Влада

Верховна рада проголосувала за відзначення на державному рівні 100-річчя заснування університету «Житомирська політехніка»

2 September 2020, 15:43

На пленарному засіданні 2 вересня 2020 року прийнято постанову «Про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України "Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році"».

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

Верховна рада внесла до додатка постанови про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році зміни, доповнивши перелік відомих подій, які відзначається на державному рівні, пунктом «100 років з часу заснування Державного університету «Житомирська політехніка» (1920)».

Зауважимо, на офіційному сайті «Житомирської політехніки» є інформація про те, що 8 червня 2010 року відбулось святкування 50-ї річниці заснування ЖДТУ. Нагадаємо, в квітні 2019 року Житомирський державний технологічний університет отримав нову назву і став державним університетом «Житомирська політехніка», в червні цього ж року університет відзначав 59-й день народження.

На оновленому сайті університету є історична довідка, де вказано, що офіційною датою створення державного університету «Житомирська політехніка» є 1920 рік.

«В березні 1920 року, коли в Україні ще тривала громадянська війна, створено Волинський політехнікум з трьома відділеннями: електротехнічним, сільськогосподарської технології, гідротехнічним. В грудні 1920 року технікум вилучено з підпорядкування Губземвідділу і передано Губернському відділу професійної освіти (Губпрофобр). Тоді ж його реорганізовано у Волинський індустріальний технікум з трьома відділами: механічним, хімічним і будівельним. Народний комісаріат освіти УСРР офіційно підтвердив правонаступництво та визнав початок історії розвитку та становлення Волинського індустріального технікуму, як єдиного вищого індустріально-технічного закладу губернії, з березня 1920 року... На початковому етапі технікум не мав навіть власного приміщення, а знаходився на нижньому поверсі Інституту народної освіти, тепер це головний корпус Житомирського державного університету ім. І. Франка. Майже весь 1921 рік пройшов під питанням бути чи не бути технікуму. У вересні того ж року була спроба оголосити його закритим, проте група викладачів та студентів добилася відміни ліквідації. Для вирішення питання розміщення аудиторій і лабораторій у 1922 році технікуму було офіційно передано будівлю колишньої 2 гімназії м. Житомира, на першочерговий ремонт якої було виділено 50000 крб. Губпрофос передав технікуму хімічну лабораторію, а Губернський раднаргосп передав недіючий бетонно-черепичний завод на Бердичівському шосе (щоправда без цементу). Зрештою, 24 вересня розпочалися систематичні заняття. Після перереєстрації студентів усіх слухачів налічувалося 231, найбільше на механічному відділі – 89», - зазначається в історичній довідці.

Але постановою Ради Народних Комісарів СРСР «Про план переходу на єдину систему індустріально-технічної освіти» у 1930 році Житомирський індустріальний політехнікум було розформовано і об’єднано: будівельний відділ з Київським інститутом шляхів сполучень, а механічний та керамічний відділи – з Київським політехнічним інститутом. Майже через тридцять років рішенням Житомирської обласної Ради депутатів трудящих від 8 червня 1960 року в Житомирі було створено Загальнотехнічний факультет Київського політехнічного інституту.

Нагадаємо, у 2020 році з нагоди Дня незалежності президент України Володимир Зеленський нагородив орденами та присвоїв почесні звання шістьом жителям Житомирської області, з яких троє є працівниками ДУ «Житомирська політехніка».

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2020 року ректор державного університету «Житомирська політехніка» Віктор Євдокимов очолив обласну організацію партії «Наш край». 31 серпня 2020 року політична партія «Слуга народу» офіційно визначилася з кандидатами на посади міських голів, зокрема на посаду мера Житомира балотуватиметься ректор «Житомирської політехніки» Віктор Євдокимов,

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР ювілей політехніка свято ЖДТУ  
Матеріали по темі