Влада

Вересневі постанови судів Житомирської області про 17 тис. грн штрафу за порушення коронавірусного карантину

1 October 2020, 15:32

Впродовж вересня 2020 року суди Житомирської області розглянули кілька десятків адміністративних справ за порушення, передбачені ст.44-3 КУпАП (Порушення правил щодо карантину людей).

У більшості випадків суди не карали порушників – закривали справи за малозначущістю чи обмежувалися усним зауваженням. Але редакції вдалося знайти кілька постанов, де порушників оштрафували на 17 тисяч гривень.

Коростенський міськрайонний суд 7 вересня визнав винною та оштрафував уродженку смт. Іршанськ ,громадянку України, працюючу продавцем магазину «Кури гриль».

03.07.2020 року о 20 годині 40 хвилин в магазині " АДРЕСА_2 продавець ОСОБА_1 знаходилась за прилавком без індивідуального засобу : а саме: без медичної маски, чим порушила вимоги постанови № 392 від 20.05.2020 року "Про встановлення карантину з метою запобігання поширення на території України COVID -19». Такими своїми діямиОСОБА_1вчинила адміністративне правопорушення, передбачене ст. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що стверджується матеріалами справи. До суду ОСОБА_1 не з`явилась, про день розгляду справи повідомлялась належним чином, не скористалась своїм правом надати пояснення або спростувати обставини викладені в протоколі про адміністративне правопорушення від 03.07.2020 року. Обставини, що пом’якшують або обтяжують адміністративну відповідальність, відсутні.

Лугинський районний суд 8 вересня визнав винним та оштрафував непрацюючого громадянина.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 27.06.2020 року о 17 год. 00 хв. в с. Степанівка по вул. Центральній, Лугинського району, Житомирської області, хотів здійснити купівлю продуктів харчування, перебуваючи в магазині «Продукти» без засобів індивідуального захисту, а саме: без маски та гумових рукавичок. У протоколі про адміністративне правопорушення серії АПР18№ 401610від 27.06.2020року у графі «Пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, по суті порушення» ОСОБА_1 зазначив «Згоден, забув вдома».

Лугинський районний суд 8 вересня визнав винною та оштрафував продавчиню кальян-бару «Hot7even», на яку вже раніше складали відповідний протокол, але тоді все обмежилося усним зауваженням.

Відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення серії АПР18 № 698361 від 01.08.2020 року, ОСОБА_1 в день складання протоколу о 20 год. 50 хв. в смт Лугини по вул. Базарній, 28а, перебуваючи в кальян-барі "Hot7even", де працює продавчинею, перебувала на робочому місці на момент приїзду працівників поліції без засобів індивідуального захисту, а саме: маски та гумових рукавичок, чим порушила вимоги постанови КМУ №641 від 22.07.2020 року «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та вчинила правопорушення, передбачене ст. 44-3 КУпАП. ОСОБА_1 у судовому засіданні свою вину у вчиненні даного правопорушення визнала, просила суворо не карати.

Судом встановлено, що постановою Лугинського районного суду Житомирської області від 10.07.2020 року за малозначуваністю адміністративного правопорушення, звільнено ОСОБА_1 від адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП і оголошено усне зауваження. Однак, ОСОБА_1 належних висновків не зробила та 01.08.2020року о 20 год. 50 хв. в смт Лугини по вул. Базарній, 28а, перебуваючи в кальян-барі "Hot7even", де працює продавчинею, перебувала на робочому місці на момент приїзду працівників поліції без засобів індивідуального захисту, а саме: маски та гумових рукавичок.

Черняхівський районний суд 16 вересня визнав винною та оштрафував продавчиню торгівельного кіоску «Капітан».

ОСОБА_1 10.07.2020 року близько 16:40 здійснювала реалізацію товарів в торгівельному кіоску " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", що в АДРЕСА_2 , без засобів індивідуального захисту (без маски та гумових рукавичок), чим порушила вимоги карантину, передбачені постановою Кабінету Міністрів України №392 "Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" від 20.05.2020року, та вимоги постанови головного санітарного лікаря №17 від 09.05.2020року.

Порушниця про час та місце судового розгляду сповіщалась належним чином. Незважаючи на це у визначений час в судове засідання не з`явилась , клопотання про відкладення розгляду справи не надіслала , про причини неявки не повідомила. Як наслідок, суд позбавлений можливості більш повно з`ясувати дані про її особу, розглянути будь-які її клопотання, вислухати її пояснення з приводу скоєного. Неявка порушниці до суду свідчить про її відношення до скоєного, певною мірою характеризує особу. Дані про особу правопорушниці, її майновий стан судом враховуються виходячи з наявних в матеріалах справи.

Черняхівський районний суд 16 вересня визнав винною та оштрафував ФОП, яка торгує на місцевому ринку.

ОСОБА_1 27.06.2020 року о 11:24 год., будучи фізичною особою підприємцем, здійснювала реалізацію товарів на ринку, що в смт.Черняхів по вулиці Ю.Мовчана, Житомирської області, без засобів індивідуального захисту (без маски та гумових рукавичок), чим порушила вимоги карантину, передбачені постановою Кабінету Міністрів України №392 "Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" від 20.05.2020року, та вимоги постанови головного санітарного лікаря №17 від 09.05.2020року.

Порушниця про час та місце судового розгляду сповіщалась належним чином. Незважаючи на це у визначений час в судове засідання не з`явилась , клопотання про відкладення розгляду справи не надіслала , про причини неявки не повідомила. Як наслідок, суд позбавлений можливості більш повно з`ясувати дані про її особу, розглянути будь-які її клопотання, вислухати її пояснення з приводу скоєного. Неявка порушниці до суду свідчить про її відношення до скоєного, певною мірою характеризує особу. Дані про особу правопорушниці, її майновий стан судом враховуються виходячи з наявних в матеріалах справи.

Лугинський районний суд 23 вересня визнав винним та оштрафував безробітного громадянина.

Судом встановлено, щоОСОБА_1 18.08.2020 року близько 11.20 год. перебував у громадському місці, в магазині «Драйв» по вул. Шевченка в с.Червона Волока, Лугинського району, Житомирської області, без засобів індивідуального захисту. У протоколі про адміністративне правопорушення серії АПР18№ 698333від 18.08.2020року у графі «Пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, по суті порушення» зазначено «Додається на окремому аркуші». Відповідно до письмових пояснень ОСОБА_1 від 18.08.2020 року він визнає, що працівники поліції зафіксували його перебування в магазині без захисної маски.

Олевський районний суд 25 вересня визнав винною та оштрафував власницю закладу громадського харчування.

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення серії АПР18 № 696928 від 12.07.2020 року, який складений ДОП Олевського ВП Коростенського ВП ГУНП в Житомирській області Корнійчуком В.А. вбачається, що 12.07.2020 року близько 22 год. 50 хв. в м. Олевськ, вул. Свято-Воздвиженська, 2а, у закладі громадського харчування кав`ярня «Старе місто» виявлено порушення дотримання правил карантину , а саме: всередині закладу перебували відвідувачі, заклад працював та не був зачинений , чим порушив вимоги рішення комісії Олевської РДА № 17 від 01.07.2020 року, відвідувачі були без засобів індивідуального захисту та недотримувались 1,5 м відстані між собою, чим вчинила правопорушення, передбачене ст. 44-3 КУпАП.

В судове засідання ОСОБА_1 не з`явилася, до суду надала заяву з проханням розглядати справу без її участі. З даним протоколом не згодна тому, що Кабінет Міністрів 08.07.2020 року вніс зміни до постанови про обмеження роботи закладів громадського харчування і дозволив працювати до 23 год. 00 хв.

З диску відеозапису, що міститься в матеріалах справи та інших матеріалів справи вбачається та ОСОБА_1 не спростовується факт, що заклад громадського харчування - кав`ярня «Старе місто» працював після 22 год. 00 хв., всередині закладу перебували відвідувачі, вдягнені в захисну маску, що не прикриває носа та недотримувались 1,5 м відстані між собою. Також, не забезпечено дотримання відстані не менше 1,5 м між сусідніми столами та розміщення не більш як чотирьох клієнтів за одним столом. Столи при цьому не відокремлені один від одного суцільною перегородкою. Таким чином, аналізуючи всі зібрані по справі докази в їх сукупності, суд вважає, що вина особи, яка притягується до адміністративної відповідальностіОСОБА_1 повністю та об`єктивно знайшла своє підтвердження в ході судового засідання.

Також вдалося знайти постанови Житомирського апеляційного суду, який скасовував штрафи, накладені районними судами на порушників карантинних обмежень.

2 вересня: Постанову Житомирського районного суду від 25 червня 2020 року про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ст.44-3КУпАП скасувати. Провадження у справі відносно ОСОБА_1 закрити, на підставі п.1 ч.1 ст.247 КУпАП у зв`язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

Як встановлено судом першої інстанції, 27 березня 2020 року о 13 год. 00 хв. ОСОБА_1 , перебуваючи у приміщенні кафе «Пікнік» в смт. Гуйва, Бердичівське шосе, 64, Житомирського району, де, будучи кухарем-адміністратором цього кафе, не припинив його роботу та продовжував приймати відвідувачів, усупереч ст. 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та положенням Постанови КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» №211 від 11.03.2020.

На постанову суду першої інстанції від адвоката Костика В.В., який діє в інтересах ОСОБА_1 , надійшла апеляційна скарга, в якій він просить постанову скасувати, як не законну, та закрити провадження у справі у зв`язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення. Апеляційні вимоги мотивує тим, що постанова винесена з порушенням та неправильним застосуванням норм матеріального та процесуального права. Звертає увагу на те, що судом першої інстанції порушено вимоги ст.ст.245, 252 КУпАП, оскільки ОСОБА_1 не є працівником кафе « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що підтверджується відсутністю трудового чи будь-якого іншого договору між власником кафе « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та безпосередньо ОСОБА_1 .. ОСОБА_1 не виконував жодні дії пов`язані з функціонуванням кафе « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

8 вересня: Постанову Черняхівського районного суду Житомирської області від 31 липня 2020 року у справі № 293/1179/20 за ст. 44-3 КУпАП щодо ОСОБА_1 скасувати та закрити справу на підставі п. 1 ч. 1 ст. 247 КУпАП за відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Згідно постанови, ОСОБА_1 23.06.2020 року о 08:40 год., здійснював перевезення пасажирів у кількості 26 чоловік транспортним засобом «I-VAN А07А1-11» д.н.з. « НОМЕР_1 », чим порушивп. 7 пункту 3Постанови КМУ №392 від 20.05.2020. "Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів".

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 просить скасувати вказану постанову та закрити провадження у справі за відсутністю складу адміністративного правопорушення. Твердить про незаконність та необґрунтованість ухвали суду першої інстанції, недоведеність його винності у вчиненні правопорушення та істотне порушення судом його прав, передбачених ст. 268 КУпАП. Вказує, що суд розглянув справу у його відсутності без належного повідомлення його про час та місце судового розгляду.

28 вересня: Постанову Черняхівського районного суду Житомирської області від 07 серпня 2020 року у справі № 293/1236/20 за ст. 44-3 КУпАП щодоОСОБА_1 змінити. Скасувати цю постанову в частині накладення адміністративного стягнення. На підставі ст. 22 КУпАП звільнити ОСОБА_1 від адміністративної відповідальності та обмежитися усним зауваженням. Справу закрити.

Згідно постанови, близько 08 год. 27.06.2020. в с. Троковичі Черняхівського району Житомирської області ОСОБА_1 , будучи водієм на АТП-11827, здійснював перевезення пасажирів на автобусі "ПАЗ 32054" д.н.з. " НОМЕР_1 " по маршруту Житомир - Щеніїв Черняхівського району Жиитомирської області в кількості більше, ніж кількість місць для сидіння, що передбачено технічною характеристикою транспортного засобу, чим порушив вимоги п. 3.7 постанови Кабінету Міністрів України № 211 від 11.03.2020. та вимоги постанови Кабінету Міністрів України № 500 від 17.06.2020.

В апеляційній скарзі захисник Дятел В.І. просить скасувати вказану постанову та закрити провадження у справі за відсутністю складу адміністративного правопорушення. Твердить про необгрунтованість ухвали суду першої інстанції, недоведеність винності ОСОБА_2 у вчиненні вищевказаного правопорушення, неповне врахування судом даних про особу правопорушника.

Нагадаємо, в Житомирській області за червень-липень суди розглядали кілька десятків справ щодо порушення карантинних обмежень та поширення неправдивої інформації про коронавірус, але покарали штрафами лише кількох осіб. Також були справи стосовно священнослужителів, які у період пандемії коронавірусу проводили релігійні заходи з недотриманням карантинних норм, але нікого не оштрафували.

Як повідомляв Житомир.info, станом на кінець травня 2020 року Житомирська область була серед лідерів за кількістю розглянутих судами протоколів на поширювачів неправдивої інформації про коронавірусну хворобу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд карантин штраф  
Матеріали по темі