Місто

​Демонтувати будівлю колишньої вечірньої школи в центрі Житомира планують до 7 вересня, половину вже знесли

2 September 2020, 18:39

У Житомирі на вул. І. Кочерги 2 вересня продовжують зносити аварійну будівлю колишньої вечірньої школи. Підрядник отримав дозвіл на встановлення огорожі по всьому периметру і приступив до руйнування стін будівлі.

«На сьогоднішні було розібрано половину будівлі школи: ту, яка виходить у двір, щоб не заважати переходу та переїзду по вулиці. На сьогодні зняли перекриття після другого поверху і перекриття першого поверху другої половини будівлі. До завершення робіт у нас залишилось 6 днів, ми маємо закінчити це 7 вересня до кінця дня», - розповідає виконроб Олександр Коваль.


Він зазначає, що під час виконання робіт знаходили кілька цеглин з клеймом.

«Будівля була виконана ще до війни і знаходили ми цегли з клеймом при Миколі I, які були виконані купцом М. М. і прізвища немає. Ще ми знайшли цеглу з клеймом цегляного заводу 1932-го року випуску. Другий поверх виконаний із дерев’яних балок та стійок, які з’єднувались дуже гарними замками. Всі замки робились долотом та сокирою. Вони настільки щільно були підігнані, що навіть екскаватору було важко заламувати стойки дверей і вікон. Дуже якісна робота по тим часам, яка простояла майже сотню років. Якщо не було затікання в покритті і підгнивання окремих балок та стійок, то вона могла ще довго стояти», - говорить виконроб Олександр Коваль.

Сама ж будівля, за словами місцевого краєзнавця Сергія Собчука, була збудована наприкінці XIX ст або у перші роки XX ст братами Андрієм та Іваном Аршеневськими, які народилися в Російській імперії та переїхали жити у Житомир. Далі у цій будівлі відкрила приватну гімназію родина Кашпіровських. Після приходу більшовиків до влади, там діяла школа, яка згодом стала вечірньою. Серед цікавих фактів і те, що у цьому закладі у 50-60-ті роки навчався вчений-астрофізик Леонід Грищук, який працював з відомими науковцями світу.

Нагадаємо, демонтовувати аварійну будівлю колишньої вечірньої школи почали наприкінці серпня 2020 року. 25 серпня будівельники знімали дах та виносили старі меблі: парти, шафи та стільчики.

Як повідомляв Житомир.info, 29 травня 2015 року рішенням сесії Житомирської міської ради було ліквідовано вечірню загальноосвітню школу №2

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вечірня школа демонтаж будівля  
Матеріали по темі