Новини компаній

​Кардіологи нагадали про ризики використання електронних сигарет

1 September 2020, 13:39

Електронні сигарети останнім часом стали настільки популярними, що зустріч з вейпером на вулиці стає абсолютно буденною справою, а витратні матеріали та рідини для таких пристроїв почали продаватися майже всюди. Навіть у великих супермаркетах з'являються відділи з рідинами і картриджами для вейп-пристроїв. Про широку популяризацію цієї альтернативи традиційному палінню свідчить і величезний асортимент відповідної продукції, оцінити масштаб якої можна, наприклад, тут.

Втім, незважаючи на те, що електронні сигарети при їх використанні виділяють значно менше шкідливих речовин, ніж тліючий в сигареті тютюн, а також дозволяють позбутися від ряду негативних ефектів, від яких часто страждають органи дихання курців, їх все ж не можна назвати цілком безпечною альтернативою палінню . Кардіологи навіть вирішили нагадати вейперам про те, які ризики для їх здоров'я несе використання електронних сигарет. Відповідну інформацію оприлюднили фахівці Європейської асоціації превентивної кардіології.

Як зазначають медики, вейпінг в молодіжному середовищі активно просувається під виглядом безпечної альтернативи тютюну, однак насправді це не зовсім так. У той же час, додають вони, популярність вейпінга постійно зростає. Наприклад, в 2013 році використанням електронних сигарет захоплювався кожен двадцятий молодий житель Європи, а в 2018 році - кожен четвертий. У той же час ряд досліджень показують, що вейпінг все ж може негативно відбиватися на здоров'ї.

Наприклад, електронні сигарети, стверджують європейські кардіологи, провокують підвищення артеріального тиску, сприяють збільшенню частоти серцевого ритму, а також небезпечним змінам в стінках судин кровоносної системи, які втрачають еластичність і стають більш жорсткими. Все це, впевнені медики, провокує порушення функцій судин і підвищує ризик утворення бляшок і тромбів, що згодом може вилитися навіть у інфаркт міокарда.

Крім усього іншого, вейпінг може негативно відбитися і на легенях, особливо важливо не вдаватися до електронних сигарет в період вагітності, оскільки існує ризик порушень у розвитку плоду.

У той же самий час кардіологи визнають, що вейпінг, найімовірніше, має меншу кількість негативних ефектів для організму, ніж звичайне паління. Однак вони підкреслюють, що, якщо розглядати електронні сигарети як допоміжний інструмент для повної відмови від куріння, то навіть в цьому випадку проведені дослідження демонструють неоднозначні результати. В окремих випадках фіксується успішність цього способу для відмови від тютюну, в інших - ефект виявляється менш вираженим або відсутній зовсім. Тому, упевнені автори публікації, скористатися електронними сигаретами в якості методу відмови від паління можна лише в тому випадку, коли жоден з інших доступних методів не зумів показати ефективність. Кращим же способом кинути палити кардіологи вважають поступове скорочення споживання тютюну аж до повної відмови від нього.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі