Здоров'я

​Скільки хворих на COVID-19 перебуває у житомирських лікарнях та як родичі спілкуються з пацієнтами

29 September 2020, 18:21

У Житомирі станом на 29 вересня на стаціонарному лікуванні у лікарні № 1 перебувають 46 пацієнтів з коронавірусом та 47 з підозрою, у важкому стані - 7 людей. У лікарні №2, яка почала приймати пацієнтів з COVID-19 півтора тижня тому, перебуває 71 пацієнт - 48 людей з підтвердженим діагнозом і 23 з підозрою, у важкому стані - 3 житомирянина. Такі дані наводять у закладах. Загалом для недужих на COVID-19 у Житомирі передбачено 210 ліжко-місць.

За словами медичного директора лікарні №1 Андрія Волкова, у закладі додаткового переобладнали під інфекційне три відділення.

«У нас у звичайному режимі одне відділення, ви знаєте чудово, це стара будівля, де нещодавно ми зробили ремонт. У нас загально - 4 відділення, три відділення для загальносоматичних хворих і одне відділення для вагітних, породіль і новонароджених, які народились від ковідінфікованих. Вчора було 21 надходження і 7 виписали, тобто ви бачите скільки людей у нас одужує і скільки людей до у нас надходить», - каже медичний директор КП «Лікарня №1» Андрій Волков.


Хворих, які перебувають у важкому стані, підключають до двох типів апаратів ШВЛ: інвазивні та неінвазивні.

«Наразі в нашому блоці інтенсивної терапії, який при інфекційному відділенні, вісім пацієнтів було зранку. На жаль, годину тому помер пацієнт, який знаходився на ШВЛ, він був дуже важкий. Зараз на інвазивній вентиляції нікого немає. Інвазивна - це коли повністю апарат дихає за людину, а неінвазивна - це режими, який є допоміжною вентиляцією. У нас основний - "сіпап - режим", який дозволяє людині насичувати кров киснем, але йому допомагає при цьому апарат. Від звичайного дозатора він дихати не буде, пацієнта через дихальний апарат підключають до кисневої системи. У нас на такій системі наразі 6 пацієнтів», - пояснює Андрій Волков.

У 70% пацієнтів коронавірус перебігає у легкому стані і тільки 30% хворих потребують стаціонарного лікування.

«Як правило, він починається поступово, не так як грип. Грип починається більш інтенсивно зі зростанням клінічних симптомів і криза під час коронавірусу наступає на 7-8 добу після початку захворювання. Тобто ми бачимо пацієнт йде на покращення чи навпаки на різке погіршення стану», - зауважує медичний директор КП «Лікарня №1» Андрій Волков.

Як зазначив медичний директор, на результати аналізів від лабораторного центру сьогодні потрібно чекати в середньому 4 дні. Раніше це займало менше часу, ймовірно це пов’язано із завантаженістю центру.

У лікарні №1 надають допомогу хворим на коронавірус 200 медпрацівників. Залучені майже всі спеціалісти, але основне навантаження лягає на плечі інфекціоністів, терапевтів та лікарів інтенсивної терапії. Проте сьогодні таких спеціалістів у закладі не вистачає.

«Нам наразі підтримку надає лікарня № 2, але вона сама вже у другій хвилі. Ми просимо наше обласне управління, наші обласні заклади, онкодиспансер, обласну лікарню допомогти зі спеціалістами-лікарями і з 1-го числа (ред. жовтня) вони нам обіцяли декілька спеціалістів надати», - додає медичний директор КП «Лікарня №1» Андрій Волков.

Перше, що мають дізнатися родичі, коли поступає пацієнт, хто лікуючий лікар, адже саме він відповідає за лікування та комунікацію з родичами. Як зазначив Андрій Волков, поспілкуватися з лікарем можна телефоном або при зустрічі у спеціально відведений час.

Біля інфекційного відділення лікарні №1 в обідню пору до десятка людей. Люди прийшли дізнатися про стан родичів чи знайомих, принесли їм їжу, речі, дехто спілкується з хворими через вікно.

Своєю історію поділилась житомирянка Галина, у якої на коронавірус захворіла мати.

«Коли вона (ред. мати) почала кашляти, вона подзвонила, бо зараз не можна викликати лікаря додому, сімейному лікарю. Вона їй виписала мукалтин. Буде в мене мама жива чи не буде, а я цей мукалтин буду пам'ятати до кінця свого життя. Хоча б через два дні перетелефонувала, назначила якісь антибіотики. Вона (ред. мати) цим мукалтином себе угробила до того, що вона стала булькати та помирати. Тоді ми подзвонили на гарячу лінію у "швидку"" і її забрали, занесли вчотирьох. Тепер ходимо кожен день, пока вона лежить під цим ШВЛ. Сьогодні принесла якусь їжу, кажуть: вона не їсть ложкою, потрібно рідке через трубочку. Я вже побачила в якому вікні, побачу хоча б її. Сказали дзвонити лікарю не можна. Також дзвонили брату, сказали, що приїдуть по адресі матері зроблять дезінфекцію, зробили тільки в її квартирі. Але ця проблема, що я ходжу до дітей, у мене класи і я приходжу і проводжу уроки, а вони йдуть додому. А я з мамою не тільки спілкувалася, а й виносила і поїхала в "швидкій" допомозі, а потім сиділа, де приймальне відділення. Тести не робили, до лікаря не зверталася, адже я себе нормально почуваю», - розповідає Галина.

Нагадаємо, станом на 29 вересня в Житомирській області лабораторно підтверджено 5826 випадків коронавірусу, з них 3277 одужало, 108 пацієнтів померло. За останню добу COVID-19 виявили у 47 осіб.

Як повідомляв Житомир.info, МОЗ оновило стандарти госпіталізації пацієнтів з COVID-19 та назвало супутні хвороби, з якими забиратимуть до лікарень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 лікарня пацієнти ШВЛ  
Матеріали по темі