Політика

​У Житомирі представники ОПОРИ розповіли про зафіксовані порушення та день голосування в умовах COVID-19

13 October 2020, 15:51

Цьогорічні місцеві вибори, які пройдуть 25 жовтня, викликають чимало запитань на більшість з яких відповіді поки немає.

Про це 13 жовтня під час пресбрифінгу повідомив координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Житомирській області Тарас Чмут.

Зокрема, мова йшла про організацію дня голосування в умовах пандемії COVID-19.

«Це перші вибори, коли перед нами багато викликів, як буде відбуватися день голосування, поки, напевно, не знає ніхто. Але це точно буде по-новому, з рядом обмежень і рядом додаткових безпекових процедур. Дільничні виборчі комісії мають дезінфікувати кожні дві години, там має відбуватися замір температури, члени ДВК мають сидіти на більшій відстані, аніж вони сидять зазвичай. Для людей, у яких температура буде вища, ніж 37,2 або будуть ознаки респіраторних захворювань, має бути окрема кабінка та окрема скринька. Одразу виникає питання, яким шляхом буде підраховуватися ця скринька, чи вона буде скидатися в купу. Тоді питання, чому вона окремо, або якось окремо, тобто тут вже якісь нюанси на рівні Центральної виборчої комісії. Мають бути максимальні обмеження: власні ручки, паспорт не передається, лише показується», - говорить координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Житомирській області Тарас Чмут.


Виборці, які перебувають вдома на самоізоляції через COVID-19 можуть проголосувати за місцем перебування.

«ЦВК надало роз'яснення. Ті, хто вдома на самоізоляції, вони голосують за принципом, як на дому. ДВК мають йти до них з малою скринею. Вони мають до 20 числа занести довідку з власноручно написаною заявою про те, що вони хворі, це може зробити їх представник, і до них ДВК приїде для голосування на дому. При цьому члени комісії мали б бути в якихось захисних костюмах, на зразок скафандрів, назвемо це так, чи будуть вони ними забезпечені та чи будуть цього дотримувати - також виникає питання. Ті, хто знаходиться на стаціонарному лікуванні, будуть голосувати як на спецдільниці», - пояснює Тарас Чмут.

Під час заходу начальник ГУНП в Житомирській області Юрій Олійник розповів про зареєстровані повідомлення про порушення виборчого законодавства.

«Загальна ситуація в області - вона 100% контрольована, значних порушень у нас немає. Станом на 13 жовтня зареєстровано 65 повідомлень, з яких у 5 випадків розпочато кримінальне провадження, а у 8 випадків складені адміністративні протоколи», - зазначив Юрій Олійник.

Серед таких порушень й розміщення зовнішньої реклами, в якій жартували про плани розвитку Житомира. В поліції зазначили, що «розуміють» хто ініціатор, а представники ОПОРИ натякнули, що не все пов'язано з виборами, а закон не забороняє використовувати будь-яку кольорову гаму.

«У нас є декілька версій, ми розуміємо хто ініціатор, але необхідно довести вину тих або інших осіб», - говорить начальник ГУНП в Житомирській області Юрій Олійник.

«Чого ми пов'язуємо якісь сітілайти або борди з виборами, або вважаємо, що це агітація за чи проти? Тому що там є два-три кольори з палітри кольорів. Ну це зараз по всій Україні розійшлися матеріали, у Фейсбук постять, але те, що ми можемо розуміти по факту і те, як воно юридично трактується, інколи абсолютно різні речі. Власне, чи є тут порушення - це встановлює поліція, але закон не регулює і не забороняє використовувати певні кольори, шрифти. Імен там немає, прізвищ кандидатів немає, назви партії також немає, так чому ми це пов'язуємо з виборами?», - сказав координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Житомирській області Тарас Чмут.

Нагадаємо, 14 вересня на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів встановлено додаткові вимоги щодо протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів.

Як повідомляв Житомир.info, Центральна виборча комісія на 25 жовтня 2020 року призначила перші вибори в 66 територіальних громадах Житомирської області, в тому числі – мера Житомира. 10 серпня у Житомирській області ЦВК утворила 17 виборчих комісій: обласну, районні та міські.14 серпня ЦВК призначила перші вибори депутатів районних рад, у Житомирській області обиратимуть до чотирьох райрад. В Житомирській міській ОТГ на місцевих виборах 2020 року буде 6 виборчих округів замість 42, для виборів депутатів обласної ради утворили 8 округів замість 64.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОПОРА вибори коронавірус поліція  
Матеріали по темі