Суспільство

У Житомирі покладанням квітів вшанували загиблих захисників та відкрили пам’ятний знак Героям

13 October 2020, 15:39

Напередодні державного свята Дня захисника України, яке щороку відзначається 14 жовтня, у Житомирі відбулися урочисті заходи. Представники влади поклали квіти до пам’ятного знака Героям Небесної Сотні, пам’ятних дощок Героям АТО/ООС, пам’ятника О.Ольжичу, а також до могил учасників українських національно-визвольних змагань М.Сціборського та О.Сеника. На території військового інституту відкрили пам’ятний знак «Загиблим Героям, які віддали життя за Україну».

Про це повідомляють на сайті Житомирської ОДА та сайті мерії.

«Із нагоди свята сьогодні на території Житомирського військового інституту імені С.П.Корольова урочисто відкрито пам’ятний знак “Загиблим Героям, які віддали життя за Україну” на честь чотирьох загиблих учасників АТО/ООС – студентів/випускників інституту:

Олексій Заєць (30.03.1981-24.08.2014) – заступник начальника штабу 30-ї окремої механізованої бригади, майор. Загинув 24 серпня 2014 року під час обстрілу опорних пунктів бригади поблизу с.Червона Поляна Луганської області. Похований на Житомирщині у м.Андрушівці;

Дмитро Ільницький (29.11.1990-30.11.2014) – командир взводу 95-ї окремої аеромобільної бригади, лейтенант. Помер, не приходячи до тями, в лікарні 30 листопада 2014 року від тяжких поранень, які дістав у день свого народження, 29 листопада, під час мінометного обстрілу у селищі Піски, Ясинуватський район, під Донецьким аеропортом. Похований у м.Житомирі на Смолянському військовому кладовищі;

Михайло Рачок (04.10.1984-26.01.2015) – головний сержант роти радіаційного, хімічного та біологічного захисту 95-ї окремої аеромобільної бригади, старший прапорщик. Загинув 26 січня 2015 року виконуючи завдання з евакуації поранених бійців з поля бою в районі с.Спартак, Ясинуватський район, Донецька область, поблизу Донецького аеропорту. Похований у с.Лозова, Хмільницький район, Вінницька область;

Ігор Хімічук (07.06.1990-16.01.2020) – старший солдат служби за контрактом, студент групи 22-а кафедри військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу військового інституту. Загинув 16 січня 2020 р. на позиції ЗСУ під Новозванівкою (Попаснянський район, Луганська область) від кульового поранення в голову, завданого ворожим снайпером. В зону ООС був відряджений до 72 ОМБр, де був на посаді навідника. Похований у смт Чуднів Житомирської області», – йдеться у повідомленні.

Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували загиблих Героїв, які віддали своє життя за свободу та незалежність України.

«Сьогодні напередодні Дня захисника України ми мусимо, поглянувши у глибину віків, ще раз пересвідчитися в тому, що події 2014 року це черговий прояв загарбницької політики Московії проти України та українського народу, яка триває вже більше трьох століть. Українці завжди боронили свою землю – від часів Київської Русі, козацтва, Української повстанської армії й донині. І сьогоднішнє покоління українців віддає своє життя за свободу нашої держави у боротьбі з російським окупантом. Наш святий обов’язок – пам’ятати про них – наших Героїв. Адже для того, щоб побудувати своє майбутнє, ми маємо знати та пам’ятати історію своєї землі та її Героїв», – сказав начальник Житомирського військового інституту імені С.П.Корольова, генерал-майор Олександр Левченко.

На сайті військового інституту зазначають, що спорудження пам’ятного знаку стало результатом спільної роботи та участі усього особового складу інституту, а також за сприяння та допомоги представників органів влади та місцевого самоврядування.

Як повідомляв Житомир.info, родини загиблих та воїни АТО хочуть, аби пам’ятник в центрі Житомира мав назву «Захисникам України у війні з російським агресором».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: День захисника пам'ятник Героям квіти  
Матеріали по темі