Фоторепортаж

​Пів року карантину в Житомирі у фотографіях

14 September 2020, 16:34

Березень

12 березня через загрозу поширення в Україні COVID-19 ввели карантин на три тижні.

Перший день карантину молодь і підлітки зустріли з великим ентузіазмом, сприйнявши його, очевидно, як канікули чи відпустку: гуляли парками, центральними вулицями, каталися на скейтах, спілкувалися та розважалися.


Більш дорослим людям же було не дуже весело: спочатку на три тижні припинили роботу кінотеатрів, розважальних зон в ТРЦ, а потім - роботу суб’єктів господарювання, яка передбачала приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, кав’ярень тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, басейнів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, крім роздрібної торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв’язку, провадження банківської та страхової діяльності, а також торговельної діяльності і діяльності з надання послуг з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, обмеження скупчення відвідувачів у приміщеннях із розрахунку не більше однієї особи на 10 кв.м та недопущення торгівлі продуктами харчування без упаковки з відкритих прилавків.

З аптек “щезли” маски та антисептики, а там, де вони й лишилися, цінник на них зріс у десятки разів.

Вулиці дезінфікували.

В аптеки, магазини та держустанови можна було потрапити, відстоявши величезну чергу.

Також ввели обмеження на проїзд в громадському транспорті. Багато людей почали ходити пішки на роботу.

Потім закрили стадіони, і люди вийшли розминатися й бігати на вулицю.

Більшість людей ходили вулицями у масках та рукавичках.

Карантин продовжили ще на три тижні - до 24 квітня.

Квітень

Третій тиждень карантину у Житомирі ознаменувався закликами дотримуватися карантинних обмежень, залишатися вдома і не виходити на вулицю без нагальної потреби.

Вулиці спорожніли.

Людям, старшим за 60 років, рекомендували утриматися від контактів з іншими особами, самоізолюватися вдома. Самотнім людям було дозволено виходити в магазин чи аптеку, але тільки на 2 кілометри від місця самоізоляції і в масці та з документами. Заборонили прибирання на кладовищах та відвідування храмів на Великдень. Не дозволено було переміщатися групою осіб, під табу потрапили прогулянки парками, скверами, відпочинок на дитячих майданчиках.

Проте гуляти з тваринами дозволили.

Майже всі на вулицях були у масках, намагалися дотримуватися дистанції.

У місті працювали лише продуктові магазини, супермаркети, аптеки, банківські установи та відділення зв'язку. Черги у них тільки збільшувалися.

На бордах та сітілайтах з'явилася соціальна реклама з правилами поведінки та нагадуваннями норм безпечної поведінки в умовах пандемії.

Пасажирські сполучення, які припинили ще у березні, так і не відновили.

Підприємці з ринків виходили на мітинг під міську раду з вимогами відкрити ринки.

Житомиряни, яким набридло чекати громадський транспорт та ходити пішки, перейшли на двоколісники.

Маски стали модним аксесуаром.


Травень

У травні нарешті почалися карантинні послаблення. Так, у Житомирі з 1 травня дозволили працювати перукарням та продуктовим ринкам, а заклади харчування змогли обслуговувати клієнтів «на винос». Таке рішення ухвалили на позачерговому засіданні міськвиконкому 28 квітня.

Спочатку люди ще носили маски у громадських місцях, і деякі навіть намагаються дотримуватися дистанції.

З послабленням карантину Житомир почав “оживати”.

Карантин також не завадив житомирянам в масках, з квітами, портретами військових та червоними прапорами 9 травня зібратися біля монумента Слави, щоб відзначити День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

З 11 травня ввели значні послаблення: дозволили відвідувати парки, сквери та дитячі майданчики, зняли табу з індивідуальних тренувань спортсменів, дозволили діяльність адвокатів, нотаріусів, психологів, салонів краси, музеїв та стоматологів, сервісу побутової техніки, а також торгівлю непродовольчими товарами. Окрім того, дозволили працювати літнім майданчикам кафе.

21 травня, на День вишиванки, хоч у місті не було офіційних урочистих заходів, багато містян все ж одягнули вишиванки.

В Україні з 22 травня запровадили другий етап виходу з карантину, й розпочався так званий «адаптивний» карантин. Дозволили проводити спортивні заходи на відкритому повітрі за участю не більше 50 осіб, роботу приміського та внутрішньообласного транспорту, діяльність релігійних установ та готелів.

На вулицях, окрім інформаційних бордів, з’явилися борди на підтримку лікарів.

Наприкінці травня дозволили роботу дитячих садків, а от фонтани через карантин у травні не відкрили.

Червень

У червні відбулося чергове послаблення карантинних заходів. Так, дозволили роботу закладів громадського харчування, зокрема приймання відвідувачів у приміщеннях, за умови дотримання протиепідемічних заходів; особам старше 60 років не дотримуватися зобов’язання щодо самоізоляції; проведення релігійних заходів у приміщенні за умови перебування не більше 1 особи на 5 м²;

проведення акредитації освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, у віддаленому режимі, а також ухвалення рішення про умовну акредитацію освітніх програм без проведення або з частковим проведенням акредитаційної експертизи до 1 вересня 2020 року, відновили авіасполучення, діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, крім дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

Заклади харчування почали активно повідомляти вивісками, що вони вже працюють

Люди почали влаштовувати акції - так, біля управління патрульної поліції у Житомирі велосипедисти влаштували акцію і вимагали змін на дорогах.

Відкрився пляжний сезон у гідропарку: житомиряни засмагали і попри заборону купалися в річці.

На пішохідній вулиці Михайлівській у Житомирі відбувся перший масовий захід у Житомирі з початку карантину - «Подяка футбольному клубу «Полісся».

Спекотна сонячна погода та послаблення карантинного режиму сприяли збільшенню людей на вулицях. Проте далеко не всі дотримувалися рекомендованих Міністерством охорони здоров’я вимог щодо соціальної дистанції, а маски носили абияк: на підборідді, у руках або ж довгий час не змінюючи їх.

Біг, вправи на розтяжку, прес, робота на тренажерах - з аматорами на стадіоні тренувалися кілька десятків спортсменів. Найпопулярнішими серед дорослих і дітей були бігові доріжки. Люди старшого віку займалися «скандинавською ходою». Попри досить велику кількість охочих потренуватися, їм все ж вдавалося зберігати дистанцію.

Липень

У липні відновили планову госпіталізацію в стаціонари. Почали роботу кінотеатри.

В обласному центрі зайнятості розповідали, що більше 10 тисяч жителів Житомирської області отримають компенсацію за «карантинне» безробіття.

Запрацювали деякі фонтани, у яких з задоволенням купалися діти.

Попри спеку, деякі житомиряни продовжили носити маски на вулиці.

Стоматології активно працювали, хоч і в карантинному режимі.

Житомиряни за час карантину перетворили свої балкони у справжні сади, де вирощували не лише квіти, але й городину.

У місті “ожили” і культурні заходи - у житомирському Домі української культури влаштували «Ольжич – birthday party».

На майдан Соборний прибули 60 мотолюбителів, учасників акції «За єдність України».


Серпень

У серпні відмінили перепустки у громадському транспорті, відкрили театральний сезон.

Карантин досить негативно вплинув ще й на екологію - скрізь у місті можна було помітити викинуті чи згублені маски та одноразові рукавички.

У максах житомиряни освячували “маковійчики” та яблука під час релігійних свят.

Серпень був спекотним, тож охочих скупатися та позасмагати у гідропарку стало набагато більше.

Так само, як і охочих “прийняти душ” у фонтанах.

А під відкритим небом актори драмтеатру грали вистави для обмеженої кількості глядачів.

Вересень

У школах карантин закінчився, і у вересні діти сіли за парти. Деякі житомирські школи не проводили урочистих заходів, інші все ж влаштували свято для першокласників.

Депутати міськради прийшли на вересневу сесію без масок.

А от презедент Володимир Зеленський та голова Житомирської облдержадміністрації Віталій Бунечко під час візиту у Високівську ОТГ дотрималися маскового режиму.

5 вересня у Житомирі відзначили “День житомирянина”. На Михайлівській продавали сувеніри, виступали вуличні музиканти тощо. Містяни родинами прогулювалися центром міста.

А 10-11 вересня вже вдруге у Житомирі провели Всеукраїнський культурно-мистецький фестиваль «ZT-EXPO 2020».

Як повідомляв Житомир.info, 26 серпня Кабінет міністрів ухвалив рішення продовжити адаптивний карантин в Україні до 31 жовтня 2020 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 карантин  
Матеріали по темі