Політика

13 кандидатів в мери Житомира: хто, звідки, де працює та чим відомий

4 October 2020, 15:27

Житомирська міська територіальна виборча комісія на місцеві вибори 25 жовтня 2020 року зареєструвала 13 кандидатів на посаду Житомирського міського голови.

Станом на вечір 3 жовтня інформація про зареєстрованих була оприлюднена на сайті Центральної виборчої комісії.

Нагадаємо, на місцевих виборах 2015 року було 16 кандидатів в мери Житомира, серед них й троє тих, хто знову збирається позмагатися за посаду міського голови обласного центру: Сергій Сухомлин (балотувався від Блоку Петра Порошенка «Солідарність»), Сидор Кізін (від ВО «Свобода») та Наталія Леонченко (від Опозиційного блоку). Тоді за результатами першого туру Кізін посів третє місце, Леонченко – п’яте, а Сухомлин вийшов у фінал, здобув перемогу в другому турі й став мером Житомира.

Зазначимо, п’ять років тому можна було балотуватися в мери обласного центру й самовисуванцям, зараз новий Виборчий кодекс такого не передбачає. Також збільшився розмір грошової застави: на місцевих виборах 2015 року кандидат в мери Житомира мав сплатити заставу у розмірі 10 тис. 206 грн, на виборах 2020 року – 44 тис. 602 грн.

Впродовж реєстрації кандидатів на посаду мера Житомира редакція давала коротку інформацію про кожного з 13-ти, тепер ми зібрали її разом, доповнивши фотографіями з архіву редакції (крім фото Комісарчука).

Демчик Євгеній Олександрович, народився 11.03.1982 в м.Житомир, висування – політична партія «Радикальна Партія Олега Ляшка», освіта вища, безпартійний, Тимчасово не працює, місце проживання: м.Житомир.

Євгеній Демчик був призначений заступником мера Житомира у вересні 2014 року, коли в.о. мера була Любов Цимбалюк. 30 листопада 2015 року новообрана міська рада проголосувала за призначення нових заступників мера, а Демчика звільнили. Мер Сергій Сухомлин призначив Євгенія Демчика начальником ТТУ з 10 вересня 2018 року і після двох доган звільнив його з цієї посади з 23 серпня 2019 року. 17 вересня 2019 року Житомирський районний суд отримав позов Євгенія Демчика про визнання протиправним та скасування розпоряджень міського голови, поновлення на роботі і стягнення середнього заробітку. 2 червня 2020 року суд відмовив у задоволенні позовної заяви.

Дяченко Андрій Васильович, народився 18.08.1977 в м.Житомир, висування – політична партія «За Майбутнє», освіта вища, безпартійний, заступник директора з адміністративних питань ТОВ «Епіцентр К» м.Житомир, місце проживання: м.Житомир.

Андрій Дяченко був депутатом від Партії регіонів в Житомирській обласній раді шостого скликання, в квітні 2014 роки очолив однойменну фракцію обласної ради, яка саморозпустилася в листопаді 2014 року. З 15 січня 2011 року по 5 березня 2014 року Андрій Дяченко був головою Олевської РДА. У вересні 2016 року Дяченко, який на той час був першим заступником голови обласної організації Опозиційного блоку, став членом виконкому Житомирської міської ради. На позачергових парламентських виборах 2019 року Андрій Дяченко балотувався по Новоград-Волинському округу №65 як кандидат від Опозиційного блоку й за результатами голосування посів останнє місце серед десяти кандидатів.

Євдокимов Віктор Валерійович, народився 15.10.1979 в м.Житомир, висування – політична партія «Слуга народу», освіта вища, член політичної партії «Слуга народу», ректор Державного університету «Житомирська політехніка», місце проживання: м.Житомир.

В березні 2016 року за результатами виборів ректором ЖДТУ став доктор економічних наук, професор Віктор Євдокимов, який на той час був кліриком Свято-Анастасіївського монастиря м. Житомира (Московський патріархат). В січні 2017 році сайт Житомирської єпархії УПЦ МП повідомляв про нагороду хору Свято-Миколаївського собору м. Бердичева, яку вручав «ректор Житомирського державного технологічного університету, клірик Свято-Анастасіївського монастиря м. Житомира протоієрей Віктор Євдокимов». В лютому 2020 року ректор державного університету «Житомирська політехніка» Євдокимов очолив обласну організацію партії «Наш край», а вже в серпні облорганізація партії «Слуга народу» повідомила, що Віктор Євдокимов – їх кандидат в мери Житомира.

Зубко Людмила Миколаївна, народилася 21.07.1966 в смт Гуйва Житомирського району, висування – політична партія «Європейська Солідарність», освіта вища, безпартійна, директор ТОВ «Батерфляй К», місце проживання: м.Житомир.

Людмила Зубко, дружина колишнього віцепрем’єр-міністра Геннадія Зубка, є керівником громадської організації «Житомир, зроби голосніше» та керує місцевими закладами «Львівська майстерня шоколаду».В 2018 році дружина президента, голова Українського культурного фонду Марина Порошенко відвідала фестиваль сучасної культури «Жовтень у Жовтні», який організувала зазначена ГО, отримавши від фонду 1,5 млн грн на організацію фестивалю.

Кирилюк Віталій Леонідович, народився 23.05.1985 в м.Житомир, висування – політична партія «Голос», освіта вища, член політичної партії «Голос», фізична особа-підприємець, місце проживання: м.Житомир.

Віталій Кирилюк на місцевих виборах 2015 року балотував до Житомирської міської ради від Об’єднання «Самопоміч», але депутатом став лише в грудні 2018 року. Кирилюк є головою ГО «Творча майстерня художників та архітекторів», яка швидко «поліпшила» орендоване приміщення колишньої котельні на вул.Київська, 10 й на сесії міської ради 18 грудня 2018 року депутати з другої спроби дали дозвіл на викуп цього приміщення.

Кізін Сидор Васильович, народився 15.11.1975 в м.Львів, висування – політична партія Всеукраїнське об’єднання «Свобода», освіта вища, член політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Свобода», партнер адвокацького об’єднання «Кізін, Чібісов та партнери», місце проживання: м.Київ.

Сидор Кізін є очільником обласної організації ВО «Свобода» та депутатом Житомирської обласної ради, де очолює партійну фракцію і комісію з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності. З березня по липень 2014 року був головою Житомирської ОДА. На позачергових парламентських виборах 2019 року балотувався до Верховної ради по Житомирському округу №62 й в результаті посів п’яте місце серед 18 кандидатів.


Комісарчук Олег Володимирович, народився в 03.05.1974 в с.Пекарщина Черняхівського району, висування – політична партія «Народний Рух України», освіта вища, член політичної партії «Народний Рух України», директор ПП АФ «ФАВОРИТ», місце проживання: м.Житомир.

Олег Комісарчук в 2015 році був серед претендентів на посаду начальника Головного управління Державної фіскальної служби у Житомирській області. На той час і дотепер він є директором та власником приватного підприємства «Аудиторська фірма «Фаворит». В декларації за 2016 рік Комісарчук вказував чотири фірми, які йому належать.


Леонченко Наталія Петрівна, народилася 04.12.1971 в м.Житомир, висування – політична партія «Опозиційна платформа – За життя», освіта вища, член політичної партії «Опозиційна платформа – за життя», викладачка КВНЗ «Житомирський інститут медсестринства», місце проживання: м.Житомир.

Наталії Леонченко, яка є депутат Житомирської міської ради, очолює фракцію Опозиційного блоку та комісію із соціально-гуманітарних питань. На позачергових парламентських виборах 2019 року Леонченко балотувалася по Житомирському округу №62 від ОПЗЖ та в результаті посіла друге місце серед 18 кандидатів з результатом 8,1% голосів виборців. Чоловік депутатки з 12 квітня 2018 року працює директором комунального підприємства «Парк» Житомирської міської ради.


Мартинчук Іван Володимирович, народився 04.07.1983 в м.Житомир, висування – політична партія «Сила і Честь», освіта вища, член політичної партії «Сила і Честь», проректор з науково-педагогічної роботи, соціального та гуманітарного розвитку Поліського національного університету, місце проживання: м.Житомир.

Іван Мартинчук на місцевих виборах 2015 року був обраний до Житомирської міської ради від ВО «Батьківщина», в квітні 2019 року рішенням політбюро обласної організації ВО «Батьківщина» разом з кількома іншими депутатами був виключений з партії, зараз позафракційний.


Мелешко Максим Андрійович, народився 25.10.1988 в м.Житомир, висування – політична партія «Перемога Пальчевського», освіта вища, член політичної партії «Перемога Пальчевського», фізична особа-підприємець, місце проживання: м.Житомир.

Максим Мелешко активно виступає проти різних будівництв в обласному центрі, зокрема, в 2018 році – проти зведення багатоповерхівки на вул.Велика Бердичівська, 50-а, де він представлявся місцевим мешканцем. Згодом Мелешко долучився до протестів проти будівництва АЗС на проспекті Незалежності, 29 й місцеві жителі довірили йому представляти їхні інтереси.


Розенблат Олена Соломонівна, народилася 23.05.1976 в м.Житомир, висування – політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», освіта вища, безпартійна, комерційний директор ТОВ «Фаворит Девелопмент Компані», місце проживання: м.Житомир.

Олена Розенблат, рідна сестра колишнього нардепа від Житомира Борислава Розенблата, на місцевих виборах 2015 року балотувалася від Блоку Петра Порошенка в обласну раду та в Новоград-Волинську районну, отримала мандат депутата райради, а в листопаді 2019 року все ж стала депутатом Житомирської обласної ради. Родинна фірма «Фаворит ОПТ» за бюджетні кошти проводить реконструкцію набережної в міському парку. В центрі міста на будівлі готелю «Житомир», який зараз належить фірмі «Фаворит Компані», де Олена Розенблат є директором та співвласницею, вдень 14 вересня 2020 року вивісили портрет Олени Розенблат довжиною у сім поверхів.


Сухомлин Сергій Іванович, народився 21.06.1971 в с.Дружба Червоноармійського району Рівненської області, висування – політична партія «Пропозиція», освіта вища, член політичної партії «Пропозиція», Житомирський міський голова, місце проживання: м.Житомир.

Що вдалося меру Сергію Сухомлину реалізувати зі своєї передвиборчої програми 2015 року, з якою командою він йде на місцеві вибори та чи багато ворогів встиг нажити за п’ять років – читайте в інтерв’ю.


Хренов Матвій Володимирович, народився 02.04.1983 в м.Житомир, висування – політична партія «Партія розвитку громад», освіта вища, член політичної партії «Партія розвитку громад», фізична особа-підприємець, місце проживання: м.Житомир.

Матвій Хренов з листопада 2015 року був заступником мера Житомира Сергія Сухомлина, відповідав за гуманітарний напрямок. В лютому 2018 року він написав заяву на звільнення з посади заступника мера «за угодою сторін» і під час сесії міської ради 1 березня цього ж року депутати за це звільнення проголосували. З липня 2018 року й до звільнення Уляни Супрун Матвій Хренов був її радником на громадських засадах. Чому вирішив балотуватися в мери Хренов пояснював в інтерв’ю.


Як повідомляв Житомир.info, на місцевих виборах 2020 року за посаду Новоград-Волинського міського голови змагатимуться 16 кандидатів, на посаду Коростенського міського голови є 10 претендентів, в тому числі – нинішній мер Володимир Москаленко, в Бердичеві зареєстрували 12 кандидатів, нинішнього мера Василя Мазура серед них немає.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори кандидат мер  
Матеріали по темі