Суспільство

Звіт Мінекономіки за результатами обстеження шкільного харчування: відсутні дієтичні столи та перевірка страв на калорійність

9 September 2020, 12:23

Мінекономіки оприлюднило звіт за результатами обстеження закладів загальної середньої освіти в рамках реформування системи шкільного харчування.

Про це 9 вересня повідомляє пресслужба міністерства.

«Восени 2019 року, за ініціативою Першої леді Олени Зеленської, було створено міжвідомчу робочу групу з метою вивчення поточного стану системи харчування в українських школах. До складу робочої групи увійшли представники Мінекономіки, МОЗ, МОН, Держпродспоживслужби, АМКУ та народні депутати. На початку цього року Мінекономіки спільно з МОН, МОЗ та за участі органів місцевого самоврядування, місцевих фахівців у сферах освіти, медицини та безпечності харчових продуктів, було проведено комплексне обстеження шкіл майже на всій території України. Всього було обстежено 500 міських та сільських шкіл, у яких навчається понад 300 тис. учнів. Метою обстеження було виявлення всіх проблемних аспектів на ланцюжку від виробника харчових продуктів до отримання учнем готової страви. В тому числі – підходи до організації харчування, наявність дієтичних столів, стан дотримання вимог безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, стан приміщень та обладнання, рівень забезпечення гарячим харчуванням», - йдеться у повідомленні.

В результаті обстеження закладів виявлено низку ключових проблем, зокрема:

відсутність харчування для дітей з особливими харчовими потребами (дієтичні столи);

низька динаміка запровадження та використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР);

зношене та застаріле обладнання;

низький рівень обізнаності щодо повноцінного харчування;

недостатній рівень знань в частині закупівлі харчових продуктів.

Наступним кроком є реалізація заходів направлених на вирішення цих проблем, а саме:

удосконалення нормативно-правової бази, в тому числі щодо норм харчування;

створення належних умови для безпечного та якісного харчування;

оновлення та модернізація харчоблоків;

проведення просвітницької роботи щодо повноцінного харчування.

«Наразі Мінекономіки завершує розробку низки документів, які спрямовані на реалізацію Плану заходів з реформування системи шкільного харчування, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 05.08.2020 № 1008-р.: Методологія щодо особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти; Методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах НАССР для закладів освіти; Гігієнічні вимоги до харчоблоків закладів загальної середньої освіти», - зазначається у повідомленні.

З результатами обстеження можна ознайомитися у вкладенні: Звіт, результати зрізу, Презентація шкільне харчування.

Як організоване харчування у школах Житомира під час адаптивного карантину дивіться у сюжеті

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі кожен з 31 навчального закладу самостійно закуповує послуги харчування, відповідно до рішення виконавчого комітету, з початку 2020 року зросла вартість харчування в школах: сніданок для учнів 1-4 класу коштував 18 грн 30 коп.: з них 8 грн 35 коп. – кошти місцевого бюджету, 9 грн 95 коп. – батьківська доплата.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінекономіки школа харчування ідальня  
Матеріали по темі