Події

​У Житомирській області повідомили про підозру бізнесмену, який організував експорт незаконно зрубаної деревини на 4 млн грн

24 September 2020, 16:11

У Житомирській області підприємця-організатора злочинної групи підозрюють у незаконному збуті іноземним компаніям пиломатеріалів майже на 4 млн грн.

Про це 24 вересня повідомила пресслужба прокуратури Житомирської області.

«Житомирська обласна прокуратура здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні за фактами збуту незаконно зрубаних дерев з використанням підроблених документів та легалізації грошових коштів, одержаних злочинним шляхом, скоєних організованою злочинною групою. Наразі, за погодженням із процесуальним керівником, організатору групи повідомлено про підозру у скоєнні злочинів за ч. 3 ст. 209, ч. 4 ст. 246, ч. ч. 1, 4 ст. 358 КК України», - йдеться у повідомленні.

24 вересня до суду скеровано клопотання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

За даними слідства підприємець, житель Донецької області, у жовтні 2019 року організував та очолив стійке злочинне угрупування, залучивши свого іноземного бізнес-партнера (з Туреччини) та знайому житомирянку.

Упродовж жовтня-листопада минулого року члени організованої групи, використовуючи підроблені документи про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, а також реквізити підконтрольного їм товариства, яке фактично не займалося господарською діяльністю, незаконно збули іноземній компанії пиломатеріали з дерева породи сосна обсягом майже 1170 м3 вартістю понад 2,9 млн грн.

Аби приховати свою протиправну діяльність від правоохоронців, фігурант справи змінив злочинну схему, залучивши до неї власника підприємства з Коростенського району. Використовуючи відповідні документи та реквізити цього підприємства, «ділки» збули іноземній компанії 485 м3 пиломатеріалів з дерева породи сосна вартістю понад 1,1 млн грн.

Отримані від злочинної діяльності грошові кошти - понад 2,6 млн грн легалізували, перевівши на банківські рахунки підконтрольних суб’єктів господарської діяльності.

«Досудове розслідування проводить Головне управління Нацполіції в області. Оперативний супровід здійснює УСБУ в області», - повідомили в прокуратурі.

Нагадаємо, 5 грудня 2019 СБУ повідомляла про викриття злочинної схеми, за якою житель Коростеня з іноземним партнером скуповували незаконно зрубану деревину і переправляли пиломатеріали до країн Східної Азії. За попередніми підрахунками, незаконний експорт завдав державі збитків на декілька мільйонів гривень.

Як повідомляв Житомир.info, 5 грудня на лісопідприємствах Коростенського району, де організували незаконні порубки, а деревину відправляли за кордон, проводили обшуки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліс деревина пилорама пиломатеріали експорт бізнес злочинна схема СБУ  
Матеріали по темі