

Дві житомирські фірми зі статутним капіталом 1 тис. грн разом беруть участь у торгах та по черзі підписують договори

21 July 2020, 14:45

Влітку 2019 року на ринку публічних закупівель Житомирщини з’явилася нова фірма – ТОВ «Уютспецбуд». За рік участі в державних закупівлях фірма вже підписала договорів на 75,8 млн грн.

ТОВ «Уютcпецбуд» зареєстроване в листопаді 2018 року в Житомирі по вулиці Героїв Крут, 64. Спеціалізується фірма на будівництві житлових і нежитлових приміщень, статутний капітал - 1 тис. грн. Власником фірми є Ігор Петрович Дрогоруб, який на місцевих виборах 2015 року балотувався до Житомирської міської ради від ВО «Батьківщина».

За даними Dozorro, ТОВ «Уютспецбуд» на торгах вісім разів зустрічалася з житомирською фірмою ТОВ «УК “Комфорт-Буд”»: тричі перемогу здобувало «Комфорт-Буд» та двічі – «Уютспецбуд», один раз торги не відбулися, ще двічі перемогу отримали інші фірми. Зазвичай, два житомирські ТОВ під час аукціонів між собою не конкурують та не знижують ціну.

ТОВ «УК Комфорт-Буд» зареєстроване в Житомирі по вулиці Ольжича, 9. Спеціалізується фірма на комплексному обслуговуванню об’єктів, статутний капітал - 1 тис. грн. Власниками фірми є Наталія Дмитрівна Тичина та Олександр Юрійович Сокуренко. Директором фірми є Станіслав Закірович Балакішієв - на виборах 2015 року балотувався до Житомирської міської ради від “Самопоміч”.

Зустрічатися на торгах фірми розпочали влітку минулого року. 29 липня 2019 року управління капітального будівництва Житомирської міської ради оголосило тендер на капітальний ремонт покрівлі загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №14 за адресою: м. Житомир, вул. Кибальчича, 7. Очікувана вартість закупівлі – 3 млн 970 тис. 237 грн 40 коп.

Участь у торгах взяли три фірми: ТОВ «УК “Комфорт-Буд”», ТОВ «Уютспецбуд» та ПП «Прогрес-Буд». Економічно найвигіднішою виявилася пропозиція ТОВ «Уютспецбуд», однак фірма не подала ряд документів, що не відповідає умовам тендерної документації.

9 вересня 2019 року УКБ підписало договір з ТОВ «УК “Комфорт-Буд”», не дивлячись на те, що 29 серпня аудитори розпочали моніторинг закупівлі. Держаудитслужба встановила ряд порушень, серед яких – порушення законодавства в частині не відміни замовником закупівлі.


Ще чотири рази фірми брали участь у тендерах цьогоріч, замовником закупівель був департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА.

Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА 15 квітня 2020 року оголосив тендер з будівництва амбулаторії на 1-2 лікаря з житлом по вулиці Центральна, 4а в селі Курне Пулинського району. Очікувана вартість закупівлі становила 8 млн 367 тис. грн.

Свої пропозиції подали три ТОВ: «Будівельна виробнича компанія Форвард Плюс», УК «Комфорт-Буд» та «Уютспецбуд». Перемогу в торгах здобуло «Комфорт-Буд», а дешевшу пропозицію ТОВ «Будівельна виробнича компанія Форвард Плюс» відхилили.


18 травня департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА оголосив тендер на роботи 3-ї черги з реконструкції приміщень обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського під відділення анестезіології та інтенсивної терапії для післяопераційних хворих, відділення неврології з нейрореанімацією по вулиці Червоного Хреста, 3 у м. Житомирі. Очікувана вартість закупівлі становила 30 млн 743 тис. 988 грн. Перемогу у торгах здобуло ТОВ «Уютспецбуд». Зазначимо, раніше роботи з реконструкції приміщення обласної клінічної лікарні проводила інша фірма Ігоря Дрогоруба – ТОВ «Уют Строй»


Департамент регіонального розвитку ОДА оголосив 9 червня тендер на завершення будівництва Олевської гімназії по вулиці Інтернаціональній, 34. Очікувана вартість закупівлі - 32 млн 60 тис. грн. Участь у торгах взяли ті ж дві фірми: ТОВ «Уютспецбуд» та ТОВ «УК Комфорт-Буд».

6 липня департамент ОДА опублікував намір підписати договір з ТОВ «Уютспецбуд». Нагадаємо, роботи по будівництву Олевської гімназії розпочинала також інша фірма Ігоря Дрогоруба - ТОВ «Уют Строй».


Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА 10 червня 2020 року оголосив тендер на реконструкцію (ефективна термосанація) Червоненського ДНЗ «Калинка» по вулиці Терещенка, 3-а. Очікувана вартість закупівлі - 1 млн 844 тис. 19 19 грн 3 коп.

Учасниками торгів були ті ж дві фірми. 7 липня департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА опублікував намір підписати договір з ТОВ «УК Комфорт-Буд».


ТОВ «Уютспецбуд» має 36,2% переможних лотів. YouControl звертає увагу, що більше ніж у 38% тендерів фірму дискваліфікували. Часті дискваліфікації можуть свідчити про несистемність та погано налагоджені процеси учасника торгів, або це говорить про те, що учасник є прикриттям для іншого учасника.

ТОВ «УК Комфорт-Буд» має 16,91% переможних лотів. У поточному році фірма підписала 18 договорів загальною вартістю 24 млн 622 тис. 732 грн. З них 6 договорів вартістю 20 млн 969 тис. 84 грн підписані з департаментом регіонального розвитку Житомирської ОДА.

Також YouControl звертає увагу, що компанія підозріло часто не виконувала зобов’язання.

Нагадаємо, свою діяльність ТОВ «Уютспецбуд» розпочало після того, як інші фірми Ігоря Дрогоруба стали фігурантами розслідування через імітацію конкуренції в тендері на ремонт Господарського суду Житомирської області.

Весною 2019 року стало відомо, що Антимонопольний комітет України оштрафував дві фірми Ігоря Дрогоруба: «ПроектСтрой» і «Уют Строй» на 136 тис. грн, тобто по 68 тисяч штрафу кожній. Після цього обидві фірми потрапили до «чорного списку» АМКУ – переліку підприємств, щодо яких застосовані штрафні санкції. Це означає, що ТОВ «Уют Строй» та «ПроектСтрой» не можуть перемагати в публічних закупівлях (тендерах) упродовж наступних трьох років.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі