Події

​Трьом учасникам схеми відмивання коштів на експорті деревини з Житомирської області до Азії оголосили підозру, ще одного - шукають

2 October 2020, 13:20

У Житомирській області оголосили про підозру трьом учасникам злочинної схеми відмивання коштів на експорті незаконно зрубаної деревини до країн Азії: організатору з Донеччини, житомирянці, підприємцю з Коростеня. Ще одного співучасника нелегального бізнесу - іноземця, який перебуває за кордоном, - збираються оголосити в розшук.

Про це 2 жовтня повідомила пресслужба Служби безпеки України.

«На Житомирщині Служба безпеки України викрила організоване злочинне угруповання на нелегальному експорті деревини до однієї з азійських країн. За даними досудового слідства, оборудку організували уродженець Донеччини, який мешкає у Коростенському районі, та іноземець, який упродовж декількох останніх років проживав в Україні. Спільники за готівку скуповували на легальних пилорамах «ліві» пиломатеріали, виготовлені із незаконно зрубаних дерев у державних і комунальних лісгоспах на півночі Житомирщини. За оформлення митних документів «відповідала» мешканка Житомира, яка займалася отриманням легальних сертифікатів на продукцію», - повідомили в СБУ.

Товар зловмисники переправляли морським транспортом у межах виконання контракту із іноземною фірмою. Спочатку у документах відправником була фіктивна комерційна структура, згодом залучили місцевого комерсанта, власника реального підприємства.

Для легалізації і переведення коштів у готівку фігуранти зареєстрували у Києві на підставних осіб низку фіктивних фірм. Керувала фінансовими операціями спільниця з Житомира.

У межах досудового розслідування правоохоронці задокументували, що протиправна схема діяла протягом двох місяців. За цей час фігуранти вивезли понад 1,6 тисячі кубометрів пиломатеріалів вартістю більш ніж 4 мільйони гривень.

«Наразі бізнесмену, організатору оборудки, та спільниці повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 28 Вчинення злочину групою осіб, - ред.), ч. 4 ст. 246 (Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу, - ред.), ч. 1, 4 ст. 358 (Підроблення документів, - ред.) та ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом, - ред.) Кримінального кодексу України. Ще одному учаснику оборудки, підприємцю з Коростеня, оголошено підозру за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України. З урахуванням перебування іноземця за кордоном вирішується питання щодо оголошення його у розшук. Триває досудове розслідування. Пиломатеріали вартістю понад мільйон гривень, підготовлені до вивезення за кордон, знаходяться під арештом», - повідомили в СБУ.

Документування оборудки здійснювали співробітники Управління СБ України у Житомирській області спільно зі Слідчим управлінням ГУ Нацполіції під процесуальним керівництвом Житомирської обласної прокуратури.

Нагадаємо, 24 вересня 2020 у Житомирській області повідомили про підозру бізнесмену, який організував експорт незаконно зрубаної деревини на 4 млн грн.

Як повідомляв Житомир.info, 5 грудня 2019 на лісопідприємствах Коростенського району, де організували незаконні порубки, а деревину відправляли за кордон, проводили обшуки. Того ж дня СБУ повідомляла про викриття злочинної схеми, за якою житель Коростеня з іноземним партнером скуповували незаконно зрубану деревину і переправляли пиломатеріали до країн Східної Азії. За попередніми підрахунками, незаконний експорт завдав державі збитків на декілька мільйонів гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліс деревина пилорама пиломатеріали експорт бізнес злочинна схема СБУ підозра відмивання коштів  
Матеріали по темі