Політика

ЦВК просить Мін’юст роз’яснити статус місцевих організацій політичних партій під час місцевих виборів

29 July 2020, 14:56

Центральна виборча комісія звернулась до Міністерства юстиції України з проханням роз’яснити статус місцевих організацій політичних партій під час місцевих виборів.

Про це 28 липня повідомила пресслужба ЦВК.

«Комісія просить невідкладно надати роз’яснення стосовно статусу місцевих організацій політичних партій, зареєстрованих до дня набрання чинності розпорядженнями Кабінету Міністрів України про визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад областей від 12 червня 2020 року і Постановою Верховної Ради України від 17 липня 2020 року «Про утворення та ліквідацію районів». Зокрема, чи поширюють свою діяльність такі місцеві організації політичних партій на новоутворені адміністративно-територіальні одиниці та чи наділені такі організації політичних партій правосубʼєктністю. Разом з тим, ЦВК звернулась до Мінʼюсту з проханням невідкладно надати відомості про зареєстровані в установленому законом порядку місцеві організації політичних партій, повноваження яких поширюються на відповідні адміністративно-територіальні одиниці, визначені відповідно до вище згаданих розпоряджень Кабміну і постанови Верховної Ради України, та невідкладно інформувати про зміни до відомостей про політичні партії, їх структурні утворення», - йдеться у повідомленні.

Зазначене звернення стало наслідком низки питань, які виникли у процесі підготовки до місцевих виборів в умовах зміненого адміністративно-територіального устрою. Особливо актуальним в цьому аспекті є питання, чи можуть місцеві організації політичних партій, які були зареєстровані у вже ліквідованих районах, здійснювати будь-які повноваження щодо участі у місцевих виборах 25 жовтня 2020 року (зокрема, щодо внесення кандидатур до складу виборчих комісій, висування кандидатів, тощо).

У відповідній постанові ЦВК зазначається, що ч.1 ст. 203 Виборчого кодексу України передбачено, що склад територіальних виборчих комісій формується за поданнями зареєстрованих у встановленому законом порядку місцевих організацій партій. Право подання кандидатур до складу територіальних виборчих комісій мають:

місцева організація партії, про утворення депутатської фракції якої оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання;

місцева організація партії, яка уклала угоду про політичну співпрацю на відповідних місцевих виборах з депутатською групою, про утворення якої оголошено на сесії Верховної Ради України не пізніше 1 січня року, в якому відбуваються вибори;

зареєстрована в установленому законом порядку у відповідній адміністративно-територіальній одиниці місцева організація партії (частина друга статті 203 Кодексу).

Нагадаємо, 24 липня член Центральної виборчої комісії Сергій Постівий пояснював особливості підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

Як повідомляв Житомир.info, 15 липня Верховна рада проголосувала за призначення чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (крім виборів у Криму та виборів депутатів облради Луганської і Донецької областей) на неділю 25 жовтня 2020 року. 16 липня народні депутати проголосувала за внесення зміни до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства, зокрема – затверджено нову форму виборчого бюлетеня, встановлена межа для самовисування, зменшений розмір застави. Також затверджені нові райони: у Житомирській області їх буде не 23, а лише 4.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЦВК вибори комісія Мін'юст 
Матеріали по темі