Місто

Смуга перешкод, команди жестами, розпізнавання людини за запахом: у Житомирі змагалися собаки поліцейських-кінологів зі всієї України

10 September 2020, 16:46

У Житомирі з 8 по 10 вересня проходять всеукраїнські змагання серед поліцейських-кінологів. Участь у чемпіонаті беруть 25 команд, які з’їхалися з усіх областей України.

Подолання смуги перешкод, виконання завдань по команді голосом та жестами, пошук речей та розпізнавання людини за запахом – саме так перевіряли чотирилапих. В останній день змагань командам потрібно було затримати умовного порушника.

Дмитро разом із своєю собакою Джессі вже 5 років працюють разом.

«Працюємо за напрямком «слідова робота», тобто розшукуємо злочинців по запаховому сліду, розкриваємо різного виду злочини: крадіжки, грабежі, вбивства і так далі. Як почав? Прочитав літературу, спочатку близько 10-15 книжок, потім купив собаку. Перший собака – стаффордширський тер'єр, вдома проживає, на службу його не брав, 6 років йому. Потім мені запропонували кінологом у виправній колонії, і я купив собі Джессі, ми з нею поїхали в Хмельницький, в центр підготовки кінологічної служби від виправних колоній, де пройшли тримісячний курс. І у подальшому працював, з тюрми звільнився, перевівся в поліцію. Подав на конкурс документи, пройшов, і ми служим», – розповідає кінолог у ГУНП в Житомирській області Дмитро Руденко.


Євгеній займається кінологією вже сім років і зацікавив свою дружину, яка згодом також стала кінологинею та почала працювати у поліції. На змагання приїхав з вівчаркою на ім’я Мері, з якою тренується майже півтора року.

«Собачок нам привезли з Києва з їхнього «питомника», і цю собаку я обрав собі. Її звати Мері. Дружині сподобалися мої розповіді про службу, про собак, і вона теж захотіла стати кінологом. Пройшла конкурс два роки тому і зараз теж працює в нашому кінологічному центрі», – говорить кінолог у ГУНП в Миколаївській області Євгеній Хмелінський.

Цьогоріч на змаганнях представлені три породи собак.

«Німецька вівчарка, бельгійська вівчарка малінуа та один ротвейлер. На змаганнях представляють великі породи собак, оскільки такі як лабрадори і кокель-спанієль не є собаками агресивними і не зможуть виконати останню вправу – затримання порушника», – розповідає начальниця відділу організації кінологічної діяльності Нацполіції України Світлана Коломієць.

За словами Світлани Коломієць, яка є і головною суддею змагань, за підсумками двох днів поки що лідирує команда з Києва.

«Лідером є столиця, буквально в кілька балів далі йде Вінниця, і закриває трійку лідерів Рівненщина. Але останній день змагань може все змінити, оскільки вони йдуть лапа в лапу, три-чотири бали розриву, тому останній день покаже, хто у нас переможець», – повідомляє начальниця відділу організації кінологічної діяльності Нацполіції України.

Змагання вже другий рік поспіль проводять на базі Житомирського навчального центру підготовки поліцейських.

«У нас тут дуже багато таких навчальних полігонів та містечок, де наші слухачі та їхні підопічні можуть відпрацювати свої практичні навички. Це не лише єдина база по Житомиру, це взагалі єдиний навчальний центр, який готує поліцейських-кінологів, тому сюди приїжджають готуватись кінологи зі всієї України. До кінця року ми вже випустимо 40 слухачів, які пройшли первинну професійну підготовку за спеціалізацією кінологія, і у нас тут відбувається на цій базі ще й підвищення кваліфікації кінологів, знову-таки зі всієї України. До кінця року у нас є план набору таких працівників, поліцейських, 100 чоловік, які пройдуть у нас підвищення кваліфікації», – зазначає заступниця начальника Житомирського навчального центру підготовки поліцейських Наталія Чабанюк.

Оголосити переможців всеукраїнських змагань мають до кінця дня 10 вересня.

Як поліцейські разом із чотирилапими напарниками долали смугу перешкод на чемпіонаті з багатоборства кінологів у 2019 році, можна подивитися тут

Фоторозповідь про 23-річну житомирську поліцейську Аліну Лось, яка патрулює парки верхи на Ловеласі й тренує собаку Весту, дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кінолог пес собака змагання поліцейський-кінолог  
Матеріали по темі