Влада

Верховна рада повернула й узаконила «пакунок малюка» та врегулювала його закупівлі до кінця року

30 September 2020, 13:36

Верховна рада на пленарному засіданні 30 вересня проголосувала за внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

За законопроєкт №3006а в другому читанні та в цілому проголосували 264 народні депутати. П’ять нардепів-мажоритарників від Житомирської області проголосували «за», депутатка від Малинського округу №66 Тетяна Грищенко, яка є серед співавторів законопроєкту, на засіданні відсутня.

«Слід зазначити, що на сьогоднішній день зазначену допомогу держава здійснює публічні закупівлі без законодавчого закріплення зазначеної допомоги. Даним законопроектом передбачено вдосконалення правової та організаційної складової надання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка». Актуальність цього заходу зумовлена необхідністю створення в Україні законодавчої платформи щодо регулювання надання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка», - йдеться у пояснювальній записці до проєкту закону.

Прийнятим законом доповнено види державної допомоги сім’ям з дітьми, які виплачуються на підставі Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» «пакунком малюка», під яким розуміється «державна одноразова натуральна допомога, що відноситься до державної допомоги при народжені дитини та надається громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах проживають на території України і народили живонароджену дитину, за рахунок коштів Державного бюджету України», та визначити порядок її виплати. Згідно із Законом, «вартість одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» відповідно до бюджетного фінансування становить не менш як 3 розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років, встановленого законом на дату її видачі, та не зараховується до розміру допомоги».

Законом доповнено статтю 5 частинами третьою та четвертою такого змісту:

«Видача отримувачу одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» проводиться у закладі охорони здоров'я (пологовому будинку або пологовому відділенні, перинатальному центрі, неонатальному центрі тощо) незалежно від форми власності та підпорядкування, працівником закладу охорони здоров'я, уповноваженим на це адміністрацією відповідного закладу.

У разі відсутності у закладі охорони здоров'я (пологовому будинку або пологовому відділенні, перинатальному центрі, неонатальному центрі тощо) одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» її видача проводиться місцевим структурним підрозділом з питань соціального захисту населення за місцем проживання або перебування отримувача одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» на підставі його особистої письмової заяви.».

Законом Розділ VIII «Прикінцеві положення» доповнено пунктом 12 такого змісту:

«Тимчасово, до 31 грудня 2020 року, закупівля товарів для комплектування одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» організовується та здійснюється через Управління Організації Об'єднаних Націй з обслуговування проектів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України згідно з Меморандумом про взаєморозуміння між Урядом України та Управлінням Організації Об’єднаних Націй з обслуговування проектів і Дитячим фондом Організації Об’єднаних Націй у сфері соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства».

Законом уточнено перелік отримувачів допомоги «пакунок малюка» в разі відсутності батьків. Такими отримувачами мають бути усиновлювачі, патронатні вихователі, прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни новонародженої дитини та надано можливість отримувачам допомоги за їх бажанням з 1 липня 2021 року отримувати виплату грошової компенсації замість натуральної форми такої допомоги. Доручення щодо опрацювання відповідного порядку надано Кабінету міністрів. Також Уряд протягом одного місяця з дня набрання чинності цим законом має затвердити порядок призначення та виплати грошової компенсації для осіб, які мали право на отримання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка», але не реалізували його до дня набрання чинності цим законом.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, з 1 вересня 2020 року Мінсоцполітики розпочато реалізацію пілотного проєкту з монетизації одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» й станом на 25 вересня 13 тисячам осіб вже перераховано кошти грошової компенсації на суму 67 млн гривень. Батьки, які отримали кошти на соціальні картки, можуть придбати дитячі товари в закладах торгівлі, що приєдналися до реалізації пілотного проєкту.

Відеосюжет про те, що входило у «пакунок малюка», який видавали новонародженим в житомирському пологовому будинку в лютому 2020, дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, 29 липня 2020 року Уряд підтримав пілотний проєкт Мінсоцполітики, відповідно до якого замість «пакунка малюка» батьки зможуть отримати виплату у розмірі 5 тисяч гривень. Гроші батьки зможуть витратити лише на дитячі товари і тільки у конкретних магазинах. Станом на 28 серпня у пологових будинках Житомира «бебі-боксів» уже не було у наявності, тож, оскільки програма компенсації ще не діяла, породіллям видавали довідки для подальшого оформлення цієї соцдопомоги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР закон пакунок малюка бебі-бокс 
Матеріали по темі