Місто

​Куди та протягом якого часу житомиряни можуть здати монети номіналом 25 копійок і старі банкноти

2 October 2020, 16:08

З 1 жовтня 2020 року 25 копійок та банкноти старих зразків (до 2003 року випуску) більше не є платіжними засобами - Національний банк вилучає їх з готівкового обігу.

Ці гроші можна обміняти в банку. Як розповідають в «Ощадбанку», їх будуть приймати протягом трьох років.

«У разі, якщо громадяни назбирали певну кількість таких монет, вони можуть здати у будь-який український банк, у будь-яке відділення українського банку і їм не повинні відмовляти. Процес обміну 25 копійок, які виведені з обігу, на монети інших номіналів, або купюри інших номіналів, які наразі в обігу, триватиме протягом року у відділеннях абсолютно всіх українських банків. А протягом трьох років, до 1 жовтня 2023 року, у відділеннях «Ощадбанку», «Приватбанку», «Райффайзен Банк Аваль» та «ПУМБ». Ці банки прийматимуть 25 копійок, обмін буде здійснюватися безкоштовно на ті номінали, які перебувають в обігу зараз. Паперова гривня випуском до 2003 року не є платіжним засобом, так само як і монета 25 копійок. Такі купюри також можна обміняти в банках, будь ласка, приходьте, обмінюйте», - говорить заступник начальника Житомирського обласного управління АТ «Ощадбанк» Микола Шульга.


Втім, як зазначається на сайті Національного банку, усі магазини, ресторани, заклади сфери побуту мають здати залишки таких монет та банкнот до 16 жовтня 2020 року.

Крім того, з обігу вилучають і монету старого зразка номіналом в одну гривню, але в банку наголошують, що українці й надалі зможуть розраховуватися цією монетою.

«Монета золотистого кольору 1 гривня продовжує перебувати в обігу, нею можна розраховуватися в магазинах, тролейбусах, кафе. Тобто - це дійсний платіжний засіб. Разом з тим, відучора Національний банк починає вилучати такі монети з обігу. Громадяни не мають це відчувати - це задача для банків. У разі, якщо монета 1 гривня потрапляє до банку, то банк не має права її видавати. Такі монети банк має накопичувати, передавати до Національного банку, а Національний банк має здійснювати утилізацію, як вони завжди це роблять», - пояснює Микола Шульга.

Також в банку розповіли причини вилучення монет номіналом 25 копійок та старих банкнот.

«Причин, з яких Національний банк здійснює такі речі по виведенню номіналів зразків до 2003 року, як мінімум має бути дві. Перше - зменшення витрат регулятора, тобто Національного банку, на обслуговування, інкасацію, транспортування, обробку монет та купюр старих номіналів. Це заощадження коштів, Національний банк вважає, що заощадить до 90 млн грн в рік. Друга причина - це низький рівень захищеності старих купюр. Тому їх треба вилучити і користуватися тільки новими», - каже заступник начальника Житомирського обласного управління АТ «Ощадбанк» Микола Шульга.

Зазначимо, що у відділенні ПриватБанку вул. Київська, 47 (поблизу житомирської ЗОШ №17) працює спеціальний апарат для швидкого перерахунку копійок – лічильник монет, за допомогою якого можна за декілька секунд безкоштовно порахувати й обміняти копійки на паперові гроші.

Куди в Житомирі здавати копійки, вилучені з обігу, та за які монети можна отримати чималі гроші, дивіться у відеосюжеті від 8 жовтня 2019 року.

Нагадаємо, в Україні з 1 жовтня виводяться з обігу монети номіналом 25 копійок і старі гривневі банкноти.

Як повідомляв Житомир.info, 25 червня 2019 року Національний банк України повідомив про упорядкування номінального ряду банкнот і монет шляхом виведення з обігу «білих» копійок та введенням банкноти номіналом 1000 гривень. В 2019 році планували ввести в обіг монету номіналом 5 гривень, в наступний період – монету 10 гривень. У подальшому банкноти 1, 2, 5 і 10 гривень будуть випускатися в обмеженій кількості – лише для колекціонерів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НБУ банк монета гривня 25 копійок  
Матеріали по темі