Економіка

Віталій Бунечко розповів про промисловість Житомирської області під час карантину та зростання у видобувній галузі

31 July 2020, 16:49

Голова Житомирської облдержадміністрації Віталій Бунечко бачить позитив у роботі промисловості області під час карантину.

Про це голова ОДА сказав під час свого річного звіту, який 31 липня проходив у житомирському літньому театрі «Ракушка».

«Попри негативний вплив коронавірусу на економіку області, на Житомирщині не було втрачено жодного робочого місця. Спад промисловості зафіксовано по всій Україні, але на Житомирщині нам вдалося його суттєво уповільнити. Якщо спад промисловості за І півріччя минулого року складав 9%, на кінець року він уже складав 5%, але, на жаль, цей COVID, й ми зараз маємо 7,5% спаду виробництва, але це все рівно менше, ніж на «здоровий» 2019 рік», - сказав Віталій Бунечко.

Він також зауважив, що за рік його каденції в області створено 111 фермерських господарств, а в розвиток аграрного сектору області залучено 1,2 млрд грн капітальних інвестицій, які спрямовувалися у будівництво та реконструкцію виробничих потужностей, придбання худоби та техніки.

Голова ОДА згадав й про інвесторів, які до карантину активно приїздили в область й говорили про свою зацікавленість розвитку виробництва саме на Житомирщині.

«На сьогодні можу сказати, що австрійська компанія, яка виробляє спортивні матраци, вже почала переносити виробництво до нас на Житомирщину. Вони планують розігнати свої потужності і створити тисячу робочих місць. Це значна інвестиція», - наголосив Віталій Бунечко.

Після звіту в пресслужбі ОДА уточнили, що мова йде про започаткування виробництва спортивних матів в регіоні: австрійська компанія Berger розпочала пробне виробництво матів на території області, у разі успішного започаткування діяльності, компанія планує перенести основне виробництво з м. Києва на Житомирщину.

Він повідомив, що минулого року спад у видобувній галузі становив 23%, а вже цьогоріч вона показує приріст.

«Обсяги виробництва у видобувній галузі та у розробленні кар’єрів зросли на 12%, відновлено експорт щебеню з наших кар’єрів до Білорусі. Тут окрема ситуація, коли «Укрзалізниця» заблокувала експорт щебеню до Білорусі: пусті вагони їхали на Білорусь, які можна було довантажувати нашим щебенем з кар’єрів, які знаходяться в Коростенському і Овруцькому районах, а Укрзалізниця якимись внутрішніми своїми нормативними актами не давала (це робити). Навіть після розмов з керівниками Укрзалізниці «бюрократіки» на якомусь низинному рівні все одно ставили перепони й не давали виробнику відвантажувати щебінь, бо хтось ще сподівався щось «заробити». Але все рівно «зламали», щебінь експортується до Білорусі й від спаду в 23% - зростання до 12% не дивлячись на COVID. Оце те, що я вважаю роботою, в тому числі обласної державної адміністрації, мене як чиновника. Бізнес сам справиться. «Юніграну», самому великому виробнику щебеню, якщо не заважати, то він сам побудує нові робочі місця. Я особисто був на Малинщині, де вони побудували завод по виробництву вибухівки, яку експортують. Не плутатися під ногами, не видавати «бумажки», якісь недолугі розпорядження, не займатися здирництвом – і все у бізнесу буде гаразд. Й допомагати там, де з’являються якісь проблеми», - сказав голова ОДА.

Нагадаємо, Мінрегіон оприлюднив моніторинг соціально-економічного розвитку за І квартал 2020 року, де Житомирська область під керівництвом голови ОДА Віталія Бунечка має такі показники: «Економічна ефективність» – 15 місце (за І квартал 2019 року було 13), «Інвестиційний розвиток та зовнішньоекономічна співпраця» - 18 місце (було 22), «Фінансова самодостатність» - 9 місце (було 11), «Ефективність ринку праці» -18 місце (було 20), «Розвиток інфраструктури» - 14 місце (було 9), «Відновлювальна енергетика та енергоефективність» - 3 місце (було 2).

Як повідомляв Житомир.info, нового голову Житомирської обласної адміністрації Віталія Бунечка 12 серпня 2019 року представив президент Володимир Зеленський на нараді в Олевську. На першій нараді в ОДА, яка відбулася 13 серпня, новопризначений голова пообіцяв бути відкритим для спілкування та перебудувати роботу адміністрації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Бунечко бізнес промисловість інвестор  
Матеріали по темі