Здоров'я

​У житомирську поліклініку № 1 доставили мамограф, який діагностує рак на ранніх стадіях

13 October 2020, 15:43

Цифровий мамограф, який дозволяє діагностувати рак молочної залози на ранніх стадіях, доставили у Житомир. За тиждень у приміщенні поліклініки №1, де встановлять цей апарат, мають завершити ремонт. Потім медпрацівники повинні пройти навчання і лише після цього почнуть обстеження. Остаточної дати, коли запрацює апарат, поки що не озвучили.

«Вчора ми отримали мамографічну систему, ми плануємо закінчити ремонтні роботи. Зараз проходить капітальний ремонт приміщення, де буде знаходитись апарат, кабінету лікаря. За тиждень ми плануємо закінчити ремонтні роботи, потім приїде інженер, який проведе налаштування та навчання медичного персоналу, і будемо запускати в роботу. Таких апаратів в Україні 4-5 всього, тому для нашого міста та області це взагалі перший апарат», - говорить директор КП «Лікарня №1» Володимир Мордюк.

За словами завідуючого міським мамологічним центром, апарат не передбачає використання контрастних речовин, тому не несе шкоди організму і найголовніше - дозволяє виявляти пухлини діаметром 1 мм.


«Для того, щоб розуміти, що таке 1 мм, уявіть собі пухлину 1 сантиметр кубічний, у цьому об'ємі є 1 млрд злоякісних клітин. Старі мамографи дозволяють виявити пухлину 5 мм, 1 см, а це вже 1,5 млн клітин. Вважається, що якщо пухлина має об'єм 0,325 сантиметра кубічних, вона вже викидає в кров клітини, тобто це вже захворювання організму. Наша задача, задача всього світу, виявляти захворювання, коли це ще є хворобою молочної залози», - каже завідуючий Житомирським міським мамологічним центром Микола Міненко.

На базі мамологічного центру жінки Житомирської ОТГ можуть отримати консультацію, пройти діагностику та курс лікування.

«Найголовніше, що у нас зараз є замкнутий цикл, прийом лікаря у поліклініці, УЗД-апарат, вже буде і є наш мамограф з томосинтезом і операційна. Тому якщо жінка потрапляє до нас, вона пройде всі обстеження і буде якісно пролікована, прооперована, навіть у нас є експрес-діагностик в операційній, тому ми можемо відразу поставити діагноз. У нас вже в штаті декілька лікарів, які активно оперують і, незважаючи на COVID, ми сьогодні проводимо операції. Я думаю, що сьогодні це була фінішна точка, яка повинна бути у місті для того, щоб ми надавали допомогу і профілактичну допомогу, скринінги - це обов'язково, жителям нашої ОТГ і, я думаю, що ми будемо виходити на рівень області», - говорить заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова.

Нагадаємо, у вересні 2020 року у Житомирській міській лікарні №1 розповіли, що планують придбати за бюджетні кошти цифрову мамографічну систему вартістю 9 млн грн, яка дозволить виявляти рак молочної залози на початковій стадії.

Як повідомляв Житомир.info, в жовтні 2017 року управління охорони здоров’я Житомирської міськради інформувало, що кожного року рак молочної залози діагностується у 16 тисяч жінок. Статистика стверджує, що 95% жінок мають шанс на повне одужання, якщо хворобу виявити на ранніх стадіях та провести оперативне лікування.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мамограф рак молочної залози діагностика  
Матеріали по темі