Політика

Верховна рада проголосувала за законопроєкт нардепа від Житомира про протимінну діяльність

17 September 2020, 15:35

На пленарному засіданні 17 вересня Верховною радою прийнятий закон «Про внесення змін до Закону України "Про протимінну діяльність в Україні"».

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

«Законом передбачається створити прийнятні умови для побудови ефективної системи протимінної діяльності із спрощеною вертикаллю управління та координації та без необхідності витрачання додаткових коштів з державного бюджету шляхом: створення Центру протимінної діяльності – на існуючих фондах Міністерства оборони України; створення Центру гуманітарного розмінування – на існуючих фондах Міністерства внутрішніх справ України; виключення положень Закону щодо утворення нового центрального органу виконавчої влади (Центру протимінних операцій); виключення положень Закону щодо утворення нових органів з повноваженнями, притаманними центральним органам виконавчої влади», - йдеться у повідомленні.

Відповідні зміни внесено до чинного Закону «Про протимінну діяльність». Проект закону був зареєстрований 18 грудня 2019 року за №2618, його ініціатором є народний депутат від Житомира Ігор Герасименко (фракція партії «Слуга народу»). Серед співавторів – нардепи-мажоритарники від Житомирської області Богдан Кицак і Сергій Кузьміних та колишній депутат облради, екскомандувач ДШВ Михайло Забродський.

«Прийняття закону створить умови для спрощення управління та координації діяльності всіх операторів протимінної діяльності, у тому числі міжнародних, залучення всього потенціалу у цій сфері та поліпшить умови життєдіяльності мешканців територій, які постраждали від наслідків збройної агресії Російської Федерації, та найголовніше, невідкладне прийняття цього закону у першому читанні за основу та в цілому суттєво зменшить кількість випадків травматизму та загибелі мирного населення на Сході України», - зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту.

За проєкт закону за основу та в цілому проголосували 287 народних депутатів, в тому числі – всі мажоритарники від Житомирської області. У фракції «Опозиційна платформа – За життя» з 44 депутатів «за» проголосували лише 7, в депутатській групі «Довіра» з 20 «за» були лише троє, в тому числі нардеп від Коростенського округу Арешонков.

Як повідомляв Житомир.info, народний депутат від Житомира, Герой України колишній комбат 95-ї бригади Ігор Герасименко в інтерв’ю в грудні 2019 року розповідав, що в законопроєкті щодо протимінної діяльності треба врахувати позицій ДСНС, МВС, ООН, НАТО, Міністерства закордонних справ, МОЗ та Міністерства у справах ветеранів і при його підготовці та прийнятті «турборежиму» бути не може.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР закон Герасименко протимінна діяльність розмінування  
Матеріали по темі